Zeler - zelenina, korenie a liek v jednom

Zeler nabitý zdravím obsahuje množstvo vitamíno a minerálov prospešných pre naše zdravie. Pozitívne pôsobí na naše nervy, pokožku, vlasy i nechty, ale aj pri ochoreniach močových ciest. Okrem toho má toto prírodné afrodiziakum antibakteriálne vlastnosti.

zeler_ako_liek Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak ide o akúkoľvek potravinu alebo jedlo, spravidla sa delíme na dve skupiny. Niekto si pochutí na všetkých jedlách a rád vyskúša nové recepty.  Zrejme sa drží zásady „zjem všetko čo nezje mňa“. Druhá skupina ľudí má vytypovaný iba určitý okruh potravín a receptov. Možno práve oni  zmenia svoj názor na mimoriadne zdravý zeler. 

Plný vitamínov a minerálnych látok 

Zeler je považovaný za významný zdroj vitamínov skupiny B - B komplexu. Tieto vitamíny sú prospešné pre zdravú kožu, nechty, vlasy, pre správnu funkciu pečene i pre „dobré nervy“ . Zeler teda pomáha telu i duši. Listy zeleru obsahujú vitamín C. Oceníme i ďalšie vitamíny – A, E, K. Pokiaľ ide o minerálne látky obsahuje draslík, horčík, chróm, jód, sodík, vápnik, zinok i železo.


Prečítajte si tiež:

Pridajte zeler do vášho obľúbeného smoothie

Zelerový dip

Zelerová nátierka


Ochranca zdravia

V ľudovom liečiteľstve je zeler považovaný za prírodné afrodiziakum, ale má veľa aj ďalších pozitívnych účinkov na zdravie. Obsahuje veľké množstvo éterických olejov. Ovplyvňuje sliznice v ústach, v žalúdku a v črevách - pôsobí antibakteriálne. Potláča infekcie v obličkách i v močových cestách. Dezinfekčné účinky zeleru sa prejavujú aj pri ochorení dýchacích ciest. Okrem toho, že pôsobí dezinfekčne rozpúšťa i hlieny a posilňuje imunitu. Najúčinnejšia je šťava z čerstvého zeleru.

Zeler v kuchyni

Do každej kuchyne neodmysliteľne patrí – vňať i koreň zeleru,  jeho využitie je naozaj všestranné. Používa sa ako korenie – vňať čerstvá i sušená  - do polievok,  do dresingov i do  mäsových marinád. Surový koreň sa dáva do šalátov, do nátierok, ale chutný je aj tepelne upravený – varený v polievke, dusený i vypražený. Ak niekomu typická aróma prekáža môže si pridať mrkvu a pár kvapiek citrónovej šťavy. Zeler dodá jedlu naozaj nezameniteľnú chuť.

Cesta k štíhlej línii

Zeler je ideálnym spoločníkom, ak ste sa rozhodli zbaviť nadbytočných kilogramov. Sto gramov tejto chutnej zeleniny totiž obsahuje asi 20 kalórií. Strúhajte, krájajte, pečte, duste, pridajte si ho do šalátu alebo si z neho pripravte chutné hranolky, ktoré však nebudú obsahovať toľko škrobu, soli a zbytočného tuku, ako tie klasické. Jeho ďalšou výhodou je vysoký obsah vlákniny, ktorej príjem je mimoriadne dôležitý nie len v prípade, že ste sa dali na diétu.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.