Vláda v stredu odvolá Jána Gajdoša, predsedu ÚDZS

Vláda SR sa v stredu 24. januára na svojom zasadnutí chystá odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Jána Gajdoša. Ján Gajdoš hodnotí tento krok ako politický. Vláda SR zároveň vymenuje od 25. januára 2007 nového predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorým bude Richard Demovič, súčasný riaditeľ sekcie dohľadu nad nákupom zdravotnej starostlivosti Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„So svojim odvolaním som rátal už pri návrhu novely zákona, ktorým vláda rozšírila možnosti odvolania predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Dôvod môjho odvolania je čisto politický, nie odborný. Novela bola účelová,“ zdôraznil pre ZDRAVIE.sk Ján Gajdoš. Novela nadobudla účinnosť 15. januára 2007.

„To, že ma odvolávajú z politických dôvodov a nie odborných, môžem hodnotiť ako plus,“ konštatuje J. Gajdoš. „Za dva roky sme urobili veľký kus práce. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa stal nezávislou inštitúciou, s autoritou, bol stabilizujúcim prvkom v systéme zdravotníctva, zachoval si svoju nestrannosť aj nestraníckosť,“ vymenúva J. Gajdoš a dodáva, že vnútorne sa so svojim odvolaním zmieril už dávnejšie, ľúto mu však bude spolupracovníkov.

Budúci predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič môže podľa J. Gajdoša pokračovať v nastúpenom trende – predpokladom je však nestraníckosť. „To znamená vzdať sa akejkoľvek pôsobnosti v strane.“

MUDr. Richard Demovič, PhD. (46) je členom predsedníctva strany Smer – sociálna demokracia a poslancom zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja.