Schizofrenia, maniodepresia..

Príspevok v téme: Schizofrenia, maniodepresia..
veronika83

chcem sa vas spytat, ake mate skusenosti s tymito ochoreniami, ci uz priame alebo nepriame. ci mate vo svojom okoli cloveka ktory trpi jednym alebo druhym ochorenim, popr.kombinaciou. zaujima ma hlavne maniodepresia, ako sa zacala, ci ju nieco konkretne spustilo a ako sa prejavuju tie hranicne stavy - teda stavy manie aj depresie. Dakujem.
Ono odbornych clankov je dost, ale potrebujem skusenosti ludi, kt.s tym ziju.

J111

Ja sa tiez liecim, ale liek mi akosi vobec nezabera, resp. len minimalne a pritom je drahy jak hovado. Uz si kupujem aj sam lieky z lekarne, aby som to nejako ukociroval. Celkovy stav sa mi vsak podla mna vyrazne zlepsuje, aj zlepsil.

Meretseger

bludisko: Mám 20, BAP mi však diagnostikovali v 18-tich.
Som s tým plne zmierená, depresívne/manické epizódy proste nejak pretrpím a zas idem ďalej; v skutočnosti mi mánia i celkom vyhovuje, keďže som prirodzený melancholik.
Mám však aj emočne nestabilnú osobnosť a skôr s tým urputne bojujem a vnímam to horšie než BAP.
BAP je čosi, čo mám, HPO je niečo, kým v podstate som. Porucha osobnosti - tým nechcem povedať, že sa kvôli tomu cítim menejcenná alebo čo, ale je dosť obtiažne nažívať s tým (článok o HPO je aj tu na stránke, pokiaľ by ste potrebovali info).
Na jej mieste by som to nevidela tak zle, pokiaľ má "len" BAP; viem však, že život človeka s BAP, HPO a cukrovkou (mám toho dosť!) moc neprecíti, keď ho nepozná osobne...
Prijať to a naučiť sa s tým žiť: nič viac, nič menej.

bludisko

zdravim,
mojej dcere tiez diagnostikovali BAP...
nevie sa s tym vyrovnat...ma 25 rokov...
chcem sa opytat "meretseger", kolko mas rokov a ako si s tym vyrovnana ty?

Maros75

Meretseger........tak potom comu nechapes??

Biorytmy v princípe vyjadrujú priebežné zmeny vo fyzickej, emocionálnej a intelektuálnej kondícii človeka. Každý rytmus začína dňom jeho narodenia a končí smrťou. Všetci sme objektmi ich vplyvu, aj keď nie všetci ich pozorujeme tak, ako sú vo všeobecnosti zavedené. Každý človek však vníma striedanie svojich dobrých a zlých stavov na rôznych úrovniach. Objavené ale boli až okolo roku 1900.

Meretseger

Veronika: Nemyslím, že by to bol blbý vtip. Jedna diabetička mi vravela, že glykémie dosť ovplyvňuje nálady: hypoglykémia - stav mánie, hyper - stav depresie (či naopak?). Ale zas nepredpokladám, že by to bolo až také ovplyvňujúce.
Mám takmer 20. A ty?
Sad20: Tomu nerozumiem. Ako to myslíš?