Bielkoviny

pekloQ

najkvalitnejšie bielkoviny su samozrejme v mase (kuracie,hovedzie,bravčove...)dalej vajíčka,mlieko,tvaroh... a menej hodnotne su všetky rastliny,strukoviny,obilniny nevravím že su zle ale su menejhodnotné lachko strávitelné a ich aminokyselinové zloženie je slabšie maju nizku biologickú hodnotu... niektoré rady čo tu čítam su smiešne a píšu to ludia čo nemaju nič odcvičené a podobne :D

mataBB

no okrem masa a mliecnych vyrobkov su to hlavne strukoviny (fazula, hrach, SOJA, cicer, sosovica), vajcia, obilniny

- mira

Súčasné medicína preceňuje úlohu bielkovín, čo viedlo k odporúčaniu vysokých dávok mäsa, mlieka a mlieč. výrobkov. Takáto strava je veľmi ťažko stráviteľná, tvoria sa vedľajšie produkty trávenia ktoré zaťažujú vylučovacie orgány.
Bielkoviny rastlinné ktoré sú v obilných zrnách, nezbavených prirodzených obalov a v strukovinách obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Ich potreba je asi 10% z celkového objemu stravy na regeneráciu tkanív, u športovcov, fyzicky pracujúcich a mladých v období rýchleho rastu je potreba o niečo vyššia.
Energiu je výhodnejšiečerpať z polysacharidov, pretože je to čistý zdroj bez zbytočného odpadu.

hammel

Príroda nám ponúka veľké množstvo rastlín a nieje ich zopár desiatok ale zopár tisíc, stačí si vybrať teda najkvalitnejšie bielkoviny aké môžeš mať sú z orechov, semienok, zeleniny aj ovocia. Nedaj sa ohlúpnuť, že najkvalitnejšie sú v mäse a mlieku pretože tam bielkoviny sú a veľa ale pre nás niesu ani zďaleka také kvalitné ako u rastlinných a ich využiteľnosť je oproti rastlinám smiešna.