Ako vybrať matrac pri bolestiach chrbta a kĺbov

Vybrať správny matrac je veľmi dôležité – podporuje kvalitný spánok, predchádza rôznym bolestiam a mnohokrát môže pomôcť uľaviť aj od aktuálnych bolestí kĺbov a chrbta. Aj preto by ste nemali podceňovať túto voľbu, k dispozícii sú rozmanité možnosti, pričom treba zvážiť niekoľko kľúčových faktorov.

Optimálna tvrdosť

Jedným zo základných parametrov je tvrdosť. Ponúka sa pomerne široká škála, a preto nie je možné odporučiť univerzálny postup, ako vybrať matrac. Všeobecne však možno povedať, že čím vyššiu máte telesnú hmotnosť, tým tuhšie by lôžko malo byť.

Avšak dávajte si pozor, pretože príliš tvrdé lôžko môže viesť k bolestiam chrbta či bolestiam kĺbov. Naopak, príliš mäkké zase neposkytuje dostatočnú oporu telu a taktiež nie je vhodné. Aj preto je vhodné vybrať stredný variant, no ak stále váhate, čo je pre vás ideálne, vyskúšajte si rôzne možnosti v kamennom obchode. Vždy je dôležité, aby ste sa cítili komfortne.

Rozmanité materiály

Bežne využívaným materiálom je pamäťová pena. Tá sa prispôsobí tlaku tela, vďaka čomu poskytne optimálnu oporu. Pokiaľ vás trápi chronická bolesť chrbta, skúste sa poobzerať po zdravotnom matraci, ktorý mnohokrát dokáže uľaviť. Je dôležité vedieť, čo znamená zdravotný matrac – musí mať určité certifikáty, vďaka ktorým sa môžete spoľahnúť, že ide o zdravotnú pomôcku.

Certifikované produkty sú vyrobené z kvalitných materiálov a sú navrhnuté na prevenciu bolesti kĺbov a chrbta, čo patrí medzi hlavné výhody zdravotných matracov.

Nie je potrebný špeciálny sprievodca výberom zdravotného matraca. Zamerajte sa na základné parametre a najmä overte, či má produkt certifikát. Skvelou voľbou je napríklad matrac Spirit Superior.

Prípadne môžete zvoliť klasický penový matrac. Aj v tomto prípade je dôležité vyberať kvalitný produkt. Výhoda penového matraca spočíva v univerzálnosti, tento materiál vyhovie väčšine, a preto ide o častú a obľúbenú voľbu.

Trápi vás bolesť v bedrách? V takom prípade sa odporúča poobzerať po latexovom matraci. Ide o príjemne pružný materiál, ktorý sa taktiež dokáže prispôsobiť krivkám tela. Vďaka tomu netlačí, a pritom poskytne oporu chrbtici.

Stretnúť sa môžete taktiež aj s taštičkovými matracmi. V tých sa skrýva mnoho malých pružiniek. Tento typ nebýva prvou voľbou na prevenciu bolesti chrbta, avšak aj v tejto kategórii môžete nájsť kvalitné produkty. Je však dôležité strážiť, aby sa lôžko neprepadalo pod vašou váhou, najmä v oblasti bedier a panvy.

Rozdelenie na zóny

Pre ešte väčší komfort sú často kvalitné matrace rozdelené do niekoľkých zón. Čím viac ich je, tým lepšie. Oblasť hlavy, ramien a nôh býva mäkšia. Naopak, pri bedrovej chrbtici a bedrách by lôžko malo byť tuhšie – práve pevná opora je to, čo môže pomôcť na bolesť chrbta. Vďaka rôznym zónam tak možno dosiahnuť celkový komfort a zdravý spánok.

Riešenie bolestí

Kvalitný matrac je nevyhnutným základom pre každého. Môže ísť o spôsob, ako zmierniť bolesť kĺbov a chrbta, keďže tieto problémy môžu súvisieť s nevhodným lôžkom. Avšak žiadny produkt nepredstavuje spoľahlivú liečbu bolesti chrbta. Pokiaľ vás trápia tieto problémy, je vhodné konzultovať ich so svojím lekárom. Pri liečbe bolesti kĺbov a chrbta môže pomôcť aj pravidelný pohyb a relaxačné cvičenia.

Nepodceňujte vplyv postele na zdravie. Záleží len na vás, či zvolíte matrac z lenivej peny, latexový alebo taštičkový. V každom prípade by ste mali vyberať starostlivo, aby lôžko zodpovedalo vašim potrebám. Pri nevhodnom výbere sa totiž často objavujú práve bolesti a nepohodlie každé ráno.

Spánkom trávite veľkú časť dňa, preto je dôležité, aby ste sa v posteli cítili dobre. Lôžko by sa malo prispôsobiť vašim krivkám, myslite však aj na to, že ani príliš mäkký matrac nie je ideálnou voľbou. Hľadajte zlatú strednú cestu, ale nepodceňujte kvalitu materiálov a celkového dizajnu. Investujete totiž do svojho zdravia a pohodlia.