Dámy, pozor, toto všetko poškodzuje vaše vlasy! + tip na regeneračný rituál od expertov

Poškodené vlasy potrebujú extra dávku hydratácie a vyživujúcich látok, ktoré regenerujú, obnovujú a zlepšujú štruktúru vlasov. Poradíme vám správnu rutinu pre poškodené vlasy!

Zdroj: Freepik.com

Čo spôsobuje poškodenie vlasov?

Poškodené vlasy často súvisia s konkrétnym typom vlasov, ale ovplyvňuje ich aj niekoľko vonkajších faktorov. Samotné poškodenie môžeme rozdeliť na chemické, mechanické a oxidačné.

Medzi chemické poškodenie vlasov patrí časté farbenie vlasov s použitím nekvalitných farieb či časté zosvetľovanie alebo trvalá.

Zničené vlasy od peroxidov a farby sa prejavujú zmenou proteínovej štruktúry vlasového vlákna, čo môže viesť k oslabeniu vlasov, pocitu hrubých vlasov a zníženiu pevnosti vlasov.

Do kategórie mechanické poškodenie môžeme zaradiť tepelné úpravy vlasov (fénovanie, kulmovanie, žehlenie), nešetrné rozčesávanie, spanie s mokrými vlasmi, používanie nešetrných gumičiek či hrebeňov.

Zdroj: Freepik.com

Teplo robí vlasy náchylnejšími na štiepenie končekov a oslabuje celkovú štruktúru vlasu. Sušenie fénom zaťažuje aj vlasovú pokožku. Hrebene, ktoré majú kovové alebo tvrdé plastové štetiny, sú príliš agresívne a vlasy trhajú.

Oxidačné poškodenie vlasov vyvolávajú vonkajšie vplyvy ako UV-žiarenie, mráz či znečistenie ovzdušia CO2 – oxidom uhličitým. Oxidačný stres napáda proteínovú štruktúru vlasu a oberá vlas o prirodzené lipidy. Výsledkom sú vysušené vlasy, čo môžeme pozorovať nielen v letnom, ale aj v zimnom období.

Ako zistím, že mám poškodené vlasy?

Medzi prvé príznaky poškodených vlasov patrí strata pružnosti a lesku. Ak sú vaše vlasy sú na dotyk hrubé, ľahko sa lámu a majú rozštiepené končeky, sú poškodené. Vlasy môžu byť tiež suché a vlasové vlákno býva oslabené.

Regeneračný rituál pre vaše poškodené vlasy

Starostlivosť o poškodené vlasy začína pri umývaní a výbere kvalitných vlasových produktov. Ak vás trápia poškodené vlasy, voľte šetrné prípravky, ktoré sú určené pre váš typ vlasov a majú regeneračné účinky.

Zdroj: Yves Rocher

Regeneračný rad vlasovej starostlivosti od Yves Rocher obsahuje účinné rastlinné aktívne látky a obsahuje až 98 % zložiek prírodného pôvodu.

Rad je obohatený o bio jojobový olej, ktorý je bohatý na mastné kyseliny, ako sú omega 6 a 9. Práve vďaka nim dokáže obnoviť poškodené vlasy a pomáha im odolávať budúcim agresívnym vplyvom.

Základom je regeneračný šampón, ktorý jemne umýva a obnovuje vlasové vlákno a kondicionér, ktorý uľahčuje rozčesávanie vlasov a znižuje ich lámavosť.

Poškodené a lámavé vlasy okrem šampónu a kondicionéra vyžadujú tiež špeciálnu starostlivosť . Skvelým doplnkom regeneračného rituálu je bezoplachová regeneračná starostlivosť s bio jojobovým olejom, ktorá vlasy vyživuje, zjemňuje a zabraňuje ich krepovateniu.

Tip na záver: S poškodenými vlasmi zaobchádzajte čo najšetrnejšie. Mokré vlasy nikdy silno nedrhnite uterákom, ani ich nerozčesávajte kefou s kovovými štetinami. Investujte radšej do kefy s prírodnými štetinami, ideálne je mať špeciálne kefu, ktorá je určená na rozčesávanie mokrých vlasov.