Pripravte si domáce osviežujúce nápoje na leto. Sodastream nás presvedčil.

Test
Leto, teplo, horúco? Padol by vhod osviežujúci nápoj, no chladnička je prázdna? So SodaStream si vyrobíte domáci nápoj podľa chuti na počkanie. Čítajte ako obstál v našom teste.
Kto by nemal rád bublinky? Sýtejšie či jemnejšie. Jednoducho patria k letu, a nielen k nemu. Preto nás v redakcii nadchla ponuka vyskúšať prístroj na výrobu domácich sýtených nápojov SodaStream. Počas dvoch týždňov sme testovali dizajnom veľmi elegantný kúsok SodaStream Play Grey. A toto všetko sme sa o ňom dozvedeli...

Čo sľubuje výrobca?

SodaStream je prístroj, pomocou ktorého si z bežnej vody z vodovodu pripravíte sódu, resp. svoj vlastný perlivý nápoj podľa chuti, a to „za pár sekúnd“. Podľa slov výrobcu 1 liter takto vyrobenej sódy „je lacnejší ako perlivá voda zakúpená v bežnom obchode a vyjde na 0,11 €.“

Intenzita bubliniek by sa mala dať poľahky prispôsobiť tomu, čo máte radi, takže sa nemusíte báť, že nápoj bude príliš perlivý alebo naopak, úplne jemný.

Okrem bežnej sýtenej vody sa za pomoci sirupov rozličných chutí dajú pripraviť aj sladšie bublinky, čo určite ocenia najmä deti. Opäť, môžete byť bez obáv, intenzitu chuti si viete regulovať a váš napoj tak môže byť sladší viac alebo takmer diétny.

K prístroju SodaStream dostanete plastovú fľašu a CO2 bombičku naplnenú na prípravu 15 litrov sýteného nápoja.

Aká bola naša skúsenosť?

Pre redakciu ZDRAVIE.sk otestovala prístroj Gabika, ktorá má rada bublinky, limonády a tiež rada s nápojmi experimentuje. Čítajte ďalej, ako sa jej SodaStream páčil a ako sa jej s prístrojom pracovalo.


Keď som bola malá, mali sme doma klasickú sifónovú fľašu na výrobu sódy. Od detstva milujem bublinky, pamätám si ako mi mama robievala sódu. Nedávno som uvažovala nad kúpou takejto fľaše, ale odradilo ma neustále menenie bombičiek. SodaStream mi preto padol naozaj vhod, nakoľko má náplne, ktoré vydržia na výrobu okolo 60 litrov nápoja, pri využívaní nižšieho stupňa nasýtenia aj dlhšie.

Prístroj som používala takmer každý deň aj niekoľkokrát. Ovláda sa veľmi jednoducho. K dispozícií je litrová fľaša, ktorá sa naplní vodou (na fľaši je mierka) a nasadí sa do prístroja. Potom sa už len stlačí horné tlačidlo jedenkrát či viackrát (podľa toho ako veľmi chceme mať sýtený nápoj) alebo ho chvíľku držíme, až kým nezaznie špecifický zvuk (pretlakový ventil). Vtedy je voda maximálne nasýtená. Trvá to len 2-3 sekundy.

Počas používania som nemusela bombičku meniť, avšak po spotrebovaní **je možné následne prázdnu bombičku vymeniť za plnú, iba za cenu plynu.**
V rámci testu sme vyskúšali tieto nápoje

Sodastream som testovala v období, kedy bolo miestami naozaj horúco a tak som ho využívala naplno. Ja osobne mám rada maximálne perlivú vodu, avšak vyskúšala som spraviť aj jemne sýtené nápoje.

Otestovala som tiež dva **originálne sirupy značky SodaStream** – broskyňový a kiwi. Broskyňový mi chutil viac ako kiwi, ale je to otázka vkusu. Je dobré, že výrobca predáva rôzne príchute a tak si môžeme doma vyrobiť coca colu, tonic, prípadne energetický nápoj. Pre všetkých, ktorí sa obávajú cukru, je dobrou správou, že **niektoré sirupy SodaStream sú sladené čisto stéviou**.

