Kardiológovia radia nech je vaše srdce vašou srdcovkou

Bez pravidelných úderov nášho srdca by sme neurobili ani jeden nádych. Vďaka bijúcemu srdcu sme schopní prežiť každý deň. Dôležité je preto, aby bolo fit a v najlepšej kondícii.
Určite poznáte ten pocit keď práve hrajú v rádiu vašu najobľúbenejšiu pesničku - vašu srdcovku. Hormóny šťastia automaticky vyčaria úsmev na vašej tvári a známe tóny a slová si pospevujete ešte celý deň. **Vaše srdce, ktoré máte, by tiež malo byť vašou srdcovkou. Nech vám denne robí radosť pocit, že robíte maximum pre jeho zdravotný stav.**

Srdce je dutý svalový orgán so štyrmi dutinami, ktorý neprestajne pumpuje krv ku všetkým bunkám tela cez obehovú sústavu. U zdravého človeka je veľký približne ako zovretá päsť. Za jednu minútu prepumpuje asi 5 litrov krvi do krvného obehu. Srdcový sval – myokard je z vnútornej strany obalený blanou – endokardom a z vonkajšej strany ďalšou blanou – epikardom. Celé srdce je ešte obalené v osrdcovníku – v perikarde. Člení sa na štyri časti – pravú predsieň, pravú komora, ľavú predsieň a ľavú komoru, pričom komory a predsiene sú oddelené srdcovými chlopňami.

Medzi ochorenia srdcového svalu a ciev ktorými sa zaoberá kardiológia môžeme zaradiť napríklad vysoký krvný tlak –hypertenzia, bolesti na hrudníku, dušnosť, búšenie srdca, nepravidelný rytmus, odpadávanie, vrodené a dedičné chyby a ďalšie ochorenia.


Ak máte akékoľvek otázky, ktoré súvisia s ochoreniami srdca a ciev, neváhajte sa obrátiť na našich kardiológov v 1. internetovej klinike www.klik-klinik.sk, s ktorými tu vždy konzultujete bezpečne, diskrétne a z pohodlia domova.


Poznáte kardiologické vyšetrenia?

Preventívne kardiologické vyšetrenie je zamerané na odhalenie rizikových faktorov, posúdenie aktuálneho zdravotného stavu a navrhnutie vhodnej liečby a prípadných zmien v životospráve. Medzi základné kardiologické vyšetrenia môžeme zaradiť:

  • Elektrokardiografické vyšetrenie – EKG – ide o jednoduché a úplne nebolestivé vyšetrenie. Vykonáva sa pomocou EKG prístroja, ktorý sníma elektrické impulzy srdca. Pri každom srdcovom sťahu vzniká slabé elektrické napätie, ktoré sa šíri až na povrch tela, kde ho možno snímať pomocou pripevnených elektród.
  • Echokardiografické vyšetrenie – umožňuje sledovať pohyby srdca pomocou ultrazvuku a posúdiť tak jeho vzhľad, výkonnosť, ale aj rôzne vrodené a získané poškodenia.
  • Ergometrické vyšetrenie – záťažové EKG – pri tomto vyšetrení je možné sledovať stav a prácu srdca pri záťaži a zároveň aj reakciu krvného tlaku na záťaž. Na zisťovanie všetkých sledovaných hodnôt s využíva tzv. bicyklový ergometer. Tento prístroj sa skladá z rotopedu a EKG meracieho zariadenia a skúma EKG krivku a tepovú frekvenciu srdca. Výsledok je zaznamenaný v podobe krivky na obrazovku a papier.
  • 24-hodinové monitorovanie EKG – v tomto prípade sa vyšetrenie vykonáva tzv. Holterovým monitoringom a počas celého dňa aj noci je možné skúmať elektrickú aktivitu srdca. Vďaka tomu je možné sledovať správanie srdca počas bežných aktivít, ktoré vykonávame počas dňa. Významnou mierou prispieva k nájdeniu nepravidelností srdcovej činnosti – arytmie ako aj k posúdeniu úspešnosti zvolenej liečby.
  • 24-hodinové monitorovanie krvného tlaku – prostredníctvom tohto monitoringu je možné v pravidelných vopred nastavených intervaloch merať hodnoty krvného tlaku. Odborník porovnáva zistené hodnoty s údajmi o bežných denných aktivitách a sleduje akékoľvek nezvyčajné odchýlky.

Prečítajte si tiež:

Viete koľko rokov má vaše srdce?