Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata L.)

Bylinka skorocel rastie na lúkach a poliach a svojimi výživnými látkami pozitívne vplýva na ľudský organizmus. Využíva sa vo forme sirupov, kvapiek a čajov, ale jej rozdrvené listy slúžia aj na vyliečenie rán.
Skorocel kopijovitý

Skorocel kopijovitý | Zdroj: Shutterstock.com

Čo je to skorocel kopijovitý?

Skorocel kopijovitý je jednou z najznámejších liečivých bylín. Poznáme ho aj pod ľudovým názvom ranocel, kolocier, jatrocel, či psí jazyk. Ide o trvalku, ktorá vždy na jar vyháňa z koreňa prízemnú ružicu s listami pripomínajúcimi kopiju. Zo stredu ružice vyrastá niekoľko stoniek vysokých asi 10 – 50 cm. Na konci stoniek sa vytvárajú drobné bielo-žlté kvety usporiadané do hlávkového klasu. Plody sú tobolky.


Prečítajte si aj:

Aké benefity ponúka bylinka s názvom pľúcnik lekársky?


Kde ho možno nájsť?

Skorocel kopijovitý rastie na lúkach, na poliach, v trávnatých porastoch pri ceste a v priekopách. Zbierajú sa listy bez stonky od júna do augusta. Bylinku sušíme rýchlo, krátko na slnku a dosušujeme v tieni. Príliš pomalé sušenie alebo zber za vlhkého počasia má za následok, že bylinka sa rýchlo zaparí a očernie. Správne usušené listy sú lámavé, sfarbené do hnedo-zelena.

Účinné látky

Skorocel kopijovitý obsahuje vlákninu (reguluje trávenie tukov a sacharidov), beta-karotén (provitamín A, antioxidant), alantoín (podporuje regeneráciu kožných poranení), vitamíny A, C, K a kyselinu linolovú (nenasýtená mastná kyselina).

Skorocel kopijovitý

Skorocel kopijovitý | Zdroj: Shutterstock.com

Vplyv na zdravie

Skorocel kopijovitý má výrazné protizápalové a antibakteriálne účinky. Podporuje imunitu. Účinne lieči kožné ochorenia a rany. Vhodný je pri prechladnutí, dobre zabezpečuje vykašliavanie hlienu, podporuje funkciu dýchacích ciest. Má výrazné vylučovacie schopnosti, prečisťuje obličky a močové cesty, odvádza prebytočnú vodu z tela. Účinne napomáha i tráveniu, odstraňuje kŕče, bolesti a podporuje funkciu pečene.

Vnútorne sa používa vo forme sirupov, kvapiek a čajov. Na vonkajšie použitie sa odporúča výluh alebo dobre umyté rozdrvené listy prikladať na rany.

Využitie v kozmetike

Na čistenie uhrovitej pleti sa používa nálev - 50 g drogy a 0,5 l prevarenej vody necháme vylúhovať 30 minút a zmiešame s rovnakým dielom zriedeného 60 % liehu.

Príprava skorocelového čaju

1 ČL sušenej bylinky zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme vylúhovať 15-20 minút, zlejeme a pijeme vlažný 2-krát až 3-krát denne. Skorocelový čaj sa predáva aj s prímesou iných bylín napríklad s echinaceou ktorá zvyšuje účinnosť dýchacích ciest alebo s materinou dúškou, ktorá ma upokojujúce účinky a dokáže organizmus uvoľniť pred spánkom.


Prečítajte si aj:

Aké benefity ponúka bylinka s názvom pľúcnik lekársky?