môže sa jedlo zapíjať?

romank.a

ja som niekde citala, ze by sa nemalo pit tesne pred jedlom ani tesne po nom, ale pocas jedenia mozes pit, len po malych duskoch medzi jednotlivymi sustami, tym sa ti ta voda akoby zmiesala s potravou a nebudu z toho ziadne traviace problemy

jajka001_

zasada cislo jedna je jedlo poriadne prezut, aby sa uvolnilo co najviac tych traviacich slin. ak je to jedlo prilis suche, urcite je lepsie to zapijat. dalej, pri dietach sa zvykne viac pit aby sa zaludok rychlejsie zaplnil, a skor nastal pocit nasytenia. tiez polievky su sama voda, ovocie, aj zelenine niektora ako sa tu spominalo....takze proste cim viac to tuhe, suche prežujes, tym lepsie bude travene...o nic ine nejde. tym lepsie budu vyuzite ziviny v strave a menej traviacich problemov.

vevericka

minule som videla jedneho gastreonetrologa v nejakej relacii a presne na toto sa ho pytali..povedal, ze cistou vodu sa moze..neperlivou..clovek sa skor zasyti a musi pomaly prezuvat, netlaci tolko toho do seba..nic sa neriedi

levanderka

KHA magazin.atlas.sk

len copy z toho clanku Názor odborníkov

Dietológovia a odborníci na zdravú výživu sa zhodujú v jednom: Zapíjanie počas jedla spôsobuje množstvo ťažkostí. Tekutina zriedi tráviace šťavy a enzýmy. Prúd vody alebo inej tekutiny splachuje potravu do čriev ešte skôr, ako ju stihnú žalúdočné šťavy natráviť. Prísun vzduchu do žalúdka a následné grganie spôsobuje tiež tento zlozvyk.

neviem co je to za stranka ale daj si do google a vyhodi ti, ze zapijat sa nema jednoducho.

KHA

Na tomto blude este moja mama zila, ze jedlo sa zapijat nema.
Samozrejme je to blbost, tato teoria bola postavena na tom, ze zaludocne kyseliny sa vodou riedia a teda oslabuju spracuvanie jedla. Pracuje to opacne, ziadne spracovavanie tam nie je vodou oslabovane, ale len podporovane. To by sa inak vobec neodporucalo jest vela zeleniny pocas diety, kedze to je skoro sama voda. Takze smelo zapijaj cistou vodou.

BkAmila

Ja som tiež jedlo zapíjala ale dopočula som sa, že sa to nemá, tak som prestala jedlo zapíjať. Zo začiatku mi jedlo nešlo prehltnúť ale po čase som si zvykla :)Myslím že si zvykneš aj ty :)

levanderka

pri jedle sa pit nema, ani hned po jedle, odporuca sa tak pol hodinku po jedle az pretoze v zaludku mame HCl , ktoru by sme jednoducho tym, ze nieco vypijeme zriedili a tym sa potravina nemoze dostatocne natravit a vznikaju rozne zaludocne problemy.

osobne odporucam pit pred jedlom pol hodinku :)lepsie potom travi