Tehotenstvo

Tehotenstvo je záležitosť, o ktorej by mala žena premýšľať - prípadne so svojim partnerom a neunáhliť sa v žiadnom kroku. Je to zodpovednosť na celý život, na ktorú by mala byť pripravená a rovnako pripravené by malo byť aj jej telo.

Tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Na tehotenstvo musí byť žena pripravená

Základnou otázkou je, či je matka pripravená na tehotenstvo, na dieťa. Žena je na tehotenstvo fyzicky pripravená asi od 14. roku života. No pre materstvo sú v dnešnej dobe aj dôležitejšie faktory. Napríklad finančné zabezpečenie, bývanie, stabilný vzťah. Veľmi dôležité je predstaviť si, ako sa asi váš život zmení v tehotenstve a po narodení bábätka. Matka by mala mať dobré nielen fyzické ale aj psychické zdravie.

Väčšina mladých párov svoje rodičovstvo plánuje. Je potrebné počkať 2 až 3 mesiace po vysadení antikoncepcie, dodržiavať zásady správnej životosprávy, vzdať sa alkoholu a cigariet a pripraviť svoje telo na nasledujúce obdobie. Počas mesiaca máte len 2 alebo 3 dni ovuláciu (ovulácia - uvoľnenie dozretého vajíčka). Vtedy spermia oplodní vajíčko. Vaše plodné dni sa začínajú približne v 14. deň menštruačného cyklu,t.z. dva týždne od začiatku poslednej menštruácie.


Prečítajte si aj:

Ak sa rozhodnete pre domáci pôrod, toto vás čaká.

Ako zistiť, kedy je vhodný čas na otehotnenie?

Ovulačné dni, hlavne ak máte nepravidelný cyklus, môžete sledovať rôznymi spôsobmi. Úplne sama to zistíte pravidelným meraním bazálnej teploty (teplota tela v pokoji). Meria sa hneď ráno. Teplomer môžete zasunúť do pošvy, konečníka alebo úst a na vybranom mieste treba sledovať teplotu každý deň. Bazálna teplota niekoľko dní pred ovuláciou mierne klesne. Oveľa jednoduchším spôsobom je zakúpenie ovulačných testov v lekárni. Testy prebiehajú podobne ako domáce tehotenské močové testy. V týchto dňoch sa mení aj vzhľad a charakter vaginálneho hlienu. Úplnú istotu však budete mať, ak navštívite svojho lekára a ten zistí hladinu hormónov vo vašom tele.

Ste "v tom"? Ste tehotná?

Určite každá z nás vie, že sa ženské telo počas tehotenstva mení. Najznámejším príznakom je ranná nevoľnosť. Tá sa môže prejavovať nielen ráno, ale aj počas dňa alebo aj v noci a môže spôsobiť vracanie. Tehotná žena môže byť citlivá na vône a pachy, môžu sa tiež prejaviť príznaky nechuti pri niektorých jedál. Ďalším príznakom gravidity môžu byť zmeny nálad, zmena charakteru vaginálneho výtoku, celková únava. Najviditeľnejším príznakom pre ženu je vynechanie menštruačného cyklu. Všetky tieto znaky však môžu byť aj symptómom nejakej choroby, vyčerpanosti organizmu alebo následok dlhodobého stresu.

Pomocou tehotenského testu

Jednoduchým spôsobom sa môžete uistiť o svojej gravidite domácim testom na tehotenstvo. Dajú sa zakúpiť v lekárni alebo v drogérii. Približná cena sa pohybuje od 2 - 3 eur. S cenou vo väčšine prípadov rastie aj kvalita, čiže spoľahlivosť testov.

Tieto jednoduché testy na tehotenstvo vo vašom moči zistia prítomnosť hormónu hCG (choriového gonadotropínu), ktorý tvorí placenta. Testy sa navzájom líšia. Je potrebné dôkladne si prečítať priložený návod a postupovať presne podľa krokov. Odoberiete moč do suchej nádoby, vložíte do neho test označeným koncom nadol a počkáte predpísaný čas. Výsledok uvidíte priamo na teste. Test nemusí byť 100 % spoľahlivý, preto je dobré test zopakovať a svoj výsledok si overiť aj u lekára.

Vývoj plodu Zdroj foto: Shutterstock.com

1. až 8. týždeň tehotenstva

Obdobie bunkovej diferenciácie a embryonálne obdobie

Tehotenstvo trvá 9 kalendárnych mesiacov alebo aj 10 lunárnych mesiacov. Prvá spermia, ktorá dorazí k vajíčku, prenikne pomocou enzýmu hyaluronidázy cez jeho povrchový obal. Hneď po splynutí sa povrch vajíčka opäť uzavrie a začína uvoľňovať enzýmy, ktoré odpudzujú ostatné spermie.

Dvojčatá sa môžu začať vyvíjať, ak sa vajíčko po oplodnení rozdelí na dve (identické dvojičky) alebo sa súčasne uvoľnia a oplodnia dve vajíčka. Každé z nich je oplodnené inou spermiou.

Už o niekoľko hodín sa začne zárodočná bunka, teraz už zygota, deliť a postupovať ďalej do maternice. Bunečné delenie sa nazýva aj ryhovanie. Oplodnené vajíčko sa delí na dve nové bunky, potom na štyri, osem, šestnásť, až vznikne zhluk buniek nazývaný morula. Asi na štvrtý deň tehotenstva (tehotenstvo) sa dostane tento zhluk asi 100 buniek (blastula) do maternice, kde sa zahniezdi v sliznici maternice. Vzniká amniónový a žĺtkový vačok. Z niektorých buniek sa vytvára vrstva trofoblastov, z ktorých sa neskôr vytvorí placenta, z iných embryo čiže zárodok. Asi týždeň po oplodnení na trofoblaste vyrastajú výbežky, ktoré sa vnoria do steny maternice. Z tohto napojenia na matkin krvný obeh sa vyvinie pupočná šnúra.

Delenie buniek

Vo vaku naplnenom tekutinou je zárodok chránený pred okolitým prostredím a má dostatočný priestor na ďalší rast. Bunky vo vnútri vaku sa rozdelia do troch vrstiev, endoderma, mezoderma a ektoderma, z ktorých sa neskôr vyvinú rôzne časti embrya.

Bunková diferenciácia je životne dôležitou fázou ľudského rastu. Akákoľvek chyba, ktorá nastane v tomto období, môže mať za následok nejakú poruchu. Chyby v genetických inštrukciách sa môžu prejaviť ako vrodené chyby, ako napr. rázštep chrbtice. Negatívne môžu vplývať na tvorbu jednotlivých štruktúr aj lieky, alkohol, fajčenie aktívne ako aj pasívne.

8. týždeň tehotenstva:

Tehotenstvo 8.týždeň Zdroj foto: Shutterstock.com

Vyvíjanie sa zárodku

V priebehu tretieho týždňa tehotenstva (tehotenstvo) má zárodok asi 3 milimetre. Začínajú sa objavovať prvé pupencovité výbežky, predchodcovia budúcich orgánov a tkanív a bunky mezodermy sa formujú do štruktúry, z ktorej vznikne chrbtica. Aj nervový systém sa vyvíja v podobe akéhosi prúta, ktorý sa na vrchnom konci rozširuje a vytvára sa z neho mozog.

Primitívne srdce začína prečerpávať krv zárodku už na konci prvého mesiaca. Počas druhého mesiaca sa z ektodermu vyvíjajú senzorické tkanivá a centrálny a periférny nervový systém. Z mezodermu sa formujú kosti, chrupky, svaly a základné orgány tela.

Horné a dolné kočatiny sa zjavujú na konci prvého mesiaca vo forme akýchsi plutiev. Veľmi rýchlo rastie hlava, ktorá v tomto období predstavuje až polovicu dĺžky embria. V siedmom týždni tehotenstva (tehotenstvo) sa zárodočná kostra začína meniť z chrupkovitej na kostnú a o ďalšie dva týždne sa zjavujú charakteristické tvárové rysy, oči, nos, uši, brada.  Na konci druhého mesiaca už embryo nadobúda ľudské črty.

Embryonálne obdobie (tretí až ôsmy týždeň tehotenstva - od oplodnienia) je kritickou fázou tehotenstva (tehotenstvo) v ľudskom vývoji, pretože práve v týchto niekoľkých týždňoch sa kladú základy všetkých orgánových systémov tela. Všetky vonkajšie vplyvy, ako lieky alebo vírusové infekcie, môžu práve v tomto období spôsobiť veľké škody.

