Tehotenstvo po štyridsiatke? Radí gynekologička.

Najplodnejším obdobím ženy je vek medzi 18-28 rokom. Dokonca aj po tridsiatke je pomerne ľahké otehotnieť. Stále viac a viac žien čaká s materstvom do tridsiatky, či dokonca štyridsiatky. Priviesť na svet dieťa v zrelom veku dnes už nie je rarita. Aj keď to nejde vždy hladko a bez rizika.
tehotenstvo po 40-ke

Zdroj: Unsplash.com

Príroda a prirodzené biologické nastavenie ženského tela sa, žiaľ, nezhodujú s našou pripravenosťou mať deti. Jednoducho, kým ich nechcete, je veľmi pravdepodobné, že otehotniete, a keď po nich túžite, už to zrazu nejde. Aspoň nie tak rýchlo.

Samozrejme, je potrebné brať do úvahy, koľké dieťa v poradí ide žena po štyridsiatke rodiť. Ak ide o druhé či tretie, priebeh počatia, aj pôrodu, býva zväčša o niečo jednoduchší, no nie je to pravidlom.

Ak je to však jej premiéra, tehotenstvo je automaticky považované za rizikové.

Tehotenstvo v štyridsiatke? Nič nezvyčajné

Súčasný trend, ale aj lekári, posúvajú vekovú hranicu ďaleko za štyridsiatku. Dokonca aj u prvorodičiek. Práve vďaka modernej medicíne tak dostanú šancu aj páry, ktoré už ani nedúfali.

Alebo sa spamätali až teraz, pretože bola dôležitejšia kariéra, cestovanie a nechcelo sa im vzdávať sa pohodlia. Prípadne deti odrastú, a tak si manželia túžia „vyrobiť“ ešte radosť doslova na poslednú chvíľu.

Každá žena, ktorá sa rozhodne počať dieťa vo vyššom veku, si musí uvedomiť, že tehotenstvo ani pôrod nie sú bez rizík. Pre ňu aj pre bábätko.

Dnešné štyridsiatničky sa o seba starajú, cvičia, majú zdravú životosprávu, investujú do svojho výzoru. Vyzerajú vynikajúco a navonok nestarnú – to však neznamená, že nestarnú ich vaječníky.


Prečítajte si tiež:

Ako zistíte, či bude vaše dieťa po narodení zdravé?

Pôrod cisárskym rezom

Každá žena sa obáva prvého trimestra tehotenstva, ktoré je považované za najrizikovejšie. U žien v zrelom veku končí v priemere každé štvrté tehotenstvo v prvom trimestri potratom.

Aj počas posledného trimestra môže rodičky vo vyššom veku potrápiť napríklad preeklampsia. Je to ochorenie, resp. komplikácia, pri ktorej žene opúchajú končatiny, má vysoký krvný tlak a tiež vysoký obsah bielkovín v moči.

Aj tá sa však dá včas odhaliť a riešiť pravidelnými kontrolami prírastku na hmotnosti, meraním krvného tlaku, vyšetrovaním moču.

Vyšší vek je rizikový z hľadiska vzniku poruchy metabolizmu cukrov, tehotenskej cukrovky. Táto porucha sa dá včas odhaliť testami (tzv. pitie cukrovej vody), ktoré sa v tehotenstve robia u všetkých žien.

Okrem toho tehotné ženy trápi dýchavičnosť, búšenie srdca či nevoľnosť. Preto sa niekedy stáva, že kvôli nedostatku živín pre dieťa musí pôrodník vykonať cisársky rez predčasne.

Pôrodníci u rodičiek v zrelom veku pomerne často volia pôrod cisárskym rezom. Je to aj tým, že panvové svalstvo a pôrodné cesty sú u staršej ženy už omnoho tuhšie ako u mladých dievčat.

tehotná žena na ultrazvuku

Zdroj: Pixabay.com

Genetické poškodenie plodu

S vekom rodičky rastie aj riziko genetického poškodenia plodu. Ide o takzvaný Downov syndróm (žena má v bunkách jeden nadpočetný chromozóm).

Po štyridsiatke sa s týmto ochorením rodí približne jedno dieťa zo sto. Ojedinele sa môže vyskytnúť aj rázštep chrbtice či hornej pery.

Samozrejme, dnešná pokročilá medicínska technika dokáže na tieto poškodenia prísť včas ultrazvukovým vyšetrením aj krvnými testami.

Najspoľahlivejším je však až odber plodovej vody budúcej mamičky (tzv. amniocentéza), na výsledky ktorej si žena musí počkať dva až tri týždne.

Výhody materstva po štyridsiatke

Staršie matky sú oveľa lepšie psychicky pripravené na materstvo. Prípadné zdravotné problémy v tehotenstve zvládajú s väčším pokojom. Všetko si viac užívajú, vychutnávajú.

Tiež sú väčšinou materiálne lepšie pripravené. Po materskej sa majú kam vrátiť, keďže majú rozbehnutú kariéru. Po pôrode sú pri bábätku pokojnejšie, trpezlivejšie. Veľa žien tvrdí, že je to ten naj lifting.

Zaujímavosť

Najstaršia žena, ktorá sa kedy stala matkou, je 74-ročná Indka, ktorá v meste Ándhrapradéš porodila cisárskym rezom úplne zdravé dvojčatá.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako zistíte, či bude vaše dieťa po narodení zdravé?

0vecka

mne tam akurat chyba cislo ze aka je sanca porodit nezdrave dieta v 30tke a v 40tke. Teda sucet vsetkych pravdepodobnosti. Ono sa to nezda ale ten Downov syndrome ma tusim 1,2% sancu co neni vela ale ked sa kazde taketo riziko scita tak to moze byt slusne cislo.

Tiez by ma zaujimali zdroje lebo o tom aky rozdiel je ci v 40tke sa porodi prve alebo 3. dieta sa clovek vela na nete nedocita.

Messje

Ovecka
Ja to vidim tak ze je uplne jedno ci 40tnicka caka prve alebo tretie.Ta uz ma vek,kedy jej telo uz nefunguje ako takej 25tke.Tu ide o telo.To telo je uz starsie.Rozum by chcel,ale vek organov nepustí. Preto zeny po 40 maju prerusenie tehotenstva zdarma. 55 rocna zena ktora ma dieta v puberte ho nikdy nepochopi. V tom veku si uzivaju stare mamy vnúčatá a nie vlastne deti.
To je ale len moj názor

0vecka

Messje jj akoze podla mna je po 35 tiez uz neskoro ale aj tak ma to zaujma ci je v tom rozdiel alebo nie.. na nete som o tom nic nenasiel ale vseobecne sa hovori ze 2 dieta vo vyssom veku nieje az taka tragedia ako prve a v tomto clanku tiez o tom pisu tak by ma zaujimalo podla ktorych zdrojov maju tieto informacie + nejake podrobnejsie info