Priaznivé účinky zeleného čaju, o ktorých ste možno netušili

Zelený čaj sa môže pochváliť nielen svojou osviežujúcou chuťou a povzbudivým účinkom, ale aj prekvapivými výhodami, ktoré má na ľudský organizmus. Prečítajte si náš článok a zistite, aké nečakané výhody vám jeho pitie ponúka.

Zdroj: Pexels.com

Chráni mozog pred starnutím

Pitie zeleného čaju vám môže pomôcť chrániť váš mozog pred starnutím. Hovorí o tom štúdia z roku 20201 (1), v ktorej sa spomína, že zelený čaj je spojený so znížením znakov súvisiacich s Alzheimerovou chorobou. Zodpovedné za tento pozoruhodný účinok môžu byť zlúčeniny ako epigalokatechín-3-gallát (EGCG) a L-theanín, ktoré sú prítomné práve v zelenom čaji.

Avšak, vedci varujú, že by ste sa mali vyhnúť nadmernému pitiu čaju (2) (13 alebo viac šálok denne), pretože môžu zvýšiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Na to, aby sme lepšie pochopili, ako zelený čaj ovplyvňuje ľudský mozog, sú však potrebné ďalšie výskumy.

Vie pomôcť pri spaľovaní tukov

Zelený čaj je spojený so schopnosťou podporiť proces spaľovania tukov. Jeho schopnosť pozitívne ovplyvňovať váš metabolizmus sa však zvyšuje pri aeróbnom alebo odporovom cvičení.

Vedci tiež naznačujú, že hoci niektoré štúdie hovoria o schopnosti zeleného čaju zlepšiť spôsob, akým vaše telo rozkladá tuk, jeho celkový vplyv na chudnutie je naozaj malý (3). Preto sa pri strate hmotnosti radšej zamerajte na pravidelný pohyb a vyváženú stravu.

Môže pomôcť pri riadení hladiny cukru v krvi

Pitie zeleného čaju pri pôste môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi. Nemá na ňu však dlhodobý vplyv. Pozoruhodná je štúdia z roku 2021 (4), ktorá bola vykonaná na dospelých Číňanoch. Tá naznačila, že tí, ktorí denne pili zelený čaj, mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na cukrovku 2. typu. Je však potrebné brať do úvahy aj ďalšie faktory, ako je celkový životný štýl a stravovacie návyky jednotlivcov.

Zdroj: Unsplash.com

Znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny

Zatiaľ čo dôkazy sú zmiešané a nekonzistentné, výskum spája pitie zeleného čaju so zníženou pravdepodobnosťou vzniku niektorých typov rakoviny, ako je rakovina pľúc alebo rakovina vaječníkov. Mierne priaznivé účinky zeleného čaju na zníženie vzniku rakoviny ukazuje experimentálny výskum z roku 2020 (5). Avšak vedci zatiaľ nedokázali dospieť k jasnému záveru o účinkoch zeleného čaju na celkovú pravdepodobnosť vzniku rakoviny.

Zlepšuje kognitívne funkcie

Zelený čaj obsahuje kofeín a L-theanín, ktorých konzumovanie má dopad na zlepšenie funkcie mozgu (6), nálady a kognitívnych funkcií. Štúdia z roku 2020 dokonca naznačila, že zelený čaj je spojený so 64 % nižšou pravdepodobnosťou kognitívneho poškodenia u ľudí v strednom a staršom veku. Na ďalšie skúmanie tohto pozitívneho účinku je však potrebný ďalší výskum.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804140/
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1052281/full
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/#tea
  4. https://ajcn.nutrition.org/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32118296/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/