Ružičkový kel odvodní organizmus a pomôže pri tráviacich ťažkostiach

Ružičkový kel patrí medzi hlúboviny. Je to jednoročná rastlina, jej ružičky sú rozmiestnené po celej dĺžke stonky a na jednej rastline ich môže vyrásť 20 až 50. Drobné hlavičky ružičkového kelu majú v sebe množstvo účinných látok, ktoré organizmus potrebuje na zdravé fungovanie.

kel_ruzickovy_28-12-2015_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Zber a skladovanie

Ružičkový kel dozrieva veľmi neskoro a preto ho zbierame od septembra až do neskorej zimy. Jeho výhodou je, že dokáže znášať aj vyššie mrazy, ktoré dokonca zjemňujú jeho chuť. Pozor si ale treba dávať na jeho skladovanie, pretože rýchlo vädne a stráca farbu. Mali by sa teda radšej zbierať priebežne podľa potreby. Ak už chceme kel uchovať dlhší čas, dá sa to mrazením, pričom sa zachová aj plná nutričná hodnota.

Vitamíny a minerály

Obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamín B1, B9 a vitamín C, ďalej vitamín A, E, draslík, horčík, vápnik či flavonoidy.

Účinky na zdravie

  • posilňuje imunitný systém

  • podporuje krvotvorbu a rast buniek

  • zlepšuje náladu, odstraňuje podráždenosť

  • bojuje proti únave a stresu

  • vyživuje pleť, spevňuje nechty a posilňuje vlasy

  • zvyšuje pevnosť tkanív

  • zlepšuje trávenie

  • pomáha pri hnačkách, zápchach a prečisťuje črevá

  • pomáha liečiť zapálené črevá alebo dvanástnik

  • odvodňuje

  • detoxikuje organizmus

Schudnite s kelom!

Pomôcť vám môže i pri chudnutí a to vďaka jeho nízkej kalorickej hodnote (iba 36 kcal na 100g), až 85% vody a veľkému množstvu vlákniny, ktorá navodí pocit rýchleho nasýtenia. Jeho benefitom je i vysoký obsah bielkovín, čo spôsobí pri dlhodobej konzumácii i zlepšenie celkovej kondície.

Kel v kuchyni

Kel môžete pripraviť na mnoho spôsobov: varený, dusený, zapekaný, pridať do polievok, omáčok, vývarov alebo aj ako prívarok. Dá sa tiež konzumovať i ako dusená alebo zapekaná príloha k mäsu. Kel je tiež výborný ak sa pripravuje so syrom, cestovinami či ryžou, dokonca si z neho môžete pripraviť i netradičnejší nákyp. A v neposlednom rade je chutný v zeleninových šalátoch.

Na zachovanie vitamínov ružičkový kel nevaríme, nedusíme a nepečieme veľmi dlho, stačí pár minút, niekedy dokonca len sparenie horúcou osolenou vodou, keď pripravujeme menšie množstvo tejto zeleniny.


Prečítajte si tiež:

kel_zapekany_28-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Recept na zapekaný kel so zemiakmi

4 porcie

Ingrediencie:

  • 20 dkg ružičkového kelu

  • 1 kg zemiakov

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 4 lyžice oleja

  • 1 väčšia cibuľa

  • 2 vajcia

  • syr (niva, balkán, eidam)

Príprava:

Kely očistíme, povaríme v slanej vode asi 7 minút a potom z nich zlejeme vodu. Surové, očistené zemiaky nakrájame na kúsky a dáme spolu s nakrájanou cibuľou na olej. Zmes takto pripravujeme približne 10 minút. Potom pridáme soľ a korenie a zmes nasypeme do nevymasteného plechu na pečenie. Pripravíme si dve vajcia, ktoré rozšľaháme a posolíme a následne nimi polejeme zmes.

Kely vtlačíme medzi zemiaky a cibuľu a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 190 ° C.