nizke hodnoty draslika a sodika

Príspevok v téme: nizke hodnoty draslika a sodika
zuzana1223

Prave som dostala vysledky z krnych testov a mam nizke hodnoty draslika a sodika. Mate s tym niekto skusenosti?Mam dost nizky tlak a toci sa mi hlava. Krvne testy som mala spravene kvoli stitnej zlaze (mam hashimoto) a beriem 100 mg levotyroxinu.
Moze to byt stitnou zlazou? Ak niekto ma skusenosti budem rada. Inak k doktorke sa dostanem az koncom augusta. dakujem

zuzana1223

Ja viem, ze ich asi neberiem :P Pytala som sa zo zaujimavosti.

RNG vsetky tie vitaminy co si vymenoval beriem a aj b12. Dakujem za odpoved.

RNG

Ked nevies co su diuretika, tak asi ich neberies. Tie sa beru pri zhromazdovani privela vody v tele alebo pri vysokom tlaku na vylucenie prebytocnej(casto aj pri nedostatku, zialbohu) vody z tela.
Draslik mozes dostavat aj velmi ucinne vo ovela vacsich mnozstvach, ked solis so solou so znizenym obsahom sodika, kde cast sodika je nahradena draslikom.Inac viac okolo tycvhto roznych problemov so stitnou zlazou je popisane napr v tomto clanku, kde spominaju, ze je casto Hashimoto a ine poruchy stitnej zlazy sprevadzane nizkymi hladinami sodika a draslika v krvi. Takze ma zmysel ich doplnovat
www.drlwilson.com
Viaceri lekari , co pracuju s vyskumom okolo jodu a stitnej zlazy(a inych zliaz) odporucaju aj jod doplnovat, hoci ini lekari(a to bez dokazu) obvynuju jod za sposobenie Hasimotovej choroby. Nuz keby to bola pravda, tak vsetci Japonci , ktori maju prijem jodu vyse 90 krat tolko, ako my, by tu Hashimotovu poruchu mali. A nemaju. Aj Hashimoto sam tuto poruchu vlastne objavil nie v Japonsku, ale v Nemecku.Tj u vnutrozemcov, ktori maju stravu velmi chudobnu na jod.
A dnes je situacia okolo toho ovela horsdia, lebo mame v potrave a prostredi overla vyssie mnozstva inych halogenov, ako chlor, fluor a brom, ktore nam z tela jod vytlacaju.
Napr obycajma sprcha v teplej pitnej/chlorovanej vode nam moze dat do tela za 5 minut cez kozu az 2 mg Chloru, co vytlaci teoreticky az 7 mg jodu!. A potom tvrdia, ze ta stara aj vtedy mylne urvena davka 150 mikrogramov je dost a nesmie sa prekracovat!!!
A pritom maju Japonci, najzdravsi velky narod(132 milionov) najmenej zdravotnych problemov, najmenej problemov so stitnou zlazou a inych a najdlhsie na svete v premere sa doziju a to p[ri prijme 13.5 mg jodu denne v priemere na dospeleho, celonarodne.
Kto chce vediet o jode viac, moze zacat s roznymi clankami,,ktore son uviedol vselikde, najdete ich napr cez Google.sk pod rng, jod.
Odtial pre zaujemcov su rozne linky a mena lekarov, co sa s tym zaoberali a dosial zaoberaju.

Ja osobne odporucam kazdemu si doplnovat deficitne materialy v potrave a to je zinok, selen, jod, vitaminy C, E a D-3 minimum, tiez cistenie si ciev lecitinom, brat probiotika, rybacie/krill oleje a hromady roznych antioxidantov.
Je to obrana aj prevencia proti roznym problemom. No a napravit si travenie, ktore maju dnes mnohi poskodene.

tpch

Lieky na odvodnenie-napriklad furosemid, spironolakton, amilorid, hydrochlorothiazid atd...Ak nevies, co to je, pravdepodobne to neuzivas (su to lieky na predpis).
Co sa tyka kortizolu, rok je dlhy cas...

zuzana1223

Tpch,
Dakujem. Mne testovali cortisol pred rokom, bolo to 320 nmol, takze v strede.

Amandine
To je ten problem, ze ja som praveze hnacky any zvracanie nemala. Co su diuretika?

amandine

zuzana, k zníženým hladinám draslíka a sodíka dochádza v prípadoch nadmerného príjmu tekutín a tým zvýšenému močeniu, pri užívaní diuretík, pri dlhotrvajúcich hnačkách alebo zvracaní.

tpch

Potom v tom pripade, ak solis dost, by to mohlo naznacovat problem s nadoblickami v zmysle ich nedostatocnej funkcie. Urcite by som to konzultovala s endokrinologom.

zuzana1223

Tpch,

Nie nemala. Ja som mala sodik nizky uz pred rokom, praveze ja ssolim dost.
Ale hlavne to nechcem googlovat lebo som si uz naordinovala vseliake choroby :D

tpch

Musis zacat viac solit jedlo, pit napriklad Fatru (ma vela sodika), draslik doplnis zemiakmi varenymi v pare, bananmi, alebo tabletkami Fluidex (pouzivaju sa pri hnackovych stavoch). Priama suvislost s Hashimotovou tyreoiditidou asi nie je. Nemala si v poslednom case hnacky, vracanie, vyraznu telesnu namahu s extremnym potenim?