Téma týždňa: Všetko o tlaku

Pokiaľ sú hodnoty tlaku v poriadku, cítime sa skvele. Ak vybočujú z normy, nepociťujeme žiadne komplikácie. Problémy s tlakom väčšinou nesprevádzajú žiadne príznaky. Preto ho lekári nazývajú "TICHÝ ZABIJAK". Poznáte svoj krvný tlak?

Problémy s tlakom má každý druhý človek. Či už sa jedná o hypertenziu (vysoký krvný tlak), alebo hypotenziu (nízky krvný tlak), obe tieto zdravotné odchýlky majú relevantný dopad na ľudské zdravie. Napriek častému výskytu týchto zdravotných komplikácii, ktoré zasahujú aj mladých ľudí, sú to ochorenia často podceňované a prehliadané.

Dôvodom ignorovania týchto zdravotných ťažkostí môže byť aj fakt, že problémy s tlakom nesprevádzajú zo začiatku takmer žiadne príznaky. Preto ho lekári často nazývajú aj „tichý zabijak“.

Sobota, 17. mája, bola venovaná Svetovému dňu hypertenzie, počas ktorého sa po celom svete organizujú rôzne podujatia na podporu povedomia o tomto závažnom ochorení. Jeho poslaním je informovať širokú verejnosť o riziku vzniku choroby a dôležitosti prevencie.

Preto sme sa tento týždeň rozhodli venovať práve krvnému tlaku. Dozviete sa, ako sa správne meria krvný tlak, čo je to hypertenzia, hypotenzia, aké majú príznaky a prečo vznikajú. Taktiež sa budeme venovať liečbe týchto ochorení, správnej životospráve, ktorá pomáha predchádzať alebo liečiť tieto zdravotné komplikácie, no nezabudneme ani na ochorenia, ktoré sa k týmto chorobám pridružujú.

Náš portál ZDRAVIE.sk sa stará o vaše zdravie a čo vy? Poznáte svoj krvný tlak?