Problémy so sestrou

Príspevok v téme: Problémy so sestrou
Msaska

Mám sestru staršiu o 1,5 roka..dlho to bolo dobré ale chodíme aj na spoločnú vš a posledný rok..je to na nervy.. Asi má lepší vzťah s mamou ale je to aj tým, že ako náhle chcem ja niečo povedať mame, posťažovať sa, pochváliť sa prekrikuje ma s tým čo ma na reči ona.je to normálne? už ma to prestáva baviť..bo odoberaní môjho priesotru na vyjadrenie odchádzam a je aj tak na mne zle, že čo sa mi deje, že čo mi kto urobil.. ja to už nemienim zvládať, no akékoľvek riešenie alebo pokus o rozhovor s mamou skončil v tom, že na vine som len ja a čo mi vadí opať.. má všetku rodičovskú lásku prečo mi nenechá aspoň tých päť minút denne nech aj ja zdielam to čo prežijem s mamou?:(

porina2

Tak aj ja mam sestru, tiez je medzi nami ten rozdiel, v detstve som bola ja ta poslusna, sikovna, vsetko mi islo, sestra bola ta, ktoru museli okrikovat a v podstate mala aspon nejaku tu pozornost. Pretoze ja som odisla na intrak, bola som vzacnejsia, ked som prisla, ale kedze tam ona bola stale, maju aj pevnejsi vztah, ja som teraz doma, sestra tu nie je a ked ona pride, je im vzacna. Niekedy je to o nerv a citim nespravodlivost...

Msaska

ano asi je to aj ziarlivost..alebo skor nazvane bezmocnost a hnev.. lebo to neviem pochopit apsychicky ma to nici..

david23

ja tam vidím žiarlivosť z tvojej strany na sestru. Buď si nájdi frajera a ten ti bude venovať pozornosť, alebo sa s mamkou dohodni, že aj ty chceš s ňou tráviť čas a keď tam bude sestra tak odíď a prídi za ňou, až keď bude voľná. Obe ste jej deti, určite má vás obe rovnako rada, len ty to možno vidíš subjektívne a preto to tak prežívaš

Magy

chcelo by to viac informacii, ale zhruba podla popisu to vyzera na to, ze u tvojej sestry prepukla dost prudka forma surodeneckej rivality.
nedokazem z toho mala, co si napisala posudit ani vydedukovat, preco to zacalo, co odstartovalo tento proces.

vseobecne - surodenecka rivalita je tym prudsia, cim mensi vekovy rozdiel je medzi surodencami a ak su rovnakeho pohlavia. starsi surodenec ma tendenciu byt dominantny, presadzovat svoj nazor razantnejsie ako mladsi, ci uz voci rodicom, alebo voci druhemu surodencovi. pripadne ho aj mentorovat.

Ako starsia sestra pocitila niekedy v minulosti nedostatok pozornosti, ked si sa narodila a rodicia museli zacat delit pozornost medzi vas obe, pricom dovtedy mala celu pozornost len pre seba. v takom utlom veku to este dieta nespracuje do takej formy, aby dokazalo rozumovo bojovat proti tejto "krivde", to obdobie pride neskor. mozno je to prave ono. skus sa spytat mamy, ci a ako sa zmenilo spravanie sestry prave v case, ked si sa narodila a oni sa museli venovat aj tebe. ak robila cirkus a dozadovala sa pozornosti (co je normalne), ale zmierila sa s tym podozrivo rychlo (co uz tak normalne nie je), mame indiciu na dovod jej dnesneho spravania.

dalsim dovodom moze byt, ze rodicia ti ju nechtiac stale davali za vzor, princip "porovnavania" vo vychove deti rivalitu len podporuje. dokonca aj ked je to presne opacne a ty si bola ta poslusnejsia a ona ta rebelka a od rodicov stale pocuvala, aka si ty dobra a ona len robi problemy - dnes jej dosla trpezlivost, tak sa zacala vojna a si jej nepriatel.

dalsim z dovodov tohto stavu moze byt aj osobny neuspech/zlyhanie. niekde inde v sukromnej sfere neuspela, krachol jej vztah s priatelom, bola ponizena, odkopnuta... takto sa snazi doplnat tento deficit
moze ist aj o zlomyselnost. stacila nevhodna poznamka nejakej jej kamosky, spoluziacky na tvoju adresu alebo adresu vasho vztahu - a uz sa vezie...
bohuzial, u zien je forma psychologickej vojny podstatne rozvinutejsia ako u muzov, psychologicke natlaky a tyrania je casto jedina zbran, ktoru zena ma.

nacrtol som tu len najbeznejsie formy a priciny, co je pravda konkretne u tvojej sestry, musis porozmyslat a zistit sama.

v jednom ta ale sklamem - je velmi mala sanca, ze zmenis sestru, prip. dokazes zvratit tento dlhodoby vyvoj. zo skusenosti viem, ze sa to sice da, ale len s vynalozenim enormneho usilia a energie. a to si musis spocitat sama, ci na to mas a ci nie je lepsie investovat tu energiu a cas inde, niekomu inemu, s kym o nejaky cas budes zit kazdy den.

tvoja mama to zjavne zarazit nevie a sestra vyuziva tuto neschopnost.
ak ti mama nevie dat ani tych 5 minut bez toho, aby tam obsmrdala aj tvoja sestra a montovala sa do toho, je to slabost zo strany tvojej mamy, ze nedokaze tvojej sestre povedat, aby chvilu mlcala.

jedna rada - nehadaj sa! nikdy!
ma zmysel len slusne diskutovat, len s naozaj dobre pripravenymi a nepriestrelnymi argumentami, podanymi vecne, bez emocii, ani arogantne, ani vysmesne.

Msaska

ano obe byvame doma s rodicmi.. ale niekedy sme mali uplne ukazkovy vztah sestier ktori nam kazdy zavidel a proste teraz aj hlavne pri beznych rozhovoroch som "utlacovana" a pri hadke som su mama a sestra proti mne..

*inkognito

internat je mozno fajn napad (boli by ste si doma vzacnejsi) ale iba ako zadne vratka
pohodove rodinne vztahy by mali byt samozrejmostou aj bez intraku alebo odchodu z domu, podla mna
a to som nepochopila, sestra zasahuje len do hadok, alebo aj pocas beznych rozhovorov?

tpch1

Obe byvate doma s rodicmi? To nie je ktovieco. Ja som velmi radikalna zastankyna internatov :-) Ver tomu, ze keby si z intraku prisla domov raz za dva tyzdne a inak si zila svoj zivot samostatne, tak by o tvoju pritomnost bol zaujem.