nerozumiem si s okolím

Príspevok v téme: nerozumiem si s okolím
Anny92

Som v maturitnom ročníku na strednej škole a stredoškolský život som príšerne odflákla. Na základnej škole som bola čistá jednotkárka a všetkému učivu chápala a rozumela. Mala som veľké sny a ciele, dlhoročné záujmy na ktorých som pracovala. Mala som len jeden problém – bola som nepodporovaná rodičmi (chceli zo mňa niekoho iného) a bola som šikanovaná celých 8 rokov (a to dosť vážne..). Nechápala som, prečo ma tak nemajú radi a naučila som sa, že byť inou je veľmi zlé. Preto, keď som nastúpila na strednú školu, dala som vzťahya „snažiť sa byŤ ako ostatní“ nad všetko, včetne nad školu. Začala som chodiť veľa vonku, mala veľa priateľov a partií, niekoľko vzťahov, kde po mne tí ľudia vyžadovali neskutočne veĺa času a pozornosti – čo som ako introvert nezvládala. Strávila som dlhé hodiny rozhovormi na témy, ktoré ma nebavili, lebo to bola „zábava“. Bola som na nespočetne veľa zábav, skúšala som stále nové veci.. chcela som zistiť, čo moje okolie napĺňa no bola som stále viac nenaplnená. Teraz toho ľutujem. Chcem byť sama sebou. Moji rodičia ma dobre vychovávali, kým sa presne v čase nástupu na moju strednú nerozlišli.. a ja som ich veľmi sklamala. Otec sa ma dokonca vzdal.
Chcela by som sa veĺa učiť. Neskutočne ma baví spoznávanie sveta naokolo. Milujem jazyky, biológiu, matematiku, fyziku, informatiku a chcem spoznávať, ako svet vôkol mňa funguje. Veľmi ma to napĺňa. Moje záujmy sú dosť netradičné. Milujem divadlo, vážnu hudbu (to je ešte tradičnejšie...) lezenie, bojové umenia...

Ale mám pocit, že okolie so mnou toto nezdieľa. Mám najlepšiu kamarátku, ktorej vyslovene vadí, ak rozprávam o tom, čo ma baví, lebo učenie neznáša a mňa nebaví absolutne rozprávať sa o chlapcoch, líčení, nechtíkoch a alkohole. Problém je, že toto sú veci, čo zaujíma moje okolie tak celkovo. Keď som do niečoho nadchnutá, ako teraz, keď som sa začala učiť programovať, tá kamarátka ma dosť zhadozvala za to, že o tom rozprávam, že keď sa chcem niečo učiť, mám si to písať na papier a nie o tom rozprávať jej. Tak som prestala. Chcem ísť na IT a viacero ľudí sa ma dookola pýta: jak ťa to môže baviť, nechceš niečo lepšie? ... cítim sa hrozne demotivovane. Nemám nikoho, kto by ma podporil. Každý mi dáva pocítiť, že som divná a nie je so mnou niečo v poriadku. A keď ja sa snažím robiť čo baví „väčšinou mám pocit, že len mrhám časom a nudím sa. Cítim sa neskutočne sama medzi ľuďmi, hoc veľa ľudí ma považuje za kamarátku. Rada by som počula názor nezainteresovaných ľudí na túto situáciu. Mám sa snažiť menej učiť a viac sa venovať ostatným, alebo sa mám na všetko vykašĺať aj za cenu, že ma kamaráti opustia?

NaRovinu

Poviem ti to na rovinu. Kašli na ľudí a rob, čo ťa baví. Tí "kamaráti" nie sú tvoji kamaráti. Ak by boli, brali by ťa takú, aká si. Nedovoľ im, ani rodine, aby ovládali tvoj život. Si veľmi múdra a nebolo by dobré život "flákať. Kiežby som mala rada veci, aké máš rada ty (matiku, biológiu...fúj).
A urobila si chybu, že si sa na strednej zmenila.

Ešte raz! Vykašli na na ľudí a choď si za svojími snami. Nerob zase tú istú chybu. Budeš to ľutovať do konca života.
Ľudia sú svine.

