Zdravie naše každodenné (nie je samozrejmé)!

Úvodník
Zdravie je po živote to najcennejšie, čo máme. Pri väčšine rôznorodých gratulácií celkom automaticky recitujeme slovné spojenie "veľa zdravia". Bohužiaľ, v praxi väčšina z nás pre zdravie veľa nerobí.

Zdravie je po živote to najcennejšie, čo máme. Pri väčšine rôznorodých gratulácií celkom automaticky recitujeme slovné spojenie "veľa zdravia". Bohužiaľ, v praxi väčšina z nás pre zdravie veľa nerobí. Vyhovárame sa na nedostatok času, na stresy, na to, že zabúdame. Spomenieme si až vtedy, keď oň prídeme. A možno aj na Svetový deň zdravia. Tento pripadá každoročne na 7. apríl, čo je dátum vzniku WHO, Svetovej zdravotníckej organizácie (1948). WHO sa snaží každý rok upriamiť pozornosť na iné ochorenie. Tento rok venovala deň svojho výročia vysokému krvnému tlaku.

Vysoký krvný tlak (nazývaný aj hypertenzia) patrí k civilizačným ochoreniam a postihuje cca.15-30% obyvateľstva. Jeho zákernosť spočíva v nenápadnom správaní. V organizme dokáže vyčkávať a rozvíjať sa celé roky bez toho, aby mal človek bolesti. Symptómy, ktoré by mohli poukázať na problém s vysokým krvným tlakom - závrate, hučanie v ušiach, krvácanie z nosa alebo bolesti hlavy - sa vyskytujú iba v ojedinelých prípadoch. Jediným spoľahlivým spôsobom, ako kontrolovať svoju situáciu, je preto pravidelné meranie krvného tlaku.

Čo ešte môžeme urobiť preto, aby sme sa diagnóze vysoký krvný tlak vyhli? Je pravda, že v 85% prípadov postihnutých ide o primárnu hypertenziu, ktorej príčiny neboli doposiaľ objasnené. A v zvyšných 15% prípadov súvisí hypertenzia s inými ochoreniami (srdcovo-cievne ochorenia, ochorenie obličiek, cukrovka). Na prvý pohľad sa zdá nemožné urobiť niečo cielene pre to, aby sa nás vysoký krvný tlak netýkal. Ukázalo sa, že pár vecí však predsa len urobiť môžeme. Obmedziť príjem soli v jedlách, optimalizovať svoju telesnú hmotnosť, vyhýbať sa alkoholu a stresu. Nejde o žiadne prevratné zistenia, ani o skutky, ktoré by vyžadovali heroické odhodlanie, tak prečo im nevenovať svoju pozornosť?

Zásadnú úlohu v pomoci pri znižovaní krvného tlaku hrá, celkom prirodzene, aj skladba našej stravy. Okrem základného pravidla, ktoré hovorí, že treba denne zjesť aspoň päť kúskov zeleniny a ovocia, si môžeme vybrať aj konkrétne druhy pre prípad problémov s krvným tlakom. Pokiaľ ste niekedy stretli človeka s hypertenziou pred kontrolou u lekára, možno ste si všimli, že má po ruke grapefruit a nebola to náhoda. Toto ovocie má totiž zázračnú schopnosť znižovať krvný tlak. Nápomocné sú aj jablká, banány, avokádo, egreše i mango. Pokiaľ ide o zeleninu, tak skvele pomáha zeler, baklažán, cvikla, cibuľa i cesnak. Dbajte na to, aby váš jedálny lístok obsahoval dosť vápnika, draslíka, rutínu, horčíka a vitamíny E a B3. O tom, kde ich nájdete - ale aj o mnohých ďalších užitočných témach - sa dočítate na našom portáli. Tento rok oslavuje ZDRAVIE.sk 10. narodeniny a jeho slogan "Pre tých, čo chcú vedieť viac..." je aktuálny každý deň a pre každého z nás.