Keďže v lete obľubujem domáce limonády a tiež rada experimentujem, vyskúšala som výrobu štyroch domácich limonád a musím povedať, že s vodou zo SodaStreamu chutili naozaj veľmi osviežujúco a nebolo treba ich ani ochladzovať ľadom.

Výroba týchto limonád nie je vôbec náročná. Ingrediencie som vložila do nádoby a následne vždy zaliala s vodou zo SodaStreamu.

Medovková limonáda
Suroviny:
  • čerstvé listy z medovky
  • Iimetky
  • trstinový cukor
  • voda z vodovodu
Uhorková limonáda
Suroviny:
  • uhorka
  • Iimetky
  • trstinový cukor
  • voda z vodovodu
Mätová limonáda
**Suroviny:**
  • mäta
  • limetky
  • trstinový cukor
  • voda z vodovodu
Jahodová limonáda
**Suroviny:**
  • čerstvé jahody
  • šťava z citrónov
  • trstinový cukor
  • voda z vodovodu
Na rad prišlo aj domáce šampanské

Zaujímalo ma tiež, či sa dá v SodaStreame vyrobiť šampanské. Pre tento účel som kúpila sladšie víno (tokajské) a musím povedať, že SodaStream zvládol aj toto! Pre tých, ktorí by to chceli vyskúšať, odporúčam tlačiť tlačidlo nasýtenia krátko, nechať vypeniť a potom znova niekoľkokrát (nie držať tlačidlo 2-3 sekundy podľa návodu na maximálne nasýtenie).

###### Čistenie prístroja

Fľašu som vždy po použití opláchla. Čo sa týka prístroja, ten sa nešpiní, (keďže sa pracuje s čistou vodou) keď tak skôr vonkajším vplyvom, prachom a podobne.

Cena

Cena prístroja (pozn. odporúčaná cena je 84,99 Eur) sa mi na začiatku zdala vysoká, ale pri používaní a prerátavaní na litre mi príde celkom primeraná a viem si predstaviť že pri častom používaní na tom človek, ktorý pije bublinkové nápoje tak často ako ja, dokáže aj ušetriť.

Kupovanie sirupov sa môže tiež zdať niekomu ako nákladná položka, avšak keď sa kupujú ochutené nápoje v obchode, príde mi to takmer to isté, dokonca drahšie. A naviac, dá sa ochucovať aj inými spôsobmi, bez použitia sirupov.

Naše hodnotenie

Gabika pri používaní ocenila najmä jednoduchosť používania a možnosť pripraviť si nápoje s rôznym druhom prelivosti. Dôležitú úlohu zohral tiež fakt, že nie je potreba po každom použití meniť bombičky, ako to bolo pri klasických sifónových fľašiach. Tiež sa jej páčila možnosť vyrobiť si osviežujúce nápoje priamo doma.

Prístroj SodaStream presvedčil Gabiku, rovnako ako aj nás. Je plne funkčný, hravý, umožňuje robiť nápoje rôznych chutí, šetrí vašu peňaženku a čas tým, že nemusíte nosiť ťažké fľaše z obchodu. Zároveň sa správate ekologicky, fľaša k prístroju totiž vydrží až 3 roky opakovaného používania. V neposlednom rade, pijete kvalitnú vodu a to priamo z vášho kohútika.

„Voda tečúca z našich vodovodov je pitná a podľa výskumov aj kvalitná, málo z nás si to váži. Rada cestujem a kto tiež, dá mi za pravdu, že mať takúto vodu v kohútikoch nie je vôbec samozrejmosť. Mnohí ľudia aj Európe si kupujú preto vodu balenú. Naša voda nezaťažuje telo, ani naše peňaženky a považujem ju za jeden z najzdravších nápojov, aké si môžeme dopriať.“ Gabika

pepko143

Neodporúčam robiť to domáce šampanské týmto spôsobom, práveže to treba poriadne natlakovať na maximum, inak prídete o ten zážitok keď vám to rozbombarduje celú kuchyňu a víno budete mať všade :D, to sa podarilo mne :-)