Zuby múdrosti

Eva531

Aj ja som si uz s nimi veru uzila. Co sa mna tyka, dva dolne zuby mudrosti som mala vyrastene uplne na lezato, co je velmi zle, do medzizubnych priestorov medzi krive osmicky a sedmicky sa mi nezmestila ani medzizubna kefka, ani dentalna nit, co viedlo k hlbokym skrytym medzizubnym kazom aj na osmickach, aj na sedmickach. No najhorsie na celej veci je, ze som mala cele roky zubara nedbanliveho lajdaka, ktory pracoval na urovni rovnajucej sa asi tak 18-temu storociu, jedna vec je ta, ze rontgenove vysetrenie v ramci prehliadky nikdy nikomu neurobil a dalsia vec je ta, ze videl velmi dobre, ze mam tie osmicky vyrastene nakrivo, ale ani na rontgen, ani na extrakciu ma kvoli nim sam od seba neposlal, prehliadku vykonaval vylucne len za ucelom zdroja prijmu od poistovne, ale ci ma pacient problemy, to mu bolo jedno. Az ked som mala 28 rokov, prisla som za nim a sama som mu povedala, ze chcem ist na extrakciu, tak nech ma posle k stomatochirurgovi. Na moje naliehanie ma uz poslal, ale kto to kedy videl, aby pacient rozkazoval zubarovi - tatarovi, co ma robit. Vsak je to hanba na kazdeho jedneho zubara, ked sam od seba nevie, co treba ktoremu pacientovi kedy urobit, povedat, navrhnut, a podobne. Velmi pekne som ho poprosila, ze ked sa uz jedna o takyto vazny zakrok, ako je chirurgicka extrakcia zuba mudrosti, tak nech ma posle k niekomu, kto je naozaj dobry, pricom moze byt aj sukromnik a moze byt aj drahsi a on ma poslal k najvacsiemu sadistickemu fuserovi v celom okrese. S dalsou osmickou som sa po zlom zazitku vybrala na chirurgicku extrakciu az o dva roky neskor, ale v tom case som uz nastastie navstevovala velmi dobru sukromnu zubnu kliniku v meste vzdialenom o 100 km dalej od mesta, v ktorom byvam, nastastie som natrafila na velmi dobreno stomatochirurga, extrakcia prebehla bez problemov a hojenie tiez, tak aspon uz viem, kam mam chodit, ked si chdem riesit problemy so zubami. Tak zelam ti vela stastia, budes ho potrebovat.

Carie

Az ti tie zuby mudrosti dorastu, nechaj si ich vsetky vytrhnut. Ako mlada to este budes znasat v pohode, po 30-ke to je horsie. A tie zuby nielenze nie na nic dobre, ale sposobuju len problemy. Ja som si s nimi uzila, ti poviem :( Teraz mi ich konecne idu vytrhnut. Nie je tam pre ne miesta a mozu poskodit tlakom sedmicky.

Eva531

Ano, mozu rast a mozu boliet aj dva zuby mudrosti naraz. Sama som to zazila. Ked citis tlak, je to zle, nema zmysel trpiet, chod k zubarovi a pytaj sa na chirurgicku extrakciu. Ak na extrakciu nepojdes, moze sa ti stat, ze sa ti z toho vsetky zuby v celom rade budu pomaly a postupne dostavat do stale tesnejsieho a tesnejsieho rozostavenia, az prestanu byt dostupne z hladiska hygieny a uz ti medzi ne medzizubna kefka a dentalna nit nevojde, moze sa stat, ze sa ti pokrivia predne zuby, pripadne sa ti urobi predkus a podobne... cim skor si ich das vytrhnut, tym lepsie, aspon uz budes mat raz a navzdy pokoj. Chod k zubarovi a trvaj na tom, nech ti urobi panoramaticky rontgen celeho chrupu, ktoremu hovorime aj ortopantomogram. Na zaklade takejto rontgenovej fotografie by mal zubar vediet posudit, ci tie zuby mudrosti maju medzi ostatnymi zubami dost miesta, pripadne ci nerastu nakrivo na lezato, pricom ak tam takyto nejaky problem bude, tak by mal zubar sam navrhnut extrakciu a poslat ta k stomatochirurgovi.

trala

môže a mňa osobne najviac bolia ked mám skúškové obdobie a s tým spojené stresy tak ako naschvál vtedy ma začnú bolieť
....používaj tantumverde...alebo si vyplachuj ústa šalviovým, repíkovým alebo harmančekovým čajom...