Asi pred tromi rokmi som absolvovala Mikroskopické vyšetrenie krvi z kvapky krvi, našli mi tam aj nejaké plesne (aké, to mi nepovedali). Mám chronickú nádchu (zapchatý nos, občasné hlieny aj so stekanim hlienov do hrdla, cystu v maxilárnej dutine a alergi

Otázka

Asi pred tromi rokmi som absolvovala Mikroskopické vyšetrenie krvi z kvapky krvi, našli mi tam aj nejaké plesne (aké, to mi nepovedali). Mám chronickú nádchu (zapchatý nos, občasné hlieny aj so stekanim hlienov do hrdla, cystu v maxilárnej dutine a alergiu na roztoče). Znášam to dobre (nemám iné problémy ako teplota, časté choroby, únava). Som v liečbe alergo-imunológa a aj ORL. Od vtedy mi robili niekoľko klasických vyšetrení krvi na alergo-imunológii a žiadne plesne som tam nemala. Ak sa objavia plesne v krvi, pravdepodobne by sa to prejavilo aj iným spôsobom?

Odpoveď

Informácia o prítomností „plesní v krvi“ je pravdepodobne nesprávna, alebo Vy ste si ju nesprávne interpretovali. Mikroskopicky sa vyšetruje len krvný náter, kde sa zisťujú vlastnosti krviniek, aj to už len na osobitné požiadanie. Vyšetrenia sú väčšinou automatizované a založené na iných princípoch detekcie. Občas sa dá zistiť v krvi prítomnosť protilátok proti niektorým v životnom prostredí sa bežne vyskytujúcim plesniam. Priamy dôkaz plesní v krvi by teoreticky znamenal vážnu, život ohrozujúcu infekciu, ktorá sa vyskytuje len u jedincov s vážne narušenou obranyschopnosťou a prejavovala by sa veľmi vážnym celkovým ochorením. Predpokladám teda, že tá informácia Vám bola buď nesprávne podaná alebo Vami nesprávne pochopená.