lupiny

Maros75

Lupiny vedia poriadne znepríjemniť život. Väčšina kaderníkov vraví, že klienti sa zo všetkého najviac sťažujú práve na lupiny. Dermatológovia zase tvrdia, že lupiny máme v podstate všetci, len sa u každého z nás prejavujú s rôznou intenzitou.

Príčina
Podráždená koža na hlave, zápal mazotoku, používanie nesprávneho šampónu, reakcia na chemikálie ai.

Ako vybabrať s lupinami?
Neberte lupiny na ľahkú váhu
Ak liečenie lupín zanedbáte, na hlave sa začne hromadiť stále hrubšia vrstva odumretej kože, ktorá vzápätí vyvolá svrbenie. Ak sa poškriabete, môžete si spôsobiť drobné poranenia a následne môže dôjsť k infekcii.

Umývajte si vlasy často
Ak trpíte na lupiny, umývajte si vlasy čo najčastejšie, ak treba, aj každý deň. Čím častejšie používate šampón, tým je väčšia nádej, že lupiny zmiznú.

Začnite jemným šampónom, pokračujte silnejšími prostriedkami
V boji proti lupinám často pomôže obyčajný šampón bez liečivých prímesí. Každodenné umývanie vlasov jemným šampónom môže nastnotu pokožky výrazne znížiť. Ak obyčajný šampón nezaberie, siahnite po prípravku určenom priamo proti lupinám. Šampón nechajte 5-10 minút pôsobiť, až potom ho zmyte.

Silné preparáty používajte s rozvahou
Ak šampón alebo iný prípravok proti lupinám podráždi pokožku, okamžite ho nahraďte iným.

Tymián
Tymián pôsobí mierne antisepticky, čo má pri odstraňovaní lupín veľký význam. Pripravte si roztok podľa nasledujúceho rozpisu: v 0,4 l vody varte desať minút štyri kopcovité lyžice sušeného tymiánu. Odvar nechajte vychladnúť, polovicu sceďte a naneste čerstvo umyté vlhké vlasy. Ptom jemne premasírujte pokožku. Vlasy po tejto procedúrre už neoplachujte čistou vodou. Zvyšný odvar môžete použiť nasledujúci deň.

Nepoužívajte pivo
Tento alkoholický nápoj obsahuje látky, ktoré môžu pokožku podrážiť, ba aj zvýšiť tvorbu lupín.

Premastenie pokožky
Ojedinele sa odporúča aj premastenie pokožky. Aj keď výskyt lupín zväčša zapríčiňuje nadmerne mastná pokožka, občasné použitie teplého olivového oleja spôsobí, že lupiny zmäknú a ľahšie sa odlupujú. Zohrejte niekoľko lyžičiek olivového oleja a votrite si ho do pokožky (vlasy musia byť vlhké, inak by do nich olej vsiakol). Potom si na 30 minút nasaďte kúpaciu čiapku. Na záver zmyte olivový olej šampónom proti lupinám.

Na záver
Dnes už nikto nespochybňuje skutočnosť, že podstatnú rolu pri kožných problémoch vrátane lupín zohrávajú emócie. Ak prežívat stres, skúste teda aspoň na chvíľu zabudnúť na všetky starosti. A najmä sa netrápte, že máte lupiny.

3nttt

novmaria -ten kedysi pomahal aj mne...ale asi pred 3mi rokmi museli nieco zmenit v zlozeni lebo z nicoho nic sa mi z neho zacali tvorit lupiny jak kone.

3nttt

tiez jednoznacne selsun. ale pocitaj s tym ze ti strasne vysusi vlasy...potom ked zacnes pouzivat zase nejaky iny sampon tak sa ti daju dokopy.len aby si nebola prekvapena. ja ho vzdy pouzivam mesiac,potom mam cca pol roka pokoj...potom ho zase na mesiac nasadim a stale stale dokola :)stoji okolo 10-12 eur a vydrzi ti asi 3 tyzdne.pokial nejsi ten typ co si na hlavu vypatle pol kila samponu.

tina1111

liecba lupin je taka jednoducha

ja neviem preco platite drahe pripravky

priatel mal velke problemy a liecitel nam poradil do pol litra cistej vody pridat deci octu bud jablcny alebo normalny a po umyti vlasov splachnut stouto vodou

wreck

ja mam dlhodobo vyborne skusenosti so samponom selsun blue. dostat ho len v lekarnach, bez receptu, ale stoji 11-12 ecok.

ked som bol raz na vysetreni vo vojenskej nemocnici v ba, kozny lekar mi potvrdil, ze ten sampon ma naozaj vysoku ucinnost.

zo vsetkych ostatnych, bezne dostupnych v drogeriach, som snezil o106 a myslel som, ze sa zoskrabem az na mozog. :-)

Veterans

Google?
Headandshoulders.
Mal som podobný problém používal som ho (modrý) a pomohlo my to dosť výrazne.
Ak som ti poradil/vysvetlil/pomohol klikni na "Toto je dobrá rada".