Dobry psychiater, vysadenie AD

Príspevok v téme: Dobry psychiater, vysadenie AD
Ameliee

Zdravim,

uz rok a pol sa liecim na uzkostno-depresivnu poruchu. Psychiatricka mi nasadila Alventu, zabrala ale po pol roku som zacala pocitovat neziaduce ucinky ako neustala unava, otapenost, pribrala som, preto som ju ziadala o znizenie davky..neporadila mi ziadnu psychoterapiu, nic. Stale len recept, berte lieky, dovidenia. Uz pol roka sa tocim len v jednom bludnom kruhu, az teraz mi akoze "poradila" zeby bola vhodna nejaka psychoterapia. Mam jej plne zuby, mam pocit, ze rok som sa spoliehala na usudok odobornika, ale jeho postupy su mi totalne nahovno. viete mi niekto odporucit naozaj dobreho psychiatra alebo psychoterapeuta v okrese Poprad, alebo SNV, pripadne v Kosiciach? Co je ochotny spolupracovat nie len predpisat recept a poslat domov? A ssnazit sa pacienta usmernit tak aby dokazal fungovat aj bez AD a nielen pchat do seba lieky???

Vdaka za kazdu info.

Amelie

klincka

Liečila som sa 4 roky, záver že Schizoafektívna porucha. V septembri som si povedala dosť a zmenila pohľad na život, našla som vieru a dala zbohoooom liekom. Keď som naznačovala doktorovi, že by sme mohli skúsiť vysadzovať lieky... ja som už žiadne nebrala!!! nechcel ani počuť. Teraz sa do mňa obujte, ale od 10.9. neužívam lieky. Sú tomu 4 mesiace, cítim sa skvele. Samozrejme si uvedomujem, že to nie je úplne správne a som si vedomá toho, že ak budem cítiť, že som horšie, nemám problém ich brať. Môj manžel mi to hneď pripomenie, keďže ma nejaký ten rôčik pozná a vidí akým smerom sa uberám. Za tie 4 roky mi nikdy nebola odporučená terapia, len klasika ako u všeobecného, čo nové, ako sa cítite, recept, dovi dopo... Ja si myslím, ale je to len môj laický názor, z môjho prežitia depresie, že to sama musíš cítiť, či sa cítiš horšie alebo lepšie, či pridať lieky. luciano to napísal dobre podľa mňa, že sa ti začali vracať depresívne príznaky. Ja to tiež tak vidím...

Ameliee

Jajaatko presne tak, okrem toho, ze si clovek naprava chemiu v mozgu pomocou liekov potrebuje aj niekoho, komu sa moze vyrozpravat a prekonzultovat s nim, ako na sebe zapracovat. To za 10 minut s psychiatrom nepreberies. Takze mi tu nerozpravajte, ze terapia je zbytocna. urcite nie je. Dolezite je najst vhodneho terapeuta, ja mam dobru psychiatricku co sa liekov tyka myslim si, ale nema totalne cas na nejake dlshie debaty. Preto podla mojho nazoru, ked lieky zaberu, mal by psychiater odporucit aj ako dpolnok vhodnu terapiu a prip. aj psychoterapeuta. Lenze clovek musi patrat sam.

jajatko

holubienka, to po 3 sedeniach hodnotíš terapiu ako stratu času? Nesadla si si s terapeutom/tkou či čo si čakala od troch sedení? Veď terapia má špecifický postup a ak má byť úspešná, tak väčšinou musí trvať dlhšie. A hlavne človek musí aj sám chcieť na sebe pracovať. Tiež som za kombináciu terapeut+ak to stav vyžaduje tak psychiater.

holubienka12

Ja chodim ku lekarkr uz 7 rokov a na terapiu som sa jej opytala sama,ci by mi pomohla.Bola prekvapena,ze ved ona TAM POSIELA KAZDEHO,MYSLELA,ze aj mna. Bola som tam asi 3krat ,ale nic moc uz tam nechodim u mna strara casu.

luciano

Ameliee ja som napísal len holé fakty. Aj na úzkosť a paniku sa predpisujú lieky a to anxiolytiká. Augmentačná liečba je liečba, pri ktorej sa kombinujú antidepresíva, anxyolytiká a antipsychotiká. Táto liečba má pomerne vysokú účinnosť. Ja nevylučujem to, že ti psychoterapia pomôže a neodhováram ťa od nej. Treba to skúsiť a uvidíš. Dobrých psychoterapeutov je však málo a treba ich zháňať.

Ameliee

Ja som napisala ze sa liecim na uzkostno-depresivnu poruchu. A vlastne ta depresia bola len sprievodny jav uzkostnej alebo panickej poruchy. Co je to augmentacna liecba? A pardon, nehovorim ze lieky su odveci ale psychoterapia nie je potrebna. Liek ti nepomoze vyriesit bloky a podobne zalezitosti ktore mame v sebe zakorenene. Takze si mi odpovedal ako typicky psychiater predpisovac receptov a presne takuto odpoved nepotrebujem momentalne. Pytam sa, ako sa daju veci riesit inak. kedze alternative, jedz lieky bude ti dobre uz neverim.

luciano

Bohužiaľ, dnešná psychiatria nepozná iné liečenie depresie, ako je medikamentózna liečba. Psychoterapia môže síce pomôcť, ale nemôže to byť nosná časť liečby. Tou sú vždy len a len lieky. Ak si po pol roku začala pociťovať únavu a oťapenosť, znamená to, že Alventa ti už prestala zaberať a depresívne príznaky sa ti začali vracať. Zrejme by bolo vhodné buď zvýšenie dávky lieku, alebo liek úplne zmeniť na iný druh, prípadne aplikovať augmentačnú liečbu. Zmena psychiatra ti nepomôže. Aj ten bude tvoje problémy liečiť medikamentózne, s tým sa musíš zmieriť.