Dá sa depresii nejako zbaviť?

Príspevok v téme: Dá sa depresii nejako zbaviť?
Need

Zdravím, mám 18 rokov a zrejme odmalička trpím depresiou a príde mi to už unavne dookola riešiť či už u psychologa, psychiatra, rodiny známych a podobne.
Všetko možné, čo mi poradili vyššie vymenovaní, všetko som robil, snažil som sa, nevzdával som to ale už ma to naozaj nebaví.
Moja snaha bola maximalna a venoval som jej fakt veľa času. Tým chcem povedať, že každú jednu vec, čo som prečítal, ktorú mi poradili som dlhu dobu praktizoval, aby som prekonal svoju depresiu no nepomohlo.
Odmalička športujem, vytrvalostne a silovo náročné športy, baví ma hudba no nedokážem vystupovať.
Čo sa týka mojej komunikácie, je fakt myzerná vzhľadom na to, že sa snažím čítaním kníh, člankov rožširovať svoju slovnu zasobu a nutením a častím vytrvávaním v spoločnosti mi nič nepomáha. Celý moj život je len snaha sa predstierať pred druhými, ako sa mam fajn, že sa nehanbím a podobne. Keby som bol úplne prirodzený ako zvyknem, sedel by som dakde v kúte učupený, myslou na kilometre mimo a premýšlal aký je svet voči mne nespravodlivý. Rozdne kecy, treba spoznať samého seba alebo bud sám sebou, chodievaj do spoločnosti, športuj... všetko možné čo mi povedali už niekolkí psychologovia, psychiatri nepomohlo a to vôbec. Beriem už cca 3/4 roka lieky, skor by som povedal že ma to len otapuje a môjmu stavu len pridáva. Rád som dostal strašne veľa. Všetkému som dal čas a snažil sa, no nič nepomohlo ani nepomáha. Nič ma nebaví, v škole to ide so mnou dolu vodou. Aby som uspel musím sa hrať na niekoho iného vzhľadom na to, že mám v osobnosti strašne hlupu hanblivu povahu ktorá je v rozpore zo všetkým čo ma baví a v čom vidím zmysel svojho terajšieho a budúceho života. Možno sa javým ako primitív ale som už uplne zúfaly. Napriek tomu sa nevzdávam, lebo ak chcem zostať na tomto svete je nevyhnutné aby som sa snažil, myslím tým hlavne učenie a školu. Rodičov mám takých, že lepších snád už ani nemožno mať až je mi luto že ich ustavične zaťažujem ako sa mi nič nechce a podobne. Koľko krát som si povedal: \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"A dosť!\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Začalo mi byť jedno čo si ludia myslia začal som byť suverejný a celkom sa to podarilo. Všetko to bolo len dočasné a výsledkom toho bola len dočasná dobrá nalada kto u mna žial nie je ničím ovplynitelna. Ked ma niekto pochváli, uvedomujem si to, som z toho štastný no nič to na mojom stave nemení. Uz som unavený, celý život len predstieračky pred ludmi, domov prídem zo školy, niečo sa naučím a musím ísť spať lebo zaspím aj posediačky. Strava, pitný režim, všetko som si naštudoval, všetko praktizujem no všetko je márne. Jediný problém, ktorý som v živote dosial mal a po rokoch driny na sebe samom sa mi nič nepodarilo. Informácií o depresií mám hrozne veľa zo všetkých stran, no nedokážem si dať rady

need

Nikto mi to nevsugeroval, chodím k psychiatrom psychologom čiže diagnozu mam stanovanú čiže jedná sa o depresiu. Presne to čo píšeš sa momentálne snažím robiž

doremi

jedina cesta von z depresie je prestat si mysliet, ze ju mas. teda prvy krok - vysad tie lieky co beries, sam vravis, ze ta otapuju, tak vidis, aky maju na teba ucinok
tvoj problem je to, ze nevies vystupovat na verejnosti, si hanblivy - malo si veris a je to na tebe vidno- preto si sa uzavrel. ked musis, vies sa pretvarovat (sice sa pytam ze naco, sak ostatni mozu/ja aj verim ze su/ v este vascich srackach jak si ty, nikto nie je lepsi ani horsi len zato, ze je al. nie je hanblivy...)proste skus sa od toho odosobnit, neries aky si a aky by si mal podla inych byt - nechci sa zmenit za kazdu cenu. boli, su aj budu na svete taki, co sebavedomie maju dane, aj taki, co ho musia v sebe najst. ale to nie je dovod k tomu, aby si depkoval a bral ten "vesely mix" na "naladu" kazdy den:))
este otazka: napisal si, ze zrejme trpis depkou. to si podla coho myslis alebo kto ti to vsugeroval?

need

tak dufajme že sa niečo v buducnosti zmení. Ja som ochotný vydržať koľko bude treba, snažím sa nevyhovárať a neplakať nad vecami, ale tie veci riešiť. Záber záujmov mám skutočne široký, preto sa snažím rozvýjať hlavne tie veci, ktoré ma bavia a samozrejme aj tie ostatné. Málo kto mi povedal k tomuto problému fakt niečo rozumné :)

Magy

need, v 18-tich malokto uz presne vie, co bude robit, ake ma ciele v zivote, smer, stabilne navyky, zaujmy... nie si prvy ani posledny.
prave preto ze mas zrejme velku kreativitu a siroky zaber zaujmov a rozsah schopnosti, tak sa hladas. nic nove, nic nezvykle. neboj, ono sa nieco najde, hlavne rob co ta bavi a hladaj cesty, ako vyuzit nejake svoje prednosti.

