Bipolárma porucha

Príspevok v téme: Bipolárma porucha
lily7272

Prosím Vás ak máte niekto s touto chorobou skúsenosť napíšte mi či som dobre pochopila čo to vlastne je. Všade sa uvádza že je to striedanie nálad, kde obdobie mánie musí trvat aspon 2 -3 týzdne aby sa mohlo hovorit o mánii. Mne sa to vsak strieda tak, že ráno depresia prípadne premýšlanie nad zlými vecami a od neskorého poobedia povznesená nálada. Nerozumiem ako je to striedanie nálad myslené. Dá sa to liečiť bez psychiatra? iba psychologom alebo to moze prejst aj bez liečby? Dakujem za cenné rady

xirenka1

Lili: ja mam BAP a mam ju uz dlhsiu dobu tak ako hovoris ty,ranne pesima,poobede lepsie a na vecer idem vyskocit s koze od hyperaktivity... samozrejme lieky uzivam,liecim sa uz rok

M^

Neviem odkiaľ si na to prišla, že máš BAP. Pevne verím, že nie samodiagnostikou, pretože podľa nej by som ja by som mal byť zasiahnutý kreténizmom a mal by som mať nádor na mozgu.

Sertraline je SSRI antidepresívum, ten ti v oblasti "neschopnosť tela vytvárat potrebný pocet neurotrans." (ako si sama napísala) určite poškodiť nemohol, pretože by tento liek bol kontraproduktívny : ) Takže od toho to nie je. Čo sa týka tvojho stavu, tak sa môže jednať o emočnú nestabilitu príp. aj ľahšiu depresiu. Ale BAP vyzerá naozaj trocha inak, tak hlavu hore ;-) Ak si myslíš, že si v tomto poradiť nevieš, tak sa obráť na svojho lekára alebo si nájdi psychiatra ;-)

lily7272

RNG, dakujem za rady, mohol tú neschopnosť tela vytvárat potrebný pocet neurotrans. vyvolat sertralin? Mojho doktora už nechcem vidiet, cítila som sa pred ním ako blázon, on ako keby sa vysmieval ludom, ktorí prídu k nemu. Cítila som z neho aroganciu, chýbajúcu empatiu, urážalo ma to. Dokonca mi povedal, že si o mne nieco smiešne poznačil a že to nemám radšej čítať ale len podať sestričke. Bolo to veľmi ponižujúce pre mňa.

Meretseger

V tom prípade by si lieky nemusela užívať, mám taký pocit, a namiesto toho kompenzovať nepríjemné veci cvičením, prípadne vyhľadať pomoc psychológa, aby ti poradil, ako sa vysporiadať s rannými pocitmi:) Keďže sa mi zdá, že u teba o typickú depresiu nejde, a predsa len, hoci som zástankyňa liekov, je lepšie nezaťažovať s nimi pečeň, pokiaľ to nie je nutné, že áno.

RNG

V maniakatnej faze je nielen zvysena spotreba neurotransmiterov, ale aj zvysenae vylucobvanie adrenalnych ako akdrenalin a cortizol. Aj tato funkcia sa moze znizit a to tiez vedie k typu depresie alebo nedostatku energie.
Tlmenie mozgovej cinnosti , ukludnovanie, zasadne znizuje spotrebu, vyrovnava ju, takze nenastava ani maniakatna=prilisna funkcia ani depresna, lebo sa neuriotransmitery natolko nespotrebuju.
Dlhsie depresia nemaju s tymto nic spolocne, to je neschopnost tela z roznych dovodov vytvarat potrebne mnozstva neurotransmiterov na normalnu cinnost.

lily7272

Ja by som povedala, že ani nemám depresia, ja som bud nervózna, rozčuľuje ma ked cítim, že ma niekto využíva, ked ma niekto manipuluje a potom vycsinou poobede príde fáza výčitie, vidím veci príliš krásne som spokojná a veľmi aktívna. a potom sa ráno znovu zobudím nahnevaná. Ja som toto nemala, to mi urobilo 50 mg sertralinu, pretoze som sla k lekárovi lebo som sa cítila smutná zo zlých vecí ktoré ma v živote stretli.

Meretseger

No, pokiaľ viem, rýchle cyklovanie BAP je viac než 4 fázy za rok. Býva to napr. tak, že v lete sa prejavujú mánie, na jeseň už človek upadá do depresie. Tak dáko to mám ja. Ale striedanie nálad cez deň naozaj nie je rýchle cyklovanie BAP. To už skôr tá borderline, teda emočne nestabilná osobnosť, veď je to priamo v názve. Borderline, alebo teda HPO (hraničná porucha osobnosti) vzniká, keď sa osobnosť ešte vyvíja, a ovplyvňujú ju negatívne vonkajšie udalosti, často ju majú sexuálne zneužívané deti, zanedbávané, etc. Do 18 som si tiež myslela, že ju nemám. Ale prišli depresie a moje konanie sa prejavilo ako typicky hraničiarske. Pridávam sa k zewe, koľko máš rokov?