Ako zdravo schudnúť raz a navždy

Príspevok v téme: Ako zdravo schudnúť raz a navždy
chudnutie1

Vzhľadom ku tomu, že som prispievala do viacerých tém o chudnutí a bolo na mňa čoraz viac otázok, tak som sa rozhodla založiť svoju tému na pomoc tým, ktorí sa neúspešne snažia schudnúť. Táto tému Vám môže slúžiť ako pomôcka v boji s nadváhou.
Ak budete mať na mňa otázky stačí napísať, ak to bude v mojich silách rada poradím. Mám vyštudovanú vedeckú výživu ľudí a mám poradňu a vlastné fitnescentrum, takže skúsenosti s chudnutím mám dostatočné. Sama som sa tejto problematike venovala, pretože mám metabolický syndróm- a kým mi bol diagnostikovaný pribrala som 30 kíl. Našťastie sa mi podarilo ich nadobro zbaviť. Ak aj Vy chcete nadobro skoncovať s nadbytočnými kilogramami stačí čítať príspevky, možno nájdete rady, ktoré Vám pomôžu. Nezačínajte s chudnutím od zajtra, ale začnite oddnes! :-)

chudnutie1

takže tu otázky pomaly pribúdajú a sú dosť dlhé a vyžadujú roziahlu odpoveď, a kedže to bude zrejme ďalej pribúdať bude jednoduchšie a pre mňa časovo menej náročnejšie ak mi napíšete na mail: chudnutie.zdravo@gmail.com, ja vám potom pošlem vzorový jedálniček na týždeň aby ste sa vedeli zorientovať, pretože to mám urobené v tabuľkách a nedá sa to sem skopírovať. Takže ak chcete vzorový jedálniček poprípade máte na mňa otázku tak poprosím na mail.
Ak bude v mojich silách tak poradím.

oui.

podotykam, ze by som si to chcela vymenit s obedom preto, lebo rada varim, rada vymyslam, experimentujem, jedlo v pohode domova si viem daleko viac vychutnat, ako narychlo v praci a tato "hra" s chutami mi chyba. no zial v ramci mojej diagnozy hlava nezvlada zjest aj normalny obed a este si aj vymyslat kadeco na veceru. proste, jedno vydatnejsie sacharidove jedlo za den je pre mna zatial tolerovatelne maximum., ktore viem dusevne uniest. a radsej by som si to aj nalezite vychutnala s dobrym pocitom.
vo vseobecnosti iknklinujem skor k zdravej strave, moje varenie ma skor charakter experimentov so zdravou kuchynou, celozrnnymi vyrobkami, semienkami, orechami, zeleninou, ovocim, nejake nezdravosti mi malo kedy nejak specialne idu na chut. no takto sa vystrielam uz na obed cimsi priemernym v menze a na veceru potom uz hlava nezvlada jest ine, ako iba zeleninu. no na druhu stranu jej to chyba a potom si to kompenzuje strasnym sposobom v bulimickych zachvatoch ...

oui.

ja zapasim s poruchou prijmu potravy a snazim sa najst co najvyhovujucejsi sposob stravovania, tak aby som sa jedla nebala, nejedla prilis malo a zaroven sa nemala nutkanie prejedat koli prilis obmedzenemu jedalnicku.

momentalne ranajkujem obycajne ovocie kombinovane s orechami, semienkami, obcas dake tofu/jogurt/tvaroh/vlocky

na desiatu obycajne ovocie

obed v jedalni, jednu naberacku polievky, tak cca pol porcie jedla + zeleninu, alebo cely salat

olovrant ovocie, obcas daku sladkost, jogurt

vecera obycajne salat, alebo teple zeleninove jedlo so strukovinami, pripadne sem tam daky tvaroh s ovocim

mam stale dost strach zo sacharidov vseobecne, priloh jem malo, cerealie, pecivo, to vsetko ma dost desi.
viem, ze by som mala mat vydatnejsie ranajky mozno, no pre mna je vykon dat si v ramci "tradicnej" stravy obed a nebat sa, ze priberiem. no na druhu stranu mam potom krizu, lebo vela krat by som si dala radsej nieco ine dobre, ale na veceru mam strasnu paniku zo sacharidov ...

