(M)ucenie?

Príspevok v téme: (M)ucenie?
padawan

Ahojte,
podobnych tem tu uz urcite boli mraky, sam som ich dost preluskal, ale aj tak zalozim dalsiu. Studujem na VS (1.rocnik), ktora ma bavi. Samozrejme, nie vsetky predmety su zaujimave, ale to je jedno. Moj problem je ucenie, a to jeho ohromna neefektivnost. Nemam problem s priebeznym ucenim, kedze skolu beriem svojim sposobom ako dar, ktory ini ludia nemozu vyuzivat aj ked by napr. chceli + ma to bavi. Lenze moja (ne)schopnost naucit sa dane materialy je strasna. Vsimol som si to uz na sebe aj ku koncu strednej, neviem ako to bolo predtym, na to si nepamatam. Priznavam, velky (a mozno najvacsi) problem je ten, ze som zvyknuty ucit sa naspamat, zial, neviem to akosi zmenit, kedze potom mam pocit, ze to neviem. Dost ma to frustruje, kedze som ochotny sa ucit kazdy den, pretoze verim, ze mi to nieco da a chcem sa v zivote dalej posunut, ale nestudujem tak tazku skolu, aby som bol nuteny sa ucit tak ako napr. na medine (som ekonom). No a typickym prikladom tohto mojho ucenia je dnesok. Sedim nad tym dokopy so vcerajskom snad zo 8 hodin, a pozor, teraz ide to najlepsie, na naucenie sa 4 STRAN z anglictiny, sranda je, ze to proste aj tak neviem dobre. A samozrejme, to nie je ani skuskove. Deprimuje ma, ze takto stravim denno denne nad knihami kvanta casu, ktore su stravene neefektivne. Velakrat mam stres ist aj von s kamaratmi alebo niekam, lebo si hovorim, ze takto stratim cas na ucenie. Dalsi problem, ktory som si vsimol u seba, je nesustredenost pri citani. Mam precitat napr. 30 stran z knihy (format a5), kde text ma relativne normalnu narocnost a ja to kolkokrat citam aj 3 hodiny (s tym, ze si robim vypisky do zosita). Mam pocit, ze kedysi som sa na to vedel normalne sustredit a neviem co teraz robim. Kazdopadne, neviem ako vam to mam lepsie popisat, celkom tazko sa to nejak rozumne formuluje, ale som z toho fakt sklamany. Tak ak nahodou niekto bude mat nejake rady, tipy, za vsetko budem vdacny. Dakujem.

padawan

youki - Hladat som hladal uz viackrat, neviem ci som narazil na tie tvoje, ak nie, rad by som si ich precital, teda ak by si bol taky ochotny a dal sem na ne odkaz. Dakujem.

youki

Na VS nema zmysel ucenie a uz vobec nie ucenie sa naspamat. Na VS treba studovat (ak nemas jasno aky je rozdiel medzi studovanim, venuj tomu cas hladanim clankov na nete atd., aby si si to ujasnil).
Studium na vysokej skole bez studovania nema vyznam, lebo po absolvovani budes potom aj tak len nadavat na skolu, ze ta nic nenaucila a boli to zabite roky (takych tem je tu milion.)
Co som komunikoval s vela studentami z nich, malokto si prizna, ze je to jeho chyba a jeho zly postoj, stale pocuvam veci ako skola mi nic nedala a nic ma nenaucila).
Venujem sa na nasej VS pomoci prvakom s nastupom na VS a najvacsi problem je, ze vacsina z nich prichadza zo strednej skoly bez toho, aby vobec vedeli, co je to studium a ocakavaju od nas, aby sme ich nieco naucili my, ale vyucujuci sa na VS nemozu venovat studentom natolko individualne ako je tom v malych skupinach na strednych skolach. Okrem toho na beznej VS skole musis za tyzden nastudovat tolko, ako za cely rok na strednej, takze tam uz bezne ucenie sa nemoze stacit.
Ak budes poctivo hladat, mozno najdes aj clanky, ktorych som spoluautorom prip. autorom, niekolko som ich napisal a niekolko je v prirpave.

