Prosim o pomoc - chcem si napisat zavet. Trocha to ponahla.

Príspevok v téme: Prosim o pomoc - chcem si napisat zavet. Trocha to ponahla.
kristinka1

Som rozvedena, mam jedno dieta - dospelu dceru. Zial, je chora. Zije s priatelom zhruba rok, deti nema. Teraz som ochorela aj ja, idem na operaciu a caka ma liecba. Nemam uz rodicov. Mam jedneho surodenca - brata.
Zavetom chcem dosiahnut predovsetkym tieto dve veci:
1. Aby v pripade, ze dcera prezije mna a zomrie, nededil jej otec - moj byvaly manzel (osklivy rozvod, sice davno, ale nezmazatelne sa mi vryl do pamate...).
2. Aby v pripade, ze - nedajboze!!- prezijem svoju dceru, po mojej smrti nededil moj brat
(pre zmenu osklive dedenie, co uz ..).
Mam sesternicu a dvoch priatelov, ktorych by som chcela do zavetu zahrnut ako dedicov. Viem, dcera musi dostat minimalne polovicu zakonneho podielu - to nie problem.

Mozem presne urcit: napr. byt dostane dcera, chalupu priatelka, pozemok ... auto ...... pricom odhadnem aby dcera dostala minimalne polovicu mnou odhadnutej terajsej hodnoty ?

Ak by dcera zomrela po mne, bez zavetu, bude dedit jej priatel (spolu ziju vyse roka) alebo aj jej otec ?

Okrem toho: ako to rychlo (teraz cez vikend) vybavit ?
Najrychlejsie bude napisat zavet cely vlastnou rukou, s nazvom a presnym datumom, vsakze ?
Ale: kde ten zavet ulozit ? Asi v zalepenej obalke (radsej asi v dvoch) u ludi, ktori by inak nededili. Ale predsa len - nechcem, ay to citali, ak budem ok. Skusim kupit pecatny vosk, ale neviem,neviem .. Viete nejaku domacu fintu?

Mozem takto doma napisany zavet iba ulozit u najblizsieho notara ? narychlo, najlepsie cez tento vikend. Potom by som u notara vybavila zavet formou zapisnice, to by malo byt nepriestrelne.

bibi123

kristinka-ak mas zavet, tak sa deli majetok ako len chces,mozes presne napisat co komu, vratane zostatkov na bankovom ucte, poistne plnenie zo zivotnej poistky,..nemusis splnat ziadnu stvrtinu, polovicu,..zavet mozes napisat vlastnorucne - pisomne bez svedkov-najlepsie je ho odovzdat notarovi, ktory bude riesit dedicke konanie-podla miesta trvaleho bydliska..jej priatel nebude dedit(iba vtedy, ak sa stane jej manzelom a dcera zomrie)..
osobne si myslim, ze po smrti Ti moze byt vsetko jedno, tak sa s tym ani netrap, sustred sa na operaciu, aby si sa z toho rychlo dostala..

jajka001_

takze, ignoruj moj prvy prispevok, napis zavet, rozdel to ako uznas za vhodne, snad to budu akceptovat a nikto sa nebude sudit

jajka001_

Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona.
V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededíniektor é dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

§ 474

(1) Ak nededia poručiteľovi potomci, dedív druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorísa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázanívýživou na poručiteľa.
(2) Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.
§ 475

(1) Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázanívýživou na poručiteľa.
(2) Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

§ 475a

Ak žiadny dedič nededív tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededížiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti.

TRETIA HLAVA
DEDENIE ZO ZÁVETU

§ 476

(1) Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.
(2) V každom závete musíbyť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.
(3) Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný.

§ 476a

Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný.

§ 476b

Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, musívlastnou rukou podpísať a pred dvoma svedkami súčasne prítomnými výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať.

jajka001_

zavet napisany len tak rukou doma,bez svedkov,nema ziadnu hodnotu
treba minimalne dvoch svedkov
a najlepsie je to spisat u notara
ak by dcera umrela po tebe, priatel nemoze dedit po tvojej dcera. nie je to jej manzel. po tvojej dcere bude dedit jej otec.
ak umries ty aj dcera, ona dedi po tebe, po nej dedi tvoj ex. bohuzial
takze cim skor k notarovi
je moznost delit majetok podla tvojho priania ale nejake zakonne dedenie tam musi byt. ak sa ho dedici , teda tvoj ex, nevzda.
este neviem ako je to presne s bratom, ten ma aky podiel. treba pozriet zakon. myslim ze on je v poradi po tvojej dcere. sesternici zakonny narok asi nemaju.