Ako prežiť depresívnu zimu?

Príspevok v téme: Ako prežiť depresívnu zimu?
Michal_PU

Ahojte!
Pomaly sa nám blíži najdepresívnejšie obdobie roka - zima. Upršaná jeseň nám tiež moc nepomôže.
Ako zvládate prudké zmeny počasia, hlavne dlhodobé zamračenie, dažde, vietor a zimu? Podľa odborníkov v tomto období prudko stúpa množstvo pacientov a ich problémov.

V posledných dňoch som mal mierne depresie, hlavne keď bolo niekoľko dní silno zamračené a občas pršalo. Nemám rád také počasie. Ale včera mi bolo dobre, väčšinu dňa svietilo príjemné slnko aj keď mohlo byť teplejšie - bez teplejšieho svetra to nešlo.
Na mňa negatívne pôsobí aj skorá tma. Neskorý východ slnka mi moc nevadí, ale západ pred 18:00 mi nerobí dobre, nieto ešte v zime o cca 16:30 :(.
Ja to riešim tak, že sa snažím viac relaxovať a som čo najviac na slnku. Slnko a dobrá spoločnosť je veľmi účinný a príjemný liek na depresie a zlú náladu. Dúfam, že bude čo najviac slnečných dní strávených pri šálke dobrého čaju s priateľmi :)

Ešte dodám nejaké informácie, že pred 10. mesiacmi som užíval antidepresíva, ale sám som ich prestal užívať.
Zistil som, že bez nich sa dokonca cítim oveľa lepšie a veru dobre som urobil. Podstatne menej spím - cca 9 hodín len v noci (pre prácu občas len 7), predtým aj počas dňa bo som bol stále ospalý mechom ovalený - nič sa mi nechcelo.
Oveľa rýchlejšie reakcie a myslenie - lieky strašne utlmujú.
!!! Konečne pomaly chudnem, mám 12kg dole. Tvrdenie lekárov že z antidepresív sa priberie 3-5kg je hlúposť. Ja som pribral 30!!!kg a iných čo som poznal a poznám cez 10kg a viac!! Teraz mám zo 102kg 90 a chcem ísť na cca 75kg a tam ostať. Pred liečbou som mal priemerne 70 - 74kg.
Taktiež nálada je oveľa lepšia, som viac ľuďom otvorený, pozitívnejšie naladený a aktívnejší.

Ako zvládate svoju liečbu a toto obdobie Vy? Snažíte sa pre to niečo urobiť, alebo len užijete tabletku a dúfate v lepšie časy? Rád si popíšem :)

chladomor

Mám z toho celého asi taký pocit, že sa na zimné depresie istým spôsobom aj tešíte. Prečo inak by ste tu o nich vypisovali už teraz, keď je vonku slnečno a 30 stupňov?

Deria

Ja mam tiez radsej leto, nez zimu. Ale snazim sa si ju sprijemnit. V byte musim mat teplucko, rada citam, sijem alebo si sadnem k internetu a dam si pritom kavicku, rada tiez peciem. Na vychadzky chodim do lesa s mojimi psikmi a obcas idem do krytej plavarne. Pokial ma clovek zaluby, tak sa nenudi a nema cas ani na depresie.

bibba

ja toto nechapem. ze u niekoho depresia suvisi s pocasim. ja napriklad sa citim dobre v zime, v tme a tak dalej :) aj moja izba je vraj iba taka tmava diera ci jaskyna, pravidelne mi odhrnaju doma zaclony, ze tam mam tmu, ale ja to mam tak rada :D
ak mam byt uprimna, tak mam skor depresiu z letneho obdobia... to uz neviem preco, ