Šálku kvalitnej kávy si môžete dopriať aj počas dojčenia ak dodržíte tieto zásady

Mamičky, ktoré sa čerstvo vžívajú do rodičovskej role, sa denne boria s desiatkami otázok a pochybností. Hlavne ak dojčíte svoje prvé bábätko, chcete urobiť všetko na 100 %. Preto určite premýšľate, či sa musíte stopercentne vzdať aj svojej obľúbenej šálky kávy. Mamičky majú počas tehotenstva zakázané mnohé potraviny. Od sushi cez syry, ktoré nie sú pasterizované, až po kávu, čaj, zázvor či sladené kolové nápoje. Ako to s kávou počas dojčenia naozaj je?

Zdroj: súkr.archív

Potrebujem kávu, ale trápia ma výčitky

V obdobiach, keď drobcom napríklad rastú zúbky, sa v noci veľmi nevyspíte a tak sa občas spoliehate na kofeín. Zároveň však máte plno pochybností o tom, či nemôže kofeínová káva ublížiť vášmu bábätku. Znie vám to povedome?

Materské mlieko sa tvorí z krvi matky. V jej krvi je aj po vypití kávy hladina kofeínu tak nízka, že na dieťa to má len minimálny alebo žiadny vplyv,“ upokojuje gynekologička Alexandra Mamová všetky maminy, ktoré trápia neistoty ohľadom kofeínu.

Gynekologička ďalej tvrdí, že nízky príjem kofeínu nemá žiadny vplyv na dieťa ani po tom, ako ho prestaneme dojčiť.

Štúdie robili na deťoch vo veku od 4 do 7 rokov. Skúmali u nich spánok, ich správanie, poruchy kognitívneho vývoja a nezistili žiadne rozdiely oproti tým deťom, ktorých mamy v tehotenstve a počas dojčenia kávu nepili.“

Ak si teda rada doprajete kvalitnú kávu počas dňa, nemusíte mať výčitky svedomia.

Čo však robiť v prípade, ak patríte k ženám citlivejším na kofeín alebo si chcete byť stopercentne istá, že vášmu dojčenému bábätku nič nehrozí? Existuje riešenie, ako sa kofeínu v tomto období vzdať úplne bez toho, aby ste sa zároveň zriekli svojej obľúbenej šálky kávy.

Zdroj: súkr.archív

Stavte na istotu, doprajte si kávu bez kofeínu

Prieskum, ktorý realizovala modranská pražiareň EBENICA COFFEE, totiž prišiel práve s takýmto výsledkom. Ženy sa počas dojčenia boja piť kávu s kofeínom. Radšej sa jej vzdajú a dajú si náhradu kávy alebo bezkofeínovú kávu s pochybným pôvodom. Sú však často sklamané, lebo tieto náhrady ani zďaleka nechutia ako skutočná káva.

Preto sme sa rozhodli, že vytvoríme kávu, ktorá bude nielen bez kofeínu, ale predovšetkým bude presne odrážať chuťové preferencie našich zákazníčok,“ pochválil majiteľ Marek Fajčík ich bezkofeínovú Ebenica Mammie.

Zdroj: súkr.archív

Minulý rok ju nepredávali len na Slovensku a úspešne ju uviedli na trh aj v okolitých európskych krajinách.

Pri jej výrobe a pražení sa zamerali na to, ktoré chute sú medzi budúcimi mamičkami najobľúbenejšie. Takto s láskou vytvorili bezkofeínovú kávu, ktorej nechýba nič okrem kofeínu. Existuje veľa dôvodov, prečo po nej siahnuť. Možno ste celkovo citlivejšia, bojíte sa o zdravie svojho bábätka alebo prijímate kofeín aj z iných zdrojov (sladené nápoje, čierny čaj, sladké tyčinky) a nechcete to prehnať.

Pri slovenskej káve Ebenica Mammie budete mať istotu, že kofeín neobsahuje. Naviac bola správne spracovaná, skladovaná a aj citlivo upražená, čo sa odráža v jej lahodnej chuti a vôni. Je to jednoducho káva, ktorú si zamilujete po prvom dúšku.

Dodržujte tieto zásady, aby ste boli vy aj bábätko v pohode

Čo z toho vyplýva? Že dopriať si šálku kvalitnej kávy aj vtedy, keď dojčíte, nie je hriech. Ak dodržujete určité zásady, vy aj vaše bábätko budete v úplnom poriadku. Aspoň minimum kofeínu je pre mnohé maminy základ, aby dokázali fungovať po prebdených nociach - kto nezažil, nevie.

Pre istotu však sledujte, ako sa vaše dojčené bábätko správa. Zdá sa vám napäté, nervózne alebo dokonca častejšie plače? Môže to byť preto, že ste ho dojčíte práve vtedy, keď aj vo vašom tele vrcholí hladina kofeínu. Dobré je pamätať si informáciu, že sa tak deje asi dve hodiny po vypití vašej obľúbenej šálky kávy a naplánovať si kávu a dojčenie v iných časových intervaloch.

Sledovať to a rátať šálky kávy popri ďalších povinnostiach však môže byť otravné a niekedy vám to môže uniknúť. Preto je práve bezkofeínová alebo nízkokofeínová káva skvelým riešením bez ďalších starostí. Kvalitné kávy, ku ktorým tie zo slovenskej pražiarne EBENICA COFFEE rozhodne patria, sú veľmi zdravé.

Ak ju pijete pravidelne:

  • prijímate vy aj bábätko v každej šálke veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov;

  • zaraďujete do svojho jedálnička superpotravinu;

  • robíte niečo prospešné pre svoje trávenie a mikrobióm.