Lekárne Váš Lekár dávajú zamestnancom možnosť uplatniť ich vedomosti

Slovenská súkromná firma Váš Lekár už niekoľko rokov na Slovensku prináša nový pohľad na zdravie. Po predchádzajúcich ambulantných skúsenostiach, v januári 2024 otvorila v Bratislave Polikliniku Váš Lekár. Okrem toho v priebehu posledných mesiacov rozbehla na Slovensku päť nových moderných lekární.

Zdroj: súkr.archív

Snahou spoločnosti Váš Lekár je zjednodušiť ľuďom prístup ku zdravotnej starostlivosti. Preto je súčasťou takmer všetkých lekární osobitná súkromná miestnosť, ktorá bude slúžiť na určenie základného fyzikálneho a biochemického vyšetrenia jej klientov.

Odbornou garantkou projektu lekární & diagnostických centier je PharmDr. Lenka Drapáčová, MBA, MPH - farmaceutka, ktorá sa špecializuje na otváranie nových lekární. Počas svojej deväťročnej praxe stála pri otvorení 24 z nich, pričom päť spája značka Váš Lekár. Ide o lekárne vo Zvolene, Krupine, Trenčíne, Bratislave (Poliklinika Váš Lekár). Najnovším prírastkom je lekáreň v Želiezovciach.

V tomto rozhovore sa dozviete, prečo sa namiesto otvorenia vlastnej lekárne rozhodla spojiť s Váš Lekár, aké výhody firma poskytuje svojim zamestnancom a prečo podporuje vznik diagnostických centier v lekárňach.

Čo vás presvedčilo, aby ste sa stali súčasťou tohto projektu?

Počas svojej pracovnej kariéry som otvorila už niekoľko lekární pre mojich zamestnávateľov a ďalším plánom v poradí bolo otvoriť si tú svoju. No keď ma oslovil riaditeľ spoločnosti Váš Lekár, rozhodla som sa pridať do firmy. Veľmi sa mi totiž páčila myšlienka diagnostického centra v lekárni.

Prečo?

Vnímam to ako ďalší priestor, ktorý umožňuje farmaceutom robiť viac, ako len “predávať” lieky. Sama sa totiž okrem otvárania lekární aktívne venujem expedícii liekov a poznám ten pocit, keď si ľudia myslia, že sme len predavači.

Mohli by ste stručne popísať, čo je diagnostické centrum?

Lekárne Váš Lekár sú štandardné lekárne, ako ich ľudia poznajú, no sú vybavené miestnosťou navyše. Ide o súkromnú miestnosť, ktorá vyzerá ako vyšetrovňa. Práve tá je určená na pokojný a súkromný rozhovor s klientom a môžeme v nej realizovať aj fyzikálne a biochemické vyšetrenia.

Teraz nie je možné prevádzkovať diagnostické centrá?

V zásade to je možné. Základná diagnostika v lekárni funguje aj teraz, na mnohých miestach si môžete nechať zmerať tlak, hladinu cukru, a niekde vám urobia aj CRP test. Problémom však je, že celé toto vyšetrenie sa deje priamo v oficine (predajnej časti lekárne). Predstavte si, že stojíte pri tare (pulte), za vami stoja ľudia a vy mi máte vysvetliť, čo vás trápi. Náš koncept diagnostických centier myslí na diskrétnosť a komfort klientov. Veď ani lekár vás nevyšetruje v čakárni. V našich lekárňach sme vyhradili miestnosť priamo určenú na základné fyzikálne a biochemické vyšetrenia.

Legislatíva farmaceutom v súčasnosti neumožňuje očkovať. Veríme, že sa to čo najskôr zmení, my sme na to pripravení už teraz.

Zdroj: súkr.archív

Znamená to, že vo vašich lekárňach pracuje všeobecný lekár?

Nie. Páči sa nám v tomto vzor v zahraničí, kde je úplne bežné, že klient ide najprv do lekárne, kde sa poradí s lekárnikom a lekára ide navštíviť až vtedy, keď je to naozaj potrebné. Farmaceuti sú považovaní za najdostupnejších zdravotníckych pracovníkov. Práve vďaka nim sa môže stať základná zdravotná starostlivosť na Slovensku ešte dostupnejšou a čakárne u lekárov sa odľahčia.

