Makový koláč (aj pre celiatikov)

Vedeli ste, že jedna lyžička maku obsahuje odporúčanú dennú dávku minerálnych látok? Ak máte radi mak, pripravte si tento fantastický koláčik, je vhodný aj pre celiatikov.

Makový koláč Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 90 g bezlepková múka
  • 100 g mletý mak
  • 30 g mleté orechy
  • 125 ml  sójové mlieko
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 60 g masla
  • 140 g práškového bezlepkového cukru
  • 3 vajcia
  • bezlepkový džem

Postup

Pomletý mak zalejeme prevareným horúcom mliekom a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a postupne pridávame žĺtky, mak, pomleté orechy, preosiatu bezlepkovú múku, prášok do pečiva a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Podľa potreby pridáme mlieko. Vypracujeme takmer riedke cesto, ktoré vylejeme do formy. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre  na 165°C  asi 35- 40 minút.


Bude vás zaujímať: Celiakia - praktické rady k príprave diétnych pokrmov