Celiakia - praktické rady pri príprave diétnych pokrmov

Aj vy trpíte na ochorenie celiakia, v dôsledku ktorého si musíte dávať veľký pozor na to, čo zjete? Tieto praktické rady ohľadom stravovania vám pomôžu a uľahčia váš život.

Jedlo bez lepku Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to celiakia?

Celiakia je dedične podmienené autoimunitné ochorenie vyvolané neznášanlivosťou imunitného systému voči gluténu (lepku), ktorý sa nachádza v bielkovinách obilnín (pšenica, jačmeň, raž, ovos). Štatistické údaje hovoria o tom, že postihuje až 1% populácie.

Odborníci poukazujú tiež na fakt, overený dlhodobým sledovaním počas terapie, že až 90% pacientov ochorie z pocitu prílišného sa prispôsobovania buď partnerovi alebo rodinnému príslušníkovi.

Lepok, obsiahnutý v obilninách, je pre väčšinu populácie neškodný. Ak organizmus začne lepok vnímať ako cudzí prvok, začne sa mu brániť. Spôsobuje poškodenie tenkého čreva a následne naštartuje množstvo autoimunitných pochodov, ktoré poškodzujú ďalšie orgány. Celiakia sa vyskytuje v každom veku, nie zriedka aj v dospelosti. Častejšie postihuje ženy než mužov a oveľa častejšie sa vyskytuje v rodinách, kde už celiakia bola diagnostikovaná u ich príbuzných. Celiakia je nezriedka sprevádzaná ďalšími ochoreniami ako napríklad štítnej žľazy, pečene, hrubého čreva, cukrovkou I. typu, systémovým lupusom, prípadne ďalšími ochoreniami. Zákernosť tohto ochorenia spočíva v tom, že sa skrýva za mnohými inými diagnózami.

Odborní hovoria, že sa celiakia často správa ako chameleón. Spúšťačom ochorenia môže byť stres, operácia, komplikovaný pôrod, prípadne aj iný zdravotný problém.


Prečítajte si aj:

Ktoré potraviny sú pri celiakii zakázané?


Príznaky ochorenia

Rozsah postihnutia tenkého čreva môže byť rôzny, a tak sú rôzne aj príznaky ochorenia. Ochorenie začína tráviacimi problémami, bolesťami brucha, nadúvaním, hnačkami (šedá zapáchajúca stolica s nestráveným tukom), zvracaním, stratou hmotnosti a celkovou slabosťou. Histologické vyšetrenie potvrdí totálnu alebo subtotálnu atrofiu sliznice duodena (dvanástnika). Laboratórne sa zisťuje znížený počet červených krviniek a s tým spojená dýchavičnosť. Často je ochorenie spojené s vypadávaním vlasov a lámaním nechtov. Inokedy prichádza celiakia spolu s iným ochoreniami, preto majú pridružené choroby veľký význam pri stanovení diagnózy tohto autoimunitného ochorenia.

Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je momentálne jedinou účinnou a doživotnou liečbou. Ľudia, ktorí trpia týmto ochorením, sa nevyhnutne musia vyhýbať jedlám, obsahujúcim lepok - obilnú múku (pšenica, raž, jačmeň a ovos). Lepok sa vyskytuje aj v skrytej forme napríklad v paštéte, saláme, klobáse, kečupe, horčici, tatárskej omáčke, v mliečnych výrobkoch, či v pudingoch. Naopak do jedálnička na prípravu pokrmov si musia zaradiť múku pripravenú z ryže, kukurice, pohánky, zemiakov a strukovín. Celiatik musí poctivo dodržiavať diétu ako i celkový zdravý životný štýl.

Plnená placka Zdroj foto: Shutterstock.com

Dnes už existuje veľa špecializovaných obchodov, ktoré ponúkajú bezlepkové potraviny. Ale aj v ďalších obchodoch sa nachádza množstvo potravín, označených ako bezlepkové - preškrtnutý klas. Žiaľ, nie vždy a nie všetky potraviny sú takto označené, preto si chorí musia kontrolovať zloženie potravín.

Čo obsahuje bezlepková diéta okrem vylúčenia lepku?

Strava má byť bohatá na bielkoviny, musí mať nízky obsah tukov a polysacharidov (škrob a celulóza). Potraviny, ktoré obsahujú lepok, musia byť nahradené kukuricou, ryžou alebo sójou.

Bezlepková diéta už nie je takým problémom ako kedysi. Okrem správneho zloženia stravy veľkou mierou sa na diétnom stravovaní podieľa dobrá psychika, pozitívne myšlienky a vôľa pacienta. Keď vylúčime lepok, môžeme si vyskladať vhodné menu.

Na raňajky:

  • ryžový chlebík,
  • bezlepková vianočka, bezlepkové žemličky,
  • alpské rožky,
  • rôzne omelety (brokolicová, chlebová alebo cuketová),
  • prípadne nátierky (cesnaková, či cícerová).

Na obed alebo večeru:

  • polievky (hrášková, hríbová alebo krémová brokolicová polievka),
  • šaláty (cestovinový a kurací so zeleninou, paradajkový šalát so syrom, či reďkovkový šalát),
  • hlavné jedlá: bravčové rizoto, hovädzie mäso so zeleninou, gazdovské zemiaky s kuracím mäsom, pirohy, palacinky, či lokše.

Pri vylúčení lepku si môžeme upiecť aj chutné koláčiky, napríklad jablčník, bábovku a podobne. Ani pri tejto diéte nesmieme zabudnúť na porekadlo: „Povedz mi, čo ješ a ja ti poviem, ako dlho budeš žiť."


Nezabudnite si prečítať aj:

Ktoré potraviny sú pri celiakii zakázané?

mojemeno

ahojte. Ja neviem, i mám celiakiu, ale nejaké brušné problémy mám .. stravujem sa čo najzdravšie a tak aj bezlepkové produkty su v mojom jedalničku... lepšie sladkosti ako bezlepkove som nejdela :) je pravda, že su finančne naročnjšie ako tie "nezdravšie" ale využivam kupony, prezradima vam, že na -odkaz odstránený- najdete vždy nejaký vhodny ! :) tak do stravovania, celiatici :)