9. až 16. týždeň tehotenstva

V 12. týždni tehotenstva (tehotenstvo) sa ukončí prvý trimester vašej gravidity. V tomto období ste zistili, že ste tehotná, pociťovali ste nevoľnosť, únavu a náladovosť. Vaše dieťatko, nazývané v tomto období embryo, prešiel ohromným vývinom. Po spojení vajíčka so spermiou sa z neho začal tvoriť nový človek. Od ôsmeho týždňa až po narodenie nazývame vyvíjajúce sa dieťa plod alebo fétus (potomok).

V 9. týždni tehotenstva (tehotenstvo) má plod len 2 až 3 cm, hodnota hCG v tele matky je najvyššia (prítomnosťou hCG v moči sa tehotenský test javí ako pozitívny). Začína sa vyvíjať tvár – oči, nos, ústa a uši.

Krvný obeh je už vyvinutý a je oddelený od krvného obehu matky. Obsah krvi v tele matky sa zväčší až o 50 percent, najmä obsah plazmy sa zvýši viac ako obsah červených krviniek, čo spôsobuje, že matka je anemická a môže sa cítiť slabá a unavená. Srdce pracuje dvakrát výkonnejšie. Maternica a koža spotrebujú dvojnásobné množstvo krvi a spotreba obličiek je o 25 % vyššia.

Prvý ultrazvuk

Desiaty až jedenásty týždeň tehotenstva je ideálny na prvý ultrazvuk.Dá sa zmerať veľkosť plodu, aj určiť termín pôrodu.  Pohlavie dieťaťa sa dá určiť až od 16. týždňa. Plod je veľmi aktívny, krúti sa. Prsty má už vyvinuté a dokáže zovrieť pästičku. Malý chvostík zaniká. Hlava je naklonená k hrudníku. Sací reflex sa začína prejavovať, plod si cmúľa palec. Začína pracovať imunitný systém a detská žľaza-thymus. Plod už má v tomto období vyvinuté srdce a ďalšie vnútorné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať.

V 9. týždni tehotenstva meria plod asi 3 cm. V ďalšom týždni sa telo predlžuje a prekresľujú sa prsty na nohách a rukách, ktoré sú však stále zahalené blanou. Plod váži asi 5 gramov. V 11. týždni je už fétus chránený pred akýmikoľvek vrodenými vadami a infekciami. Tvoria sa druhotné pohlavné orgány spolu s vaječníkmi a semenníkmi. Srdce čerpá krv do všetkých hlavných orgánov.

13. týždeň tehotenstva:

Tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Ustupovanie príznakov tehotenstva

V priebehu tretieho mesiaca tehotenstva (tehotenstvo) sa pravdepodobne začnete cítiť lepšie, ranné nevoľnosti ustúpia, začnete priberať, pretože vaše dieťa prudko rastie. Kolísavosť hormónov sa začína ustaľovať, pravdepodobne budete reagovať menej emocionálne a budete sa cítiť menej zraniteľná. Riziko spontánneho potratu sa rapídne zníži, v podstate až na nulu, preto sa budete cítiť uvoľnene a začnete si vaše materstvo naplno užívať. Asi v štvrtom mesiaci sa začne na vás tehotenstvo fyzicky prejavovať. Bradavky vám stmavnú v dôsledku zvýšeného pigmentu a zviditeľnenia povrchových žíl. Môže vás v nich tiež pichať alebo môžu byť bolestivé. Na bruchu sa vám môže vytvoriť linea nigra – tmavá čiara smerujúca stredom brucha nadol. Rastúce dieťa vytláča maternicu smerom nahor, pri vyšetrení ju možno nahmatať. Na konci tohto mesiaca môžete zacítiť prvé pohyby vášho dieťatka. Prvorodičky však až o niečo neskôr.

