celiakia...

Príspevok v téme: celiakia...
femina

Potrebujem poradiť čo konzumovať pri celiakii. Mám hraničné dve hodnoty neznášanlivosti lepku, avšak celiakia potvrdená nie je..už dva roky mám kožné alergické prejavy, každý deň začnú po 17 hod. cez deň ustanú. Beriem denne xyzal a na internete som sa dočítala, že pri celiakii môžu byť aj alergie..má niekto takýto zdravotný problém?...

femina

Ďakujem za cenné rady. Odkedy som sa dozvedela, že asi mám nábeh na celiakiu, tak mi nastal problém čo jesť.
Ja na recepty zatiaľ nič nemám , lebo ma čaká druhá gastro-sonda a som z toho na city..ale mám problém alergie a musím ho riešiť...chcem sa opýtať, že čo používať miesto kypr. prášku na pečenie?..ako je to s jogurtami?..len biele, ale s ovocím a džemom nie?...za odpovede vďaka.

mary-anne

presne, súhlasím.. sú aj oveľa horšie choroby....
ja mám celiakiu skoro celý život a je to skôr zdravší životný štýl ako choroba..

zuzula12

Femina ... manzel je celiatik a tak mu doma peciem chlieb a pecivo. Mas pravdu, ze muka je draha, on ju dostava na predpis od lekara, ma potom v lekarni vyraznu zlavu a moze si mesacne vybrat 7kg muky, pripadne cestovin. V specializovanych predajnach teraz kupis vela bezlepkovych potrain, avsak su naozaj drahe (2 rozky za 2.5 EUR, aspon u nas) a tak ja peciem a varim doma, co sa da.

Celiakia ma rozne prejavy - u manzela to boli bolesti hlavy, u svokry lamavost nechtov a svagrina mala zaludocne krce. Ak si len na hranici, ja by som zaradila do jedalnicka bezlepkovu stravu - nie je to nic hrozne, omacky zahustuje solamylom a peciem z jeho muky. Uz aj v restauraciach sa da objednat bezlepkova strava.

drz sa, su omoho horsie choroby ...

jancecka

femina napíšem ti múky, s ktorými pracujem ja, skús pohľadať na internete, je tam oveľa lacnejšie nakupovať ako v potravinách alebo špecializovaných obchodoch na zdravú výživu, nechcem ti doporučovať našu stránku :D
amarantové múky, kukuričné múky, ryžové múky, pohánkové múky, cícerové, bôbové, pšenové, prosové, sójové. Určite ich je viac, tých prirodzene bezlepkových obilnín. Tam by sa nemalo stať, že by múky obsahovali čo i len stopy lepku.

jancecka

nemám túto chorobu, ale môžem ti napísať, ktoré múky sú prirodzene bezlepkové, a tie by si si mohla kupovať.