Prekvapenie pre maminu ku Dňu matiek - Jednoduché recepty

Blíži sa veľký deň, keď oslavujeme lásku a oddanosť našich mamičiek. Vážime si ich za všetko, čo pre nás robia, a často hľadáme spôsoby, ako im vyjadriť našu vďačnosť. Jedným z najkrajších spôsobov, ako to urobiť, je prichystať im prekvapenie, a preto sme sa rozhodli zdieľať niekoľko jednoduchých, ale lahodných receptov, ktoré môžu pripraviť aj staršie deti, alebo aj mladšie za pomoci otecka. Tieto recepty majú za hlavnú surovinu sliepku, morčacie prsia a kuracie rezne, takže sa tešíme na to, ako potešia vaše matky a urobíme ich deň ešte špeciálnejším.

Domáca slepačia polievka

Ingrediencie:

  • 1 sliepka (asi 1,5 - 2 kg)
  • 2 cibule (nasekané na poloviny)
  • 2 mrkvy (nasekané na kúsky)
  • 2 stonky zeleru (nasekané na kúsky)
  • 1 pór (nasekaný)
  • 1 petržlen (nasekaný)
  • 1 čajová lyžička nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Voda

Postup:

  1. Vložte sliepku do veľkého hrnca a zalejte vodou tak, aby bola úplne pokrytá.

  2. Priveďte k varu a odstráňte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu.

  3. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, pór, petržlen a petržlenovú vňať.

  4. Znížte teplotu a nechajte vývar pomaly variť približne 2 - 3 hodiny, pričom občas odstraňujte penu.

  5. Počas varenia dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.

  6. Podávajte spolu s rezancami.

Kuracie rezne so šampiňónmi a smotanovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 4 kuracie rezne
  • 200 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olivový olej
  • Petržlen na ozdobenie

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

  2. Pridajte nakrájané šampiňóny a orestujte ich, kým nezhnednú a nevydajú svoju šťavu.

  3. Vložte kuracie rezne na panvicu a opekajte ich zo všetkých strán, kým nie sú zlatisté.

  4. Znížte teplotu a pridajte smotanu na varenie. Premiešajte, aby sa všetky chute spojili, a nechajte omáčku zhustnúť.

  5. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

  6. Podávajte horúce, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou ako ozdobou. Ako prílohu môžete pripraviť ryžu, zemiaky či tarhoňu.

Morčacie prsia s medovo-sojovou glazúrou

Ingrediencie:

  • morčacie prsia nakrájané na pláty
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Cesnakový prášok (voliteľný)
  • Korenie cayenne (voliteľné)

Postup:

  1. V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, olivový olej, cesnakový prášok a korenie cayenne.

  2. Pláty morčacích pŕs opláchnite a osušte papierovou utierkou.

  3. Zmiešajte marinádu s morčacími prsiami a nechajte ich marinovať aspoň 30 minút v chladničke.

  4. Rozohrejte panvicu a pridajte trochu olivového oleja.

  5. Položte morčacie prsia na rozohriatu panvicu a opekajte ich z oboch strán, kým nie sú zlatisté a dobre prepečené.

  6. Počas pečenia pridajte zvyšnú marinádu a nechajte ju zhustnúť, aby vytvorila glazúru.

  7. Podávajte teplé s vašou obľúbenou prílohou.

Tieto recepty sú nielen lahodné, ale aj jednoduché na prípravu. Vaše staršie deti si ich budú určite užívať, keď budú spolupracovať na príprave tohto výnimočného prekvapenia pre ich milované mamy. Takže neváhajte a pusťte sa do toho! Dajte svojej mame dar, ktorým bude mať plné bruško a teplé srdce.