Abdominoplastika - Úprava brušnej steny

Abdominoplastika – úprava brušnej steny – je chirurgická procedúra určená na odstránenie prebytočnej kože a tuku z brušnej steny. Pri tejto operácii sa štandardne vykonáva úprava priamych brušných svalov, čoho výsledkom je ďalšie stenčenie pásu, pevnejšie a plochšie brucho.

Abdominoplastika – úprava brušnej steny – je chirurgická procedúra určená na odstránenie prebytočnej kože a tuku z brušnej steny. Pri tejto operácii sa štandardne vykonáva úprava priamych brušných svalov, čoho výsledkom je ďalšie stenčenie pásu, pevnejšie a plochšie brucho.

Ideálny pacient pre abdominoplatiku -----------------------------------

Ideálny pacient na abdominoplastiku je osoba s relatívne normálnou hmotnosťou, ktorá má prebytok kože, uloženia tuku na bruchu a uvolnené priame brušné svaly. Z tohoto vyplýva vhodnosť pre ženy po opakovaných tehotenstvách, po ktorých ostávajú uvoľnené brušné svaly a často aj prebytok kože, ktorý je inou ako chirurgickou cestou neodstrániteľný. Operácia nie je veľmi vhodná pre obéznych pacientov. Pri nich je výrazne vyššie riziko komplikácií aj výsledok nie je často plne uspokojivý.

Častými pacientkami sú klientky, ktoré sa zaujímajú o liposukciu brucha. Liposukcia sama o sebe je vhodná na odstránenie lokalizovaných nahromadenín tuku len ak je koža nad nimi elastická, teda sa dá očakávať, že po strate objemu sa stiahne. V staršom veku a pri veľkých prebytkoch kože však liposukcia bez odstránenia kože môže viesť aj ku zhoršeniu výzoru brušnej steny – previs kože sa môže aj zväčšiť, vtedy doporučujeme abdominoplastiku.

Najčastejšie sú pacientkami ženy, často po opakovaných pôrodoch, po väčšom úbytku hmotnosti. Zriedkavejšie vykonávame tento výkon na mužoch – ide o prípady prevísajúcej kože v podbrušku po zmenšení objemu brucha, pri ktorom často ostáva prebytok kože.

Ako prebieha abdominoplastika - operačný zákrok

Operácia sa vykonáva v celkovej anestézii. Princípom celej operácie je odstránenie kože aj s podkožným tukom z oblasti spod pupku do lonovej oblasti. Po sprístupnení priamych a šikmých brušných svalov sa vykonáva ich napnutie a stiahnutie stehmi. Koža sponad pupka sa natiahne nadol a prišije sa ku koži v lonovej oblasti pod určitým ťahom. Pupok sa premiestni na nové miesto v stiahnutej koži. V prípade potreby je súčasťou operácie aj liposukcia. Operácia trvá cca 3 hod.

Po operácii zvyčajne pacient ostáva v zdravotníckom zariadení 1 noc, následne v podstate plne sebestačný odchádza domov. 2-3 týždne po operácii sa doporučuje chôdza v miernom predklone na zníženie ťahu v rane a tým k uľahčeniu jej hojenia. 6 týždňov po operácii je potrebné nosiť spevňujúci brušný pás – tzv. korzet. Po operácii ostáva relatívne dlhá jazva v podbrušku, ktorá je však ľahko ukryteľná v nohavičkách. Ďalšia jazva sa nachádza okolo pupka. Tieto jazvy vyzrievajú do pol roka až dvoch rokov, to znamená , že mäknú, strácajú ružové sfarbenie a sfarbujú sa do farby okolitej kože. Po ich vyzretí sú väčšinou jemné, málo nápadné a esteticky nerušivé. Zriedka je potrebné po čase ich upraviť, tieto úpravy sú vykonávané v lokálnom znecitlivení bez obmedzenia spoločenského života pacienta ako ambulantný výkon.

Opuchy, modriny, necitlivosť kože na brušnej stene trvajúca niekoľko týždňov sú bežné sprievodné javy po tejto operácii. Medzi komplikácie tejto operácie zaraďujeme krvácanie pod kožu, spomalené hojenie rany, infekciu. Všetky tieto komplikácie sú pomerne priamočiaro a plne riešiteľné, vyžadujú dobrú spoluprácu pacienta s chirurgom a rôzne dlhý čas.

Abdominoplastika - po operácií

Po operácii sa doporučuje telesné šetrenie, avšak pacient sa mobilizuje – je nútený chodiť – už na druhý deň. Skorá mobilizácia má povzbudzujúci účinok na stav celého pacienta aj na hojenie rany. Pacienti po operácii by sa mali vyhnúť veľkým výkyvom hmotnosti, udržiavať sa v dobrej kondícii, potom je výsledok dlhodobý a nie sú potrebné opakované zákroky.

Cena abdominoplastiky

Operácia stojí cca. 1100,-€, anestézia ku tomuto výkonu stojí cca. 270,-€. K vykonaniu operácie je potrebné interné predoperačné vyšetrenie spolu s vyšetrením krvi.

IvanaLio

absolvoval niekto tento druh operacie ? AKo je to s bolestou? Ktore analgetikum je na to vhodne a pomože, ulavi od bolesti?

Kika kika

Abdominoplastka je prvé dni po OP VEĽMI bolestivá. Pumpa ropivacanie nestačí. Som 5 deň po OP. Mala som pumpu a museli mi pichať injekcie od bolesti. Treba si vybrať kliniku, kde budete môcť ostať podľa potreby dlhšie, takže nie jednodňové, lebo ísť s drenazou a pumpou na druhý deň po OP a ešte keď Vám treba cestovať je veľmi náročné.

Alfabetaa

o tejto operacii som dost počula je to naozaj dost bolestivy zakrok, ale vysledok bude naozaj velmi pekny. Myslite si, že analgetika vo forme pumpičky pomožu? Stači to?