12.týždeň tehotenstva (tehotenstvo) – srdce plodu tlčie rýchlosťou 110 – 160 tepov/min. a hrudník sa začína dvíhať a klesať. Prsty na nohách aj rukách sú už úplne vytvorené a začínajú rásť malé nechtíky. Plod si môže sať palec a piť popri tom plodovú vodu, ktorú vylučuje vo forme moču. Plodová voda sa každých 24 hodín vymieňa. Dieťa teraz váži 20g a meria asi 6,5 cm. V 13. týždni tehotenstva prevzali kostná dreň, pečeň a slezina tvorbu krvných buniek. V ďasnách sú už vyvinuté malé zúbky. V nasledujúcom týždni tehotenstva plod narastie o 1,5 cm a svoju váhu zdvojnásobí! Môže otáčať hlavou a dokonca zvraštiť obočie. Plod naďalej prudko rastie, nohy sú už dlhšie ako ruky, vlasy na hlave hustnú a tvoria sa riasy a obočie. V 16. týždni fétus váži asi 135g a meria 16 cm. Telo má pokryté jemnými chĺpkami nazývanými lanugo, ktoré slúžia pravdepodobne na udržanie telesnej teploty.

Približne od dvanásteho po dvadsiaty ôsmy týždeň tehotenstva (tehotenstvo) je obdobie druhého trimestra. Vaše bábätko rastie a vy a vaše telo sa pripravujete na pôrod.

17. až 24. týždeň tehotenstva

Práve prežívate obdobie, v ktorom si naplno užívate svoje tehotenstvo. Ste plná energie, vyzeráte úžasne a už cítite pohyby svojho bábätka. To už reaguje na váš hlas a je veľmi aktívne.

V 17. týždni sú už všetky kosti vášho dieťatka úplne vyvinuté, rovnako ako koža a svaly. Začínajú sa vyvíjať chuťové bunky, takže už bude schopné odlišovať slané od sladkého. V tomto týždni tehotenstva (tehotenstvo) meria asi 18 cm a váži asi 185 g. V ďalšom týždni tehotenstva (tehotenstvo) si začína uvedomovať zvuky vnútri maternice a môžete pocítiť jeho pohyby pri neočakávaných zvukoch. Pokožka je stále vráskavá , pretože plod ešte nemá podkožný tuk. Plod ďalej naberá na váhe. Rýchly rast sa začína spomaľovať. V ďasnách sa už vytvorili aj mliečne zuby. V poslednom týždni 5. mesiaca tehotenstva sa na povrchu tela tvorí biela mazľavá hmota, ktorá ho chráni pred plodovou vodou. Väčšinou pred pôrodom zmizne, no niekedy je ho možné spozorovať na novorodencovi. Váži 340 g a meria 25,5 cm.

Na základe ultrazvuku už možno určiť pohlavie dieťaťa

V tomto štádiu je už semenník chlapca pevný. U dievčatka sa z vagíny stáva prehĺbenina a vaječníky obsahujú asi 7 miliónov vajíčok, ktoré sa pri narodení zredukujú asi na 2 milióny. Kým dievča dosiahne pubertu, zostane jej približne 200 000 až 500 000 vajíčok a počas jej dospelého života sa z nich uvoľní len 400 – 500 vajíčok. Bradavky a pod nimi ležiace prsníkové žľazy sa vyvíjajú u oboch pohlaví.

Nálada sa vám zlepší a budete plná energie. Koža na bruchu sa začína napínať. Rozšírenie krvných ciev spôsobuje tvorbu drobných červených znamienok na tvári a na pleciach. Môže vás trápiť záha a zápcha. Mali by ste dbať na správne držanie tela, nenamáhať si chrbticu a zvoliť radšej obuv s nižšími podpätkami.

Vo vašich prsníkoch sa začína tvoriť medzivo, čo je riedka mútna tekutina, nie je potrebné ho vytláčať. V strednej fáze tehotenstva (tehotenstvo) budete vyzerať vynikajúco a budete celá žiariť.

22. týždeň tehotenstva:

Tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Stúpa aktivita plodu

V nasledujúcom mesiaci tehotenstva (tehotenstvo) budete cítiť ako plod kope, pretože je veľmi aktívny. Jemným hladením a prihováraním ho viete upokojiť. Plod teraz váži asi 390 g a meria asi 28 cm. V 23. týždni začína plod vyzerať ako pri pôrode. Chlapci majú miešok úplne vyvinutý a vaječníky dievčat obsahujú niekoľko miliónov vajíčok. Dĺžka asi 31 cm a váha približne 440 g. Na konci šiesteho mesiaca môžete podľa pohybov vášho bábätka zistiť, kedy spí. Tieto návyky si pravdepodobne zachová aj po narodení a tak sa môžete už teraz pripraviť na jeho denný režim. Teraz meria asi 33 cm a váži asi pol kila.

V šiestom mesiaci tehotenstva (tehotenstvo) je vaše dieťa schopné počuť zvukové frekvencie, ktoré sú za vaším prahom počutia. Svojim pohybom bude odpovedať skôr na vysoké tóny ako na nízke. Bude sa hýbať aj v rytme vášho hovoreného slova. Od tohto mesiaca bude reagovať aj na údery bubna a to nadhadzovaním sa hore a dole.

Vnútri pľúc sa vo zvýšenom počte formujú pľúcne vaky. Zvyšovanie ich počtu bude pokračovať až do 8. roku života dieťaťa. Krvné cievy, ktoré dieťaťu pomáhajú absorbovať kyslík a vylučovať oxid uhličitý, sa rozmnožujú. Nosové otvory sú už otvorené, plod začína vykonávať dýchacie pohyby, nadobúda prax v dýchaní.

Prejavy na tele budúcej matky

Vy budete priberať v tomto období pravdepodobne 0,5 kg týždenne. Rastúce dieťa vám vytláča rebrá smerom von, tlačí na hrudníkový kôš, čo môže spôsobovať bolesti rebier.
Dieťa tiež tlačí na žalúdok, čo spôsobuje tráviace ťažkosti. Tiež môžete pociťovať bolesti po bokoch brucha, spôsobuje ju napínanie svalov maternice. Pravdepodobne sa začnete veľmi potiť, začínate tiež viac priberať.

25. až 32. týždeň tehotenstva

V siedmom mesiaci tehotenstva prekoná nervová sústava plodu závažné zmeny, aj naďalej sa vyvíjajú mozgové bunky, zdokonaľujú sa a kostné jadrá začínajú tvrdnúť. V 25. týždni tehotenstva váži vaše dieťa asi 0,6 kg a meria asi 34 cm. Plodu sa začína pod kožou usadzovať tuk, tým sa koža vyhládza a tak stráca zvráskavenie a dieťa sa zaobľuje. V 27. týždni tehotenstva sú oči plodu otvorené a plod vidí svetlú brušnú stenu. Začína si precvičovať prehĺtacie a cicacie schopnosti. Povlak tvorený lanugom mizne a pretrváva len na chrbte a ramenách plodu. Srdce tlčie rýchlosťou asi 150 tepov za minútu.

Za posledný týždeň pribral ďalších 10 gramov, je úplne vyvinutý, má podobu novorodenca a ak by sa narodil v tomto týždni, mal by veľkú šancu na prežitie. Už váži asi jeden kilogram. Kostná dreň prebrala celkovú zodpovednosť za tvorbu červených krviniek. Plod už riadi svoju vlastnú telesnú teplotu, ruky má úplne vyvinuté a rastú mu nechty.

Dieťa sa bude nepríjemne vrtieť, ak vaše telo zaujme polohu, ktorá mu bude nepohodlná. V priebehu tohto mesiaca bude pravdepodobne ešte otočené hlavičkou smerom nahor. Ak však bude rásť veľmi rýchlo, môže sa otočiť do pôrodnej polohy (angažovanie hlavičky smerom nadol). Tento fakt je typický pre prvorodené deti.

V tomto období tehotenstva sa vám pravdepodobne začne tvoriť v prsníkoch kolostrum – sladká vodnatá tekutina, ktorá je menej výdatná ako materské mlieko. Po pôrode ním budete kŕmiť dieťa, kým sa vám v prsníkoch začne tvoriť materské mlieko.

Rastúce dieťa vám ustavične tlačí na močový mechúr, čo má za následok, že častejšie pociťujete potrebu močiť. Pri spánku sú už pre vás niektoré polohy nepohodlné. Kvôli posunu ťažiska a menším uvoľnením panvových kĺbov môžete pociťovať bolesti v chrbte. Odporúča sa obuv bez opätkov a sedenie s vystretým chrbtom.

28. týždeň tehotenstva:

Tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Orgány plody sú už takmer úplne vyvinuté

Na začiatku ôsmeho mesiaca tehotenstva (tehotenstvo) zaberá plod takmer celý obsah maternice a hlava je viac-menej proporcionálna k zvyšku tela. Obočie a riasy sú už úplne vyvinuté a plod má množstvo vlasov, ktoré stále rastú. Oči, ktoré sa teraz už môžu otvárať a zatvárať, už zaostrujú. Plod sa pohybuje menej dôrazne, pretože má v maternici málo miesta. Aby si vytvoril pohodlnú polohu, má ruky aj nohy prekrížené. Orgány plodu sú už takmer úplne vyvinuté, okrem pľúc, ktoré ešte nie sú úplne zrelé.Vylučujú zvýšené množstvo surfaktantu, ktorý ich chráni pred skolabovaním, kým začnú dýchať vzduch. Mozog stále rastie a spoje teraz fungujú. Okolo nervových buniek sa tvorí ochranný obal, aby správy putovali rýchlejšie a plod sa môže viacej učiť.

Už teraz môže cítiť bolesť, na podnet sa pohybuje a môžete cítiť, že pri náhlom zvuku poskočí. Plod teraz vái asi 1,4 kg a meria 40 cm, je plný energie a má obdobie extrémnej aktivity, keď v tele cítite ako sa pohybuje, pretože neustále rastie. Do konca ôsmeho mesiaca tehotenstva (tehotenstvo) priberia o ďalších 20 gramov. Takmer všetky deti narodené v tomto období vývinu prežívajú. Farba kože je už skôr ružová ako červená, vzhľadom na množstvo bieleho tuku uloženého pod kožou. Zásoby tuku sa tu ukladajú aby dodali plodu dostatok energie a regulovali telesnú teplotu, keď sa narodí. Ochranný maz, vernix caseosa,  ktorý pokrýva kožu dieťaťa je veľmi hrubý.

Nechty na rukách už dorástli, no na nohách ešte nie sú dostatočne dlhé. Dúhovky dieťaťa sa už dokážu rozširovať a sťahovať. Budú sa kontrahovať pri reakcii na jasné svetlo a umožnia dieťaťu zaostrovanie aj napriek tomu, že túto schopnosť nepotrebuje do pôrodu rozvíjať.

Zmeny vo vývoji placenty

Od konca siedmeho mesiaca tehotenstva (tehotenstvo) sa začínajú vrstvy placenty stenčovať. Aby placenta vytvorila estrogén,  premieňa hormón podobný testosterónu, ktorý produkujú nadobličky dieťaťa. V tomto mesiaci dosiahnu tieto žľazy veľkosť, ktorá je porovnateľná s veľkosťou žliaz dospelého človeka a každý deň vyprodukujú 10 krát viac hormónu ako nadobličky dospelého. Po narodení sa rýchlo zmenšia.
Vak plodovej vody, čiže amnionový vak, obsahuje väčšie množstvo tekutiny, z ktorej väčšinu tvorí moč dieťaťa, dokáže vylúčiť až pol litra denne. Nechýba ani nadbytočný maz, dôležité živiny a produkty nevyhnutné na dozrievanie plodu.

Pupočná šnúra je dlhá, pevná a tuhá. Tuhá želatinózna substancia obklopuje krvné cievy a zabraňuje vytvoreniu slučiek, či uzlov na chorde, ktoré by mohli ovplyvniť zásobovanie dieťaťa.

Nutné týždenné kontroly

V tomto období tehotenstva (tehotenstvo) sa už budete musieť podrobovať týždenným kontrolám, na ktorých bude lekár kontrolovať tlak, moč a polohu dieťaťa. Maternica vám tuhne a sťahuje sa, čím sa pripravuje na pôrod. Tieto tzv. Braxtonove-Hickove kontrakcie môžu trvať len pol minúty a vy si ich ani nevšimnete. Panva sa rozťahuje a môže byť bolestivá najmä v chrbtovej oblasti. Veľkosť plodu sa natoľko zvýšila, že maternica pritláča na dolné rebrá, takže môžete pociťovať dosť veľké bolesti, brucho je tak napnuté, že je pupok vypučený a pigmentácia linea nigra sa zvýšila.

