Ako chudnúť a neminúť „majland?"

Pre mnohých ľudí môže byť chudnutie nielen veľkou fyzickou a psychickou, ale aj finančnou výzvou. Či už si chcete zaplatiť členstvo vo fitness klube, hodiny s osobným trénerom, nakúpiť doplnky výživy alebo zdravšie potraviny, môže to zasiahnuť váš rozpočet. Financie by však nemali byť prekážkou ani výhovorkou, prečo sa nepustíte do chudnutia a zmeny životného štýlu.

Lacné chudnutie Zdroj foto: Shutterstock.com

Každá zmena si samozrejme vyžaduje určitú investíciu, či už v podobe času, energie alebo peňazí. Dôležité je uvedomiť si, že táto investícia sa vám vráti v podobe dobrého pocitu, lepšieho zdravia, pevnej postavy a sebavedomia. S neobmedzeným rozpočtom je to samozrejme jednoduchšie, no ide to aj bez toho, aby rozpočet značne utrpel. Nie každý druh cvičenia či pohybu vás musí stáť „majland“. Cvičenie doma s vlastnou váhou, beh, či chôdza je len pár príkladov. Takisto zdravá strava vám nemusí nevyhnutne spraviť prievan v peňaženke. Treba len vedieť ako na to.

Nakupujte sezónnu zeleninu a ovocie

Určite ste už veľakrát počuli, že čerstvá zelenina a ovocie by mali byť základom každého jedálnička. V lete to nie je až taký problém, odvšadiaľ na vás číhajú práve obraté čučoriedky, krvavo červené a voňavé rajčiny a šťavnaté broskyne. Práve leto je ten správny čas na to, aby ste ich konzumovali vo veľkom a ideálne si spravili aj zásoby na zimu, keď sa mnohí sťažujú na obmedzený výber a vysokú cenu. Ani v zime to však nie je až taká tragédia, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Mrkva, zeler, kapusta, cvikla, zemiaky či sterilizovaná zelenina sú alternatívy vhodné na mesiace, keď je výber inej čerstvej zeleniny obmedzený.


Pomôžte si pri chudnutí aj takto:

43 najzdravších a najlacnejších potravín

Prestaňte kupovať balenú vodu

Nekupujte balenú vodu a už vôbec nie ochutené vody plné cukru a zbytočných kalórií. Našťastie si na Slovensku môžete dovoliť piť vodu z vodovodu. Je kvalitná, zdravotne nezávadná a chutná. Nepotrebujete zbytočne domov nosiť kartóny balených vôd v plastových fľašiach. Šetríte tak nielen svoje peniaze, ale aj prírodu.

Hýbte sa pri každej príležitosti

Nielen pravidelné cvičenie, ale aj viac pohybu v každodennom živote, vám pomôže zlepšiť jeho kvalitu. Auto používajte čo najmenej a iba na dlhé vzdialenosti. Vždy, keď je to možné, sa radšej prejdite, alebo vysadnite na bicykel, ktorý sa môže stať alternatívnym spôsobom dopravy na kratšie vzdialenosti. Voľný čas sa snažte tráviť aktívne, turistika, korčule, loptové hry či tanec, možností je neúrekom.

Cvičenie si starostlivo premyslite

Ak sa už rozhodnete investovať svoj čas, energiu a peniaze do cvičenia, malo by to byť niečo, čo vás bude skutočne baviť a taktiež prinesie požadované výsledky. Preto si dopredu overte, do koho rúk sa zverujete a či vám daná aktivita bude vyhovovať. Predtým než sa zapíšete na kurz, či zaplatíte dopredu členstvo alebo sa inak zaviažete, požiadajte o skúšobnú hodinu, ktorú mnohé fitcentrá ponúkajú zadarmo. Referencie od známych či na internete sú tiež dobrým zdrojom informácií, no pamätajte na to, že čo vyhovuje kolegyni, nemusí vyhovovať vám


Pomôžte si pri chudnutí aj týmito potravinami:

43 najzdravších a najlacnejších potravín

Sara81

My sme sa dohodli s kamoškami a chodíme spolu cvičiť na verejné cvičisko, prípadne si zabehať. Zeleninu mám od rodičov zo záhrady, takže žiadna finančná pohroma to nie je. Stačí len chcieť

bee_1

Ahoj, sledujem túto stránku www.modnehity.sk pravidelne a je tam skutočne veľké množstvo rád a tipov ako zhodiť, teda schudnúť doma a účinne. Určite nájdeš čo hľadáš :)