4 kroky ako predísť osteoporóze

Osteoporóza je nepríjemné a závažné ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a zvyšuje sa riziko zlomenín kostí. Čo vám pomôže ochrániť si svoje kosti?

Osteoporóza Zdroj foto: Shutterstock.com

Napriek svojmu tichému priebehu je osteoporóza choroba, ktorú nesmieme ignorovať, pretože pokiaľ nie je liečená, kosti sa postupne oslabujú, sú krehkejšie a môžu sa zlomiť. Osteoporóza sa prejavuje bolesťami chrbta, znížením telesnej výšky, zhrbením v oblasti hrudnej časti chrbtice a zlomeninami. Najčastejšie osteoporotické zlomeniny sú zlomeniny stavcov chrbtice, krčka stehnovej kosti a zápästia. Typické je, že k zlomeninám môže dôjsť aj pri neúmerne malom úraze. Tak napríklad zlomeniny stehnovej kosti môžu nastať pri zohnutí sa, ale väčšinou pri páde na bok, zlomeniny chrbtice pri sadaní, dvíhaní ťažšieho predmetu, ale i pri prudkom zakašľaní.


Prečítajte si tiež:

Ako zistíte, že trpíte osteoporózou?

Kroky v prevencií osteoporózy:

1. Dostatok vitamínu D

Vitamín D v organizme je základom pre zdravé kosti a silné svaly, navyše podporuje dobré vstrebávanie a využitie vápnika a obmedzuje jeho stratu obličkami. V kosti povzbudzuje jeho premenu a prestavbu, znižuje riziko zlomenín. „Déčko“ pôsobí pozitívne aj na svaly, čím redukuje riziko pádov a zabezpečuje správnu obnovu a mineralizáciu kostí. Zásoby vitamínu D sa pre telo zaobstarávajú príjemným spôsobom a to prechádzkou po slnku alebo konzumovaním týchto potravín: morské ryby, rybí tuk, mlieko, maslo, žĺtok.

Je dokázané, že pravidelným dlhodobým užívaním odporučeného množstva vápnika a vitamínu D, najmä vo vyššom veku, sa výrazne zníži riziko vzniku osteoporotických zlomenín. 

2. Dostatok vitamínu C

Vitamín C je naopak potrebný na tvorbu osteoidu – základu kostnej hmoty, tvorbu kolagénových vlákien, umožňuje vstrebávanie železa a zohráva dôležitú úlohu aj pri hojení rán. Okrem spomínaných pozitív pôsobí „Céčko“ preventívne aj pri infekciách horných dýchacích ciest, upravuje činnosť imunitného systému a znižuje výskyt tvorby krvných zrazenín. Dostatočný príjem tohto vitamínu do tela môžete zabezpečiť konzumáciou najmä týchto potravín: citrusové ovocie, bobuľové plody, zelená listová zelenina, paradajky, paprika, kel, zemiaky.

3. Strava bohatá na vápnik a proteíny

Strava bohatá na vápnik a proteíny je ďalším významným krokom v prevencii proti osteoporóze. Podporuje zdravie kostí a svalov v každom veku. Vápnik je totiž základným pilierom pre kosti, v každej z nich sa nachádza až 99 % vápnika. Podľa expertov je najlepším zdrojom vápnika prirodzená strava. Najvýznamnejším a bohatým zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky. Ako mimomliečne zdroje vápnika sa však uvádzajú aj: celozrnný chlieb, orechy, mak, tvrdá voda, mäso, sušené figy, slivky, marhule, koreniny a nápoje.

4. Aktívny životný štýl

Šport a fyzická aktivita pomáhajú ľudom rôznych vekových skupín bojovať proti osteoporóze. Pohyb udržiava kosti a svaly silné. Stačí si vybrať iba ten správny druh športu. Ak sa však necítite na športové aktivity, výrazne pomôcť môžu aj pravidelné každodenné prechádzky.


Prečítajte si o tomto ochorení viac:

Ako zistíte, že trpíte osteoporózou?