Farmaceuti sa venujú náročnému štúdiu minimálne päť rokov. Tento prístup im vráti do ruky remeslo, ktorému sa študijne venujú skoro tak dlho, ako medici.

Je toto jediný rozdiel, ktorý odlišuje lekárne Váš Lekár od konkurencie?

Určite nie. Momentálne pripravujeme na spustenie projekt farmaceut na telefóne, ktorý už testujeme v rámci Polikliniky Váš Lekár. Naším cieľom je aktivovať ho aj v lekárňach a poskytnúť našim klientom možnosť zavolať si s odborníkom a poradiť sa v otázke kontraindikácie liekov, či zdravotných problémov.

V Trenčíne sme spustili našu prvú drive-in lekáreň, v ktorej si ľudia môžu kúpiť lieky bez toho, aby vystúpili z auta. Pracujeme tiež na sprístupnení služby donášky liekov priamo domov.

Vnímame však, že tieto služby určené pre klientov prinesú väčšie nároky na našich zamestnancov. Práve preto pre nich pripravujeme špeciálny podporný systém. Tak, ako v pripravovanej Poliklinike Váš Lekár budeme dbať na well-being našich klientov, rovnako dbáme aj na well-being našich zamestnancov.

Skúsite nám viac popísať podporný systém pre zamestnancov? Ide o vzdelanie? Pracovné benefity?

Áno, ide o oboje. Keďže aj ja sama sa venujem aktívnej farmaceutickej praxi, viem, aké to je stráviť celý deň v lekárni a čo je dôležité pre to, aby som sa cítila príjemne a odviedla dobrú prácu.

Pre nás je dôležité moderné a kvalitné pracovné prostredie. Mať k dispozícii odpočinkovú miestnosť, príjemné miesto na obed, mať možnosť dať si chutnú kávu. Vytvárame pre zamestnancov aj miesto, kde sa môžu venovať starostlivosti o svoje telo. Zároveň tiež utužovať vzájomné vzťahy počas pravidelných spoločných raňajok, ktoré pre kolegov pripravujeme raz do mesiaca.

Vo firme máme k dispozícii aj psychológov alebo koučov. Samozrejme podporujeme vzdelávanie, nielen v rámci odboru, ale aj mimo neho. Podporíme zamestnanca, aj keď sa chce učiť cudzie jazyky, zlepšovať vo svojich soft skills, atď.

Zdroj: súkr.archív

Ako chcete vo firme motivovať potenciálnych zamestnancov, aby išli pracovať k vám a nie do veľkých lekárenských sietí?

Veríme, že potenciálnych kandidátov a kandidátky oslovia pracovné možnosti, ktoré poskytujeme a plánujeme v našich lekárňach. Dávame im priestor uplatniť ich vedomosti - nielen vo forme expedovania a poradenstva v prípade liečiv, ale klienti u nich môžu absolvovať základné fyzikálne a biochemické vyšetrenie. Aj systém našich benefitov je omnoho širší. Forma odmeňovania nezávisí od generickej substitúcie a predajov privátnej značky.

Koľko lekární už prevádzkujete a koľko plánujete otvoriť?

Doteraz sa nám podarilo otvoriť päť lekární na Slovensku - vo Zvolene, Trenčíne, Krupine, v Bratislave a nedávno v Želiezovciach. V roku 2024 plánujeme otvoriť minimálne ďalších päť lekární v mestách, ako sú Piešťany, Šaľa, Spišská Nová Ves a iné. Naším cieľom je mať ku koncu roka 2028 otvorených približne 50 lekární v krajine.

Chcete sa pridať do tímu farmaceutov v lekárňach Váš Lekár? Neváhajte kontaktovať Lenku Drapáčovú e-mailom: lenka.drapacova@vaslekar.sk. Viac informácií nájdete aj na vaslekar.sk/lekarne.