viem,ze zdravy clovek to nedokaze pochopit, proste zjes a ides, ale v mojej chorej hlave vyvolava jedlo niekedy obrovsky strach a paniku, zmatok a doslova utrpenie ...
no a potom sa stava to, ze sa bojim daco zjest, lebo ma pocit, ze ten den uz som toho zjedla vela /aj ked objektivne to tak iste nie je) a odopieram si to, co obycajne skonci prejedenim a zvracanim. alebo si to dam, ale potom ma chyti panika a neviem to udrzat.

tie vecere su pre mna najvacsim problemom, uvazovala som, ze by som si radsej davala na obed len salat a veceru si dopriala akukolvek, ci uz cestoviny, alebo pecivo, proste podla chuti. lebo si chcem dopriat, na co mam chut, aby som to potom nemusela postradat a prejedat sa tym. no moja hlava zatial nezvlada jest "tradicny" obed aj veceru.

please, chudnutie1, je ok sacharidy na veceru tak, aby som nepriberala, ked mam lahky obed? predstavujem si to tak max 100 g ceralii (ryza, cestoviny) v suchom stave + zelenina, obcas daco sladke...

Inga1575

chudnutie1:
jedávam naposledy okolo 16.00 a niekdy sa mi stane že len obed o 12.00 a potom idem cvičiť tak nič. ak by si nám mohla napísať nejaký ledálny lístok na celý deň, potešilo by aj na viac dní, ďakujem pekne za radu.

Emi09

Chudnutie1 prosim Ta o radu velmi pekne.dnes cely den sedim pri pc( mimo povinnosti a samozrejme cvicenia)a hladam a studujem ze co a ako okolo chudnutia.samozrejme ako vsetci alebo vsetky aj ja by som chcela a velmi.mam 49 rokov a vysku 165 a nepeknych 73 kg.Snazim sa a velmi byciklujem, skoro kazdy den a mam aj ten stroj kettler ono je to ako beh ale su zapojene aj ruky do toho.na tom stroji cvicim uz druhy tyzden kazdy den ale len 30 min.dava mi to dost zabrata dost sa teda spotim pri tom.no ale v com mam problem tak to je take posilovacie cvicenie na brucho alebo povedzme na cele telo.A teraz moj problem.vobec neviem co mam jest a prosim ta nepis mi ze si mam vazit atd.na toto ja fakt nemam vobec cas a ani by ma to nebavilo.neda sa to nejak tak po lopate vysvetlit ze co jest na ranajky,obed ,veceru?tak zhruba nejako?neviem ale tie kila idu velmi pomalicky dolu a asi niekde robim chybu.da sa spomalit chudnutie aj tym ze vela sa hybem a menej jem?niekde som dnes citala ze ano.tak napr.rano hned ako prve pijem actimel,potom nejaky rohlik s cottage syrom a paradajku alebo jogurt s musli alebo vlockami a kava(ta musi byt)a potom nejake jablko na desiatu alebo banan alebo mrkva.potom obed jem aj polievku aspon trosku a druhe jedlo dost casto ryby,zemiaky,ryza,cestoviny alebo kuracie masko (ja bravcove nemam rada a ani hovadzie)no a na olovrant zase ovocie alebo mrkva,kalerab..no a na veceru zase nejaky rohlik,sunka ,syr,zeleninka alebo jogurt alebo niekedy aj co mi zostane od obeda ak to je v pohode jedlo.(myslim ak to nie je nieco mastne atd)no a cely den pijem teda dost vela vody mozno aj viac ako 2 litre a este aj caj zeleny ale nie stale.a kavu 2 krat denne.No tak mi povedz Chudnutie1 ci aj takymto jedenim a mojim cvicenim sa da schudnut.fakt som dnes citala velmi vela ale vsade pisu vazit jedlo atd.toto ja fakt robit nechcem a ani nemam na to cas aby som vsetko co dam do ust vazila a skumala ze ci toto mozem a ine nie.proste da sa to nejak polopatisticky aj pre taketo starsie zeny vysvetlit ze toto ano a toto uz nie.velmi pekne ta o to prosim odpovedz mi.samozrejme ze mi mozu poradit aj ine ak maju chut sa vobec mnou zapodievat.diky moc a prajem vsetkym vela chuti a sil do chudnutia.