need

Magy: uplne s tebou suhlasim v tom čo si napísal, presne tým sa riadim. Ako si spomínal tu cestu, tam je na 100% problém lebo som maximalne vo všetkom nerozhodný, raz ma baví to, potom niečo iné, ide to s náladou.
Diky za typ :)

mimulus: Po rozdnych informáciach som z rozdnych zdrojov som dospel tiež k tomu čo si napísal. Moje nálady a všetko spojené spojene s touto diagnozou sa zlepšujú práve v tom, keď mením prostredia, ludí a podobne.
Doktor alebo psycholog mi viac menej dookola rozpráva o všeobecných veciach ako čo by som mal robiť, no žial to najlepšie viem ja sám a aj samotný dôvod, prečo som išiel k psychiatrovi bol ten, že som v dufal to, aj dufam že to aspon čistočne ovplyvní môj momentalny duševný stav.

a zewa: zalubit? to by mi skor len pridalo. Zalubit sa je jedna vec a mať dievča druha. Kamaratok mam strašne veľa, čo je z mojho pohľadu určite blbosť no ale ani na jasne manevre dievčať smerované na mna neviem odpovedať. Nemám tu odvahu, prejsť z kamaratstva niekde dalej. Dokonca ani alkohol nepomaha čo už je dosť veľa ...

hudba

Ked si klavirista tak si stiahni fl studio 10 a zacni robit hudbu ked si dobry klavirista tak mas vyhrate :) mozes sa presadit v hudobnom priemysle co je moj sen mam aj klavir no neviem vobec hrat len tak skusam :) skus to ked mas talent vyuzi to :)

Mimulus

lala_156 tá prvá veta ma dosť pobavila ale dúfajme, že máš pravdu.

Need presne to isté robím ja, ale nepoteším Ťa u mňa to trvá už dlhých 15 rokov. Je pravda, že podľa niektorých som nezodpovedný ak neberiem lieky, nechodím k doktorovi a nikdy som o tom nepovedal ani tým ktorých mám nadovšetko rád ale depresia ako taká môže trvať roky.
Nechcem aby ma tu druhí odsúdili ale je to môj názor a depresie sa podľa mňa zbaviť nedá takže asi si na ňu budeš musieť zvyknúť. Teda dá: mne osobne sa to už raz podarilo ale potrebuješ celý svoj život meniť prostredie, skoro každý deň spoznávať nových ľudí a vtedy sa depresie natrvalo zbavíš. Má to však jeden háčik o ktorom som ja bohužiaľ nevedel - stereotyp!!! Akonáhle to slovíčko spoznáš, budeš dlho na jednom mieste, budeš mať okolo seba tých istých ľudí, budeš si chcieť založiť rodinu - všetko toto Ti depresiu vráti späť. Neradím Ti ako pesimista ale človek, ktorý si toho už skutočne dosť prežil. vezmi si napríklad minulosť - depresia sa u Teba musela nejako spustiť - nejakým podnetom - zlým podnetom a aj keby si na to obdobie zabudol a dokázal sa z nej dostať tak akonáhle si spomenieš na nejakú peknú udalosť z tej doby vráti sa aj tá zlá respektíve spúšťač. Depresia je neustály kolobeh a neviem či sa jej dá zbaviť, respektíve viem ako som už písal ale to by si musel viesť taký život ako som písal.
A poprosím nikoho aby ma nesúdil je to len moja skúsenosť.

Magy

need - vdaka za podrobne informacie.
myslim, ze to s tebou az take zle nie je, ako to sam vidis. v com vidim problem je to, ze citis velmi intenzivne nenaplnenost svojho zivota a zatial si sa "nenasiel".
nic zasadne si nedokazal, nevytvoril, nenasiel si si este tu SVOJU cestu, a to ta deprimuje. si na zaciatku cesty a nie je niekde napisane, ako skoro alebo rychlo tu svoju cestu a ciel najdes. moze to byt zajtra, ale aj za 10 rokov.
dolezite je vytrvat a nevzdavat sa.
kto neskusi, nic neziska.
ak to vzdas, vopred si prehral.
myslim ze ak si dobry klavirista, tak sa to vobec nemusi bit s tym, ze mas introvertnu povahu.
cisto ako priklad uvediem, ze kopec ludi sa dokazalo presadit prostrednictvom internetu, svojich stranok, youtube, soc. media a pod. a nemuseli sa skoro vobec stykat s druhymi ludmi. prejavit svoj talent a silne stranky sa da vselijako, nemusis nutne stat na podiu pred stovkami ludi v hladisku.
ani nie tak davno som cital o babenke, ktora uzasne spieva a je hitom na youtube, hoci ma tazku formu agorafobie.
www.topky.sk-
mozes sa inspirovat ;)
vsetko sa da!

zewa

Ked ti to nepomaha, skus zmenit psychiatra aj terapeuta (vymen muza za zenu trebars). Myslim, ze velmi by ti pomohlo zalubit sa. Drzim palce a verim, ze tu mrchu zvladnes ;)

need

Práveže ja sa vykacávam o problémoch veľmi často ale nie dlho a tiež sa snažím nedeprimovať druhých. Psychiatrička, psycholog tam sa vždy vykecám a hlavne doma o problémoch a to ustavične až odoberám energiu svojim rodičom. Môj svetlý bod je hudba, klavír ale vzhľadom na to, že nie som extrovert si to absolutne neviem predstaviť..