Skleróza multiplex a psychické problémy

Príspevok v téme: Skleróza multiplex a psychické problémy
paca

Ahojte.

Som žena, mám 21 rokov a SM mi zistili v 19 r. Dá sa povedať, že už odmalička trpím depresiami, či už to bolo ťažkými životnými situáciami (alkoholizmus otca, úmrtie otca, prvý brat nezvládnuteľné správanie - diagnostický ústav atď., druhý brat problémy s drogami po smrti otca atď., moje umiestnenie v deckom domove atď.) alebo aj mojou melancholickou povahou.

Po zistení tejto diagnózy mi povedali, že aj táto choroba môže veľmi ovplyvniť psychiku pokiaľ zasiahne emočné centrum v mozgu takže príčina mojich depresií môže byť aj tohto neurologického pôvodu. Môžem povedať, že po fyzickej stránke sa cítim dobre okrem menších ťažkostí, zato po psychickej naozaj veľmi zle. Preto hľadám príčinu aj hlavne v tejto chorobe. Stretla som sa už s viacerými ľudmi teda ženami s touto chorobou a badala som na nich hlavne fyzické ťažkosti o ktorých aj hovorili ale psychické nie. Doktori sa pri tejto diagnóze psychikou veľmi nezaoberajú, skôr riešia fyzické ťažkosti a táto oblasť je dosť nepreskúmaná, iba povedia "áno, môže to byť z toho" a to je všetko.

Preto sa tým zaoberám lebo mi to spôsobuje naozaj veľké ťažkosti, stavy, ktoré neviem ani opísať, či už sebe alebo ľudom okolo mňa. Preto sa mi stáva, že veľakrát len mlčky pozerám a plačem alebo sa veľakrát len tak hocikde rozplačem bez zjavnej príčiny a neviem ako to mám ľudom vysvetľovať a oni ma samozrejme nechápu alebo iba s ťažkosťami. Každý mi na to povie niečo iné, mám milión názorov, v niečom sa aj zhodujú a v niečom sú úplne mimo a potom som z toho mimo aj ja. Mám problémy normálne fungovať a vyhýbam sa ľuďom a už fakt nevládzem a myslím na to najhoršie. Beriem už dlhšiu dobu ľahšie AD, mama a brat mi zháňali nejakého špecialistu neuropsychológa takže aj to sa chystám vyskúšať. Skúšam hocičo, teda čo mi samotnej sily dovoľujú čo mi ešte druhý pomôžu ale veľakrát sú tie stavy silnejšie ako ja a doslova sa o seba bojím. Je to už prehnané aby som takto fungovala, nezdá sa mi to normálne.

Takže týmto by som chcela vyzvať aj ostatných SM-károv aby sa podelili o svoje skúsenosti s touto problematikou a vôbec hocikoho čo má k tomu čo povedať, či už odborne alebo laicky.

Ďakujem Vám veľmi pekne za prečítanie a akýkoľvek názor, či radu.

lubka393

Zdravim. chcela by som vas touto cestou poprosit o vyplnenie 20min. dotaznika, ktory je urceny na subjektivne hodnotenie kvality zivota. Dotaznik je anonymny a je urceny len pre moju diplomovu pracu.velka vdaka za spolupracu!
docs.google.com

Laura2222

Súhlasím že strava a starostlivosť o seba je pri každej chorobe strašne dôležitá. Vitamínu D majú ľudia v našich končinách nedostatok a v strave taktiež .Prečo majú vietnamci tak nádhernú pleť bez jedinej vyrážky a žiadnu rakovinu? a Ked prídu pracovať do iných štátov už tá pleť nieje taká pekná ? Nepodceňujte stravovanie robí to veľmi veľa.

kuki777

trojklanny len pre tvoju informaciu je vedecky dokazane ze pri skleroze multiplex je d vitamin hrozne dolezity pacienti s sm maju hrozne nizke hladiny dcka a co s tym nasi lekari? len im daju copaxone alebo ostatne chemicke lieky a viac sa nimi nezaoberaju.Jedna dievcina ktora bola s sm roky na voziku podstupila test kde jej bol zvysovany d vitamin a z vozika sa zaradila spat do normalneho zivota. . moja mama ma totiz roky sklerozu multiplex a zmena stravy zamerana na vitamin d a ryby jej extremne pomaha. Tak isto ako aj cvicenie ktore netreba zanedbat pri tejto chorobe zial o to sa lekari nestaraju preto koncia ludia na vozikoch smkar dostane tasku liekov a dovidenia viac sa nestaraju co je smutne. Clovek sa tu musi ratovat sam to som pochopila pri mamine.

trojklanný

Irituje ma, ak sa pisateľ témy už neozve a potom tu iba prispievatelia riešia nezmysli. Veľa plodov mora? Veľa rýb pri SM? A že je človek zamorený ťažkými kovmi a parazitmi, to vás už napadlo? Bože!
Sa niekedy treba aj zamyslieť, čo tu dávate, čím prispievate...
SM by som riešil hlavne tím, čo to spôsobuje. CNS a parazity spolu so škodlivinami dennodenného používania vo vlastnom dome! Pečeň, ľadviny,nadľadvinky, lymfatický systém, krvný obeh...mám pokračovať?

kuki777

ahooj je mi velmi luto ze si mala taky tazky zivot bolo toho na teba mnoho a uprimne ti prajem aby sa ti polepsilo v tvojom zivote. A teraz k smke :) urcite zahrn co najskor do stravy vela vela ryb a plody mora jest by si ich mala minimalne 2x do tyzdna. Potrebujes extra davku vitaminu D a omega 3 mastnych kyselin ktore dostanes aj vo forme tabliet v kazdej lekarni. Vitamin d je pri smke straaasne dolezity zistilo sa ze aj normalny ludia ho maju extra nedostatok. Dalej by si urcite mala zacat jest korenie kurkuma je protizapalova a vyskumy dokazali ze zastavuje smku. Ja ho pouzivam stale korenie si davam do polievky,ryb,masa ci do ryze.

Ja1

Ahoj, ziadne AD ti nepomozu, ba naopak este zhorsia tvoj stav. Bolo treba zastavit progres SM, ked sa u teba spustila. SM spustaju infekcne choroby ako Chlamydia, Borela, Mykoplazma a pod. Lebo toto nasi cteni lekari len preliecia ale nevyliecia a potom to takto dopadne. Pomoct by ti mali vitaminy na regenaraciu posk. buniek v mozgu. Niekde sa totiz pise, ze mozog sa nedokaze zregenorovat a inde zas, ze ma velku schopnost regeneracie.

Vyskusaj toto:

Vitamín C 1g denně
Vitamín E 800iu denně
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny z rybího tuku denně
Pupalkový olej ze semen Evening primrose (Oenothera biennis - pupalka dvouletá) 1G denně
Acetyl L-carnitin 500mg denně
Kyselina alfa-lipoová (vitamín B13) 150mg denně
Ubichinon (koenzym Q10) 200mg denně
Selen 200 mikrogramů denně.
N-acetyl cystein 600mg dvakrát denně
melatonin 1.5mg v noci dle potřeby.

n-ika

Ahoj, je pravda ze kazde chronicke ochorenie skor ci neskor spusti depresiu. Niektore priamo, (zasiahne centra v mozgu), ine nepriamo, uz len tym ze je...

Urcite to nepodcenuj, psychicka pohoda je velmi dolezita pri kazdom ochoreni, aby si vladala s nim bojovat. Ak citis ze tieto AD nie su dostacujuce, zmen psychiatra, najdi si ineho, ktory bude chapat suvislosti a vztah choroba-depresia...