AlisonWolf

Keď si predstavím, že sa učím noc pred testom max. 4 hodiny a ty sa takto mučíš každý deň, tak ďakujem svojej hlave za to, že rozumiem tomu, čo čítam a snažím sa to obracať do praxe, takže si to zapamätám veľmi rýchlo. Je pravda, že s niektorými vecami mám problém, u nás do testov najpodstatnejšie veci nedávajú, takže musím čítať úplne každú poznámku, ktorá na hodine padla :D čítaj si učivo hneď ako prídeš domov/na izbu z toho dňa, omnoho lepšie sa ti to zafixuje.

padawan

lorrines - no ved prave, to ucenie naspamat chcem nejako zmenit. Sam som si vedomy toho, ze to takto asi nezvladnem cele studium, lebo ked viem, ako mi to ide, tak ma to pomaly zacina uz od toho odradzat a uz teraz ma to frustruje. Vdaka za radu. :)

lorrines

Ahoj ja som tiež prváčka na Ekonomickej...neber to tak vážne..už je 3. týždeň LS a knihy som ešte nevidela, všetko bude v pohode...vysoká škola nie je o tom drtiť sa naspamäť poučky...čítaj hlavne...zober si knihu na ten predmet a precitaj si ho..po každej strane si skus zopakovať čo si z toho pamataš alebo po každej kapitole..len sa prosim ťa neuč hentak naspamäť...sme len prváci nemáme tak vela predmetov...vieš čo to bude v takom druháku? ved by ťa kleplo po 3. semestri...ber tu VŠ s ľahkosťou...je to síce dar že máme tu možnosť, ale všetkého moc škodíí..a nie ja nie som flakáč važne

padawan

Simonella - dakujem za radu, vyskusam. Myslis, ze mna neporazilo ? :) Myslim, ze som na seba tvrdy, ale tak skusim byt este viac, ja sa totiz snazim byt az strasne poctivy mam pocit.

zewa - Len problem je ten, ze ja neviem, kedy, neviem preco, ale ja som to kedysi zvladal v pohode, len v poslednom obdobi je to hroza. Tiez super rada, dakujem, urcite skusim.

Fakt vam velmi dakujem obom, lebo strasne rad by som tu skolu dokoncil, len toto mi zatial v tom mozno bude branit, ani neviete ako si to cenim. :)

zewa

To je ta citatelska gramotnost, o ktorej rozpravaju v spravach a nikto nechape, co to je. To, ze deti nevedia, co citaju. Len mechanicky citaju a nezamyslaju sa nad obsahom. Zober si stvrt strany uciva a na okraj strany si z tej stvrt strany urob vycuc v podobe dvoch, troch viet. A takto pokracuj s celou stranou. Od slova do slova sa nauc iba tie vety pri okraji. V knihach je vela slovnych omacok, aby mali dost stran a mohli byt publikovane. Takze si to kludne zredukuj a o ziadnu dolezitu info neprides ;) Postupne, rokmi nadobudnes tuto schopnost vypustat nepodstatne a pamatat si iba podstatne veci aj bez pisania si za okraj.

Simonella

co keby si si dal hranice? povedz si stale na zaciatku ked sa ides ucit, ze za napriklad 40 minut sa naucis tie 4 strany a potom si to nahlas povies, aby si zistil, nakolko to vies.
ja som tiez na VS, a asi ma porazilo keby som sa ucila 8 hodin 4 strany :D len pre to, ze sa neviem sustredit. proste sa prinut! bud naa seba tvrdy. inac neviem ako.. :O

padawan

Mam 21. Nemyslim, ze v pripade mozgu by bol velky rozdiel, ked som mal dajme tomu 13 a teraz. Pri takomto tempe by to znamenalo, ze sa v 40 budem ucit 2 roky nieco. Ved som mlady telom aj duchom, v najproduktivnejsich rokoch snad.