Kolonoskopia

Kolonoskopia je vyšetrenie hrubého čreva pomocou špeciálneho prístroja - endoskopu (kolonoskopu). Endoskop sa zavádza cez análny otvor a konečník. Táto vyšetrovacia metóda sa využíva pri diagnostike nádorov, polypov a iných patologických zmien hrubého čreva. Umožňuje odobrať vzorku sliznice a aj odstrániť polypy.

Čo mám robiť pred kolonoskopickým vyšetrením?

Kolonoskopia sa môže robiť počas hospitalizácie, ale aj ambulantne. Poobede a večer pred vyšetrením treba užiť preháňadlo, ktoré vyčistí hrubé črevo a umožní tak dokonalejšie vyšetrenie. Večer, v noci a ráno pred vyšetrením môžete len piť. Pre mnohých pacientov je príprava na kolonoskopiu nepríjemnejšia ako samotné vyšetrenie. Ak užívate nejaké lieky, informujte o tom lekára.

Ako prebieha vyšetrenie?

Pacient leží na boku. Lekár zasunie kolonoskop cez análny otvor do konečníka a postupuje ďalej do hrubého čreva. Naplnenie čreva vzduchom a kamera na konci kolonoskopu umožňujú pozorovať črevnú sliznicu na obrazovke. Počas vyšetrenia môže mať pacient nepríjemné pocity podobné nadúvaniu. Klieštiky na konci kolonoskopu umožňujú odobrať vzorku sliznice na histologické vyšetrenie.

Aké riziká má toto vyšetrenie?

Čo bude po vyšetrení?

Pri väčšom krvácaní z konečníka, horúčke, zimnici a bolestiach brucha volajte lekára.

Kedy sa dozviem výsledok kolonoskopie?

Hneď po vyšetrení. Výsledok vyšetrenia odobratej vzorky zo sliznice sa dozviete o niekoľko dní.


Môže postihnúť ktorúkoľvek časť hrubého čreva. Prečítajte si o nej viac:

Rakovina hrubého čreva a konečníka