GloriaC

Ahoj chudnutie1 ja mám zasa takýto problém.
Schudla som a teraz si chcem už udržiavať váhu. Jedálniček na celý deň mám v pohode, len neviem čo si dávať na večeru. Počas dieéty som jedávala zeleninový šalát s cottage, tak mo môžem doplniť napr. celozrnným rohlíkom? Pred večerou hodinu cvičím posilovacie cvičenia, tak mi prosím poraď, čo by bolo najvhodnejšie.

chudnutie1

Nebojte sa jesť viac, mám skúsenosti, že ľudia sa boja zjesť všetko čo im poviem, pretože si myslia že budú chudnúť pomaly alebo vôbec. niekto zje možno o tretinu viac ako bol zvyknutý, napriek tomu chudne.
Základ je jesť vyvážené jedlá- kaloricky- by jedna porcia mala mať od 250-350 kcal, 5 krát denne. Tak si naštartujete metabolizmus.

chudnutie1

silvus- tvoj jedálniček je biedny, málo jedávaš. Ako hovorím ľudia priberajú preto, že málo jedia. je to paradox, ale je to tak. Sú dve skupiny ľudí- tí čo sa predjedajú a tí čo jedia žalostne málo- obe tieto skupiny majú sklony k priberaniu. Takže určite máš spomalený metabolizmus. Ak ti nechutí mäso, skús tofu, nízkotučné syry, proteíny, vaječné bielka. Najbohatším zdrojom železa je červené mäso, ale kedže mäso veľmi nejdedávaš, tak skús orechy, sezam, listovú zeleninu,cereálie. aj sardinky, ryby hydina obsahuje dostatok železa. Prečítaj si pozorne články ktoré som sem dala, nájdeš odpoveď. Ak chceš začať chudnúť, predovšetkým začni jesť :-) 5- 6 krát denne optimálne jedlá. A s tými raňajkami- dá sa naučiť raňajkovať viac jedla, bohaté raňajky sú základ.

silvus28

ahoj Chudnutie1, je od Teba pekné, že si si založila vlastnú tému, kde chceš pomáhať ľuďom zdravo chudnúť...Takže môj problém: za posledný mesiac som pribrala 4 kilá, ale stravujem sa stále rovnako aj pohybu mám rovnako...ale neustále držím diéty, môže to byť tým, že sa mi už z tých diét spomalil metabolizmus? Čo mám robiť, aby som to schudla naspäť? Inak sa vôbec neprejedám, skôr jem pomenej,moje plus je, že jem menej a často, na ukážku jeden deň z môjho jedálnička:
Raňajky - som schopná ráno zjesť len ovocie a kávu, iné mi ešte nejde ráno dolu krkom
Desiata - znova ovocie
Obed - nejedávam často teplé jedlo, len cez víkendy, keď je čas, inak cez týždeň rožok s jogurtom alebo vločky, orechy...
olovrant - ovocie alebo jogurt
večera - jogurt s vločkami a orechami alebo kuskus s bielym jogurtom alebo tvaroh s orechami a ovocím...vraj sa na večer už ovocie a sacharidy jesť nemajú, ale ja mám najviac večer "žravé" chúťky...niekedy mávam ešte ako druhú večeru niečo malé, napr. tvaroh alebo jogurt(biely)
Teraz som bola na odbere krvi a zistili mi, že som dosť chudokrvná a mám strašne málo železa...nevieš mi poradiť aj to, ktoré potraviny obsahujú veľa železa? Teda okrem mäsa, lebo to ja moc nemusím, len raz za cca 1 mesiac zjem kura alebo rybu alebo hydinovú šunku...Ďakujem za všetky rady:-)))

Najčítanejšie články