Veľa šťastia. Držím palce.

Cliattsi

Tak toto čo ty riešiš som riešil aj ja. A stále aj teraz to na sebe pociťujem, lebo nemám vlastne od nikoho podporu, pre to, čo robím. ak si na niečo sama, je dôležité naučiť sa s tým urč. spôsobom vyrovnávať. Chcem ťa ale upozorniť na to prílišné prispôsobovanie sa iným ľuďom. Mňa toto stálo veľa energie a malo to podiel aj na tom, že som bol po rokoch dosť vyčerpaný. Cheš byť s ľuďmi, ich súčasťou, ale vyčerpáva ťa to.

Ja keď som bol na strednej, tak som si povedal, že nebudem robiť to, čo oni (diskotéky, partie) robia. Ale mal som aj tak problém byť sám sebou.
Diskotéky a zábavy nebudú pre teba, aj keď sa snažíš prispôsobiť, nejde to.
Odborníci radia - orientuj sa viac na seba, vzdelávaj sa  a sprav si školu, stanov si priority. Je to asi dosť prvoradé. ale dosť blbé je, keď pri tebe nikto nestojí. A vzťahy, kt. ťa oberajú o energiu nie sú moc pre teba. Ak ťa baví IT, tak môžeš ísť na nejaké IT fórum, tak tam môžeš nájsť ľudí, kt. ťa viac pochopia a bývajú tam aj introverti.
Jeden dokonca chodí aj sem na fórum. Je síce hanblivý, mal zlé skúsenosti s ľuďmi, ale vedeli by ste nájsť spoločnú reč možno. :) Volá sa k0ntrolor. Tiež nemá s kým zdieľať svoj život. Mám na neho kontakt. Môžem mu dať info, ak chceš.
Mimochodom ja som tiež introvert a zaoberám sa vzťahmi.

Pomohol by ti podľa mňa aj nejaký nezávislý človek- psychológ , psychoterapeut zorientovať sa v situácii (nič v zlom). Aj keď ja som to v tvojom veku neurobil, až neskoršie.

A ešte by som ti odporučil, pozri si na nete "vysoko citlivé osoby" a túto knihu www.martinus.sk Možno sa v tom nájdeš.Ak ťa baví biológia, tak mohla by si si občas niečo prečítať z psychológie.
Mňa tiež zaujíma biológia a pôvod vecí a aj bojové športy. IT moc nemusím, minule som ale otváral zaseknutú CD-romku na notebooku pomocou listu zo stromu. A podarilo sa :)

A teraz sa mi stalo, že po zapnuti PC mi nefunguje trackpad, iba v tom na zaciatku, ked sa to zobrazi ten text myslim ze je to v BIOSE a tiez sa mi neda pisat klavesnicou. Nevies nahodou poradit :).

Ked dam hud. CD cko, zacne ho aj prehravat, ale neda sa napr. stopnut a ani nic pisat.
Ale asi to nie je tvoja parketa. Nevadí.

MOANA

ked si napísala že si introvert, tak by si nemala mať problem byť sama so sebou,.. a názor iných ti može byť u riti...

je to tvoj život, ako si ho zariadiš, tak ho budeš mať,.. oni ti iba závidia,.. lebo oni budu robiť niekde vo fabrike za 380-400€ na 3 zmeny, kým ti ako IT budeš zarabať v nejakej firme 1500€ v čistom,

nebav sa s ludmi, ktorí ťa ťahaju dole...

sustred sa na svoje ciele a chod si za nimi,...

aj za cenu nejakej tej malej obete, ale vysledok bude stáť za to...

tých ludí nepotrebuješ...

Kikirik

kamaratstvo s tvojou naj kamoskou aj tak dlho nevydrzi a krachne a sama vidis co ta bavi tak za tym chod bezohladu na reci ostatnych, na skole spoznas ludi ktorych bude bavit to iste a budete si rozumiet takze nezahadzuj samu seba a svoj potencial casom uvidis ze mnoho zo vztahov nevydrzi a su v nasom zivote len na urcity cas takze im nepodriaduj svoj zivot