Technika „smile“ dizajn

Čo je to vlastne „smile“ dizajn? Smile dizajn je komplexný, život meniaci zákrok pre pacientov, ktorí majú pocit, že nemajú pekné zuby. Výsledky sú naozaj dych vyrážajúce.

Ak ste o technike „smile“ dizajn ešte nepočuli, je najvyšší čas vás s ňou zoznámiť. Výsledky sú naozaj dych vyrážajúce! Na otázky odpovedá MUDr. Libor Michna MSc. a MUDr. Valéria Michnová.

Čo je to vlastne „smile“ dizajn?

Smile dizajn je komplexný, život meniaci zákrok pre pacientov, ktorí majú pocit, že nemajú pekné zuby. Problémom týchto ľudí je, že sa často boja čo i len usmiať. „Smile“ dizajn však nie je len o estetike, ale v prvom rade o funkčnosti celého chrupu. Sme lekári, ktorí musia najprv vyriešiť, aby pacient mal zdravý a funkčný chrup ako celok, a následné individuálne zhotoviť krásny úsmev. Ja som sa to učil v zahraničí- v USA, Anglicku a v iných štátoch, kde sú ľudia na svoj úsmev veľmi citliví. Určuje totiž ich osobnosť, charakter, sebavedomie a zdravý životný štýl.

Aké sú vaše postrehy z praxe, príp. osobný príbeh pacienta, ktorému zákrok zmenil život?

Tak napríklad jedna pacientka trpela pravidelnými urputnými migrénami. Po stomatologickej liečbe a vyriešení dlhotrvajúcich chronických zápalov zubov a úprav artikulačných pomerov, migrény zrazu prestali.

Čo môžu od neho ľudia, ktorí sú nespokojní so svojim chrupom očakávať?

Riešenie je vždy individuálne, to znamená, že nie pri každom pacientovi vieme uplatniť rovnaký prístup, alebo metódu. Pokiaľ robíme „smile“ dizajn, robíme ho vždy tak, aby zuby vyzerali **prirodzene krásne** podľa typu človeka. Dynamickejšiemu typu človeka sa hodia iné zuby ako niekomu s charakteristicky jemnejšími črtami.

Totiž nové a pekné zuby sú skutočne život meniaci zážitok. Pacienti sú veľmi často doslova sami prekvapení očarujúcou zmenou ich úsmevu, a ani nečakali, že pekné zuby môžu tak pozitívne zmeniť ich celkový výzor. Pritom dbáme na to, aby všetko vyzeralo prirodzene, pretože nie všetci chcú, aby si okolie hneď všimlo zmenu. Niektoré dámy mi hovorili po zákroku, že okolie ich pochválilo ako omladli, alebo opekneli, ale nevedeli presne identifikovať, aký zákrok podstúpili. To je aj pre mňa tá najvzácnejšia pochvala.

Ako zhruba prebieha, a na aké fázy sa má budúci pacient pripraviť?

Samozrejme najprv treba spoznať pacienta a jeho potreby. Musíme zdiagnostikovať stav jeho chrupu, a podľa toho určiť cestu. Často pacientovi predvediem ešte pred zákrokom ako si predstavujem ja jej/jeho nový úsmev, a podľa toho ideme ďalej. Zhotovíme dočasné zuby, ktoré už majú tvar definitívneho chrupu. Podľa toho ja i pacient vieme, či ideme správnou cestou, alebo sa vrátime o krok späť, a niečo opravíme. Takýmto spôsobom sme si aj ja, aj pacient istí, že budeme s výsledkom obaja spokojní.