Su grahamove rožky zdrave?

yo

Celozrna kaiserka je priblizne rovnaka ako grahamove rozky (60 gramov ma zemla, ~60g sacharidov na 100g, ~10g bielkovin, pomer vlakniny je trocha nizsi, no v podstate je to priblizne rovnaka vec takze na vybere by som sa rozhodoval podla ceny a toho ako vam chuti)

MUC

Experti: Ak by bolo biele pečivo nezdravé, lebo je v ňom biela múka, tak nezdravé je aj cereálne, ktoré obsahuje tú istú múku ako biele, ale sú tam ešte otruby- teda to, čo sa pri procese výroby múky odstraňuje ako odpad, aby sme dostali bielu múku.
Taktiež múka pripravená z iných druhov obilnín sa líši svojimi nutričnými hodnotami. Teda celozrné pečivo obsahuje najširší sortiment nutričných látok.
A či biele alebo tmavé pečivo:
Biele má nevýhodu v tom, že obsahuje menej otrubín- nestráviteľných častí, ktoré majú priaznivý účinok na trávenie (ako ovocie a zelenina)-ide o celulózu, ktorú vedia tráviť prežúvavce. Čiže pri rovnakej hmotnosti pečiva, biele obsahuje menej vlákniny a tým pádom viac bielej múky- viac sacharidov, ktoré je naše telo schopné zúžitkovať- tým pádom viac energie. Ak chcete znížiť príjem energie, tak určite tmavé pečivo, ALE POZOR, lebo tmavé je niekedy len preto, že je farbené (karamel), čiže je to len biele pečivo ale zafarbené.
Najlepšou voľbou je teda celozrné s dostatkom vlákniny a širokým sortimentom nutrientov.
Biele pečivo teda nie je nezdravé, je len menej hodnotné na vitamíny a vlákninu a naopak viac obohacujúce telo o sacharidy- teda energiu.

...

cajik, presne :D si to uplne vystihla!
a o pol roka zase nejest vobec ranajky pretoze to skodi bunkam pecene
tak sa dohodnime ktore je dobre jest, celozrnne? vodove? grahamove? sojove? nech si to ujasnime :)))

cajik

joj, teraz pisu na zene ze celozrnne pecivo nici zuby, uz mi lezu na nervy tie clanky, kazdy pol rok menia "fakty", raz mame jest musli, potom o pol roka su uz nezdrave, kaslat na to :) jedzte co vam chuti

stracciatell

ano, grahamove rozky su zdrave. maju nizsi glykemicky index nez ostatne pecivo a chlieb, obsahuje vlakninu, obsahuje bielkoviny, menej sacharidov ako ostatne a hlavne menej tuku.

otazka

usiko a ako zistis ked si kupujes pecivo ci je to psenicna nahrubo zomleta so supinami alebo je to psenicna s odstranenymi supinami :D je to tam pls niekde napisane?
a ake pecivo by si ty konkretne odporucil? myslim rozky - tukove, vodove, fit, kajserky, a.i. ked clovek nevie co je mensie zlo z toho :(