33. až 40. týždeň tehotenstva

Počas deviateho mesiaca tehotenstva ochranná vrstva mazu, ktorá pokrýva telo, zosilňuje. Pľúca sú takmer úplne vyvinuté a plod trénuje dýchanie a tým sa pripravuje na pôrod. Vaše dieťa má v 33. týždni tehotenstva asi 41,5 cm a 1,8kg, no váhový prírastok sa začína znižovať, oči reagujú na jasné svetlo. Plod stále naberá na váhe a preto má v maternici stále menej miesta na pohyb. Jeho pohyby môžete teraz pociťovať veľmi nepríjemne. Už sa skôr len otáča, ako by robil prudké energické pohyby. Okolo 36. týždňa tehotenstva (tehotenstvo) dozrieva nervový systém a plod sa pripravuje na pôrod tým, že precvičuje  sanie a prehĺtanie, dýchacie pohyby, aj keď v pľúcach nemá žiadny vzduch. Počas týchto posledných mesiacov tehotenstva (tehotenstvo) dieťa produkuje nadobličkami zvýšené množstvo hormónu kortizón,ktorý pomáha pľúcam pri zrení a pripravuje ich na prvé nadýchnutie. Teraz meria už 46 cm a váži asi 2,5 kg. Z tela plodu zmiznú takmer všetky jemné chĺpky nazývané lanugo. Menšie zvyšky z nich môžu zostať na lakťoch, ramenách, horných a dolných končatinách a v niektorých záhyboch tela.

35. týždeň tehotenstva:

Tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Vzhľad dieťaťa

Plod sa zagulaťuje, pretože sa mu pod kožou aj naďalej ukladajú vrstvy podkožného tuku a pokožka získava ružovú farbu. Kožu má dieťa hladkú a mäkkú a má na nej stále prilipnutý maz, ktorý mu bude pomáhať pri priechode pôrodným kanálom. Tesne pred pôrodom je dieťa skoro bucľaté. Má dlhé nechty na rukách, ktorými si môže poškrabať tvár. Vlasy môže mať dlhé aj 5 centimetrov. Oči majú takmer všetky deti modré a ich farba sa môže po niekoľkých týždňoch od narodenia zmeniť. Ak dieťa bdie, má otvorené oči.

Črevá dieťaťa obsahujú tmavozelenú až čierno sfarbenú hmotu, zvanú mekónium alebo aj smolka. Je to zmes sekrétu z vyživovacích žliaz, lanugo, pigment a bunky z črevnej steny. Toto bude prvá stolica, ktorú dieťa vylúči po narodením ale môže sa tak stať ešte pred pôrodom v maternici.

Vlastný imunitný systém dieťaťa ešte nie je dotvorený, preto na komprenzáciu tohto nedostatku preberá protilátky od matky prostredníctvom placenty. Tie ho budú chrániť pred všetkými chorobami, pred ktorými chráni aj vás. Aj po narodení bude preberať imunitu od vás a to prostredníctvom materského mlieka. Placenta meria teraz asi 20 cm a je hrubá asi 5 cm, takže je dostatočne veľká na príjem a výdaj látok medzi vašim telom a telom vašeho dieťaťa. Amnionový vak obsahuje viac ako liter vody.

40. týždeň tehotenstva:

Tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Stav hladiny hormónov

Hormóny produkované placentou stimulujú vaše prsníky, aby vytvárali materské mlieko. Tie isté látky však pôsobia aj na vaše dieťa, preto prsníky dieťaťa – dievčaťa aj chlapca – produkujú to isté mlieko. Tento jav ustúpi po narodení. Ak čakáte dievčatko, pokles hormónov pri narodení môže spôsobiť, že bude niekoľko dní po narodení slabo krvácať z vagíny, ako pri menštruácii.

Reprodukčné orgány - semenníky u chlapcov už zostúpili do mieškov. U dievčat vaječníky zostávajú stále nad panvovým okrajom a na svoje miesto zostúpia až po narodení.
V tomto období tehotenstva (tehotenstvo) budete musieť navštevovať svojho lekára každý týždeň, aby mohol kontrolovať vás aj vaše dieťatko. Najpresnejším spôsobom, ako zistiť termín pôrodu, je spôsob podľa dátumu počatia, ktorý je 38 týždňov. Lekári stanovujú umelým spôsobom termín 40 týždňov od poslednej menštruácie.

Na konci tehotenstva (tehotenstvo) je plod úplne vyvinutý a schopný samostatne fungovať. Dieťa je stočené do klbka, hlavou dole a čaká na svoj príchod na svet. Má asi 50 cm a 3,5 kg.


Prečítajte si aj:

Ak sa rozhodnete pre domáci pôrod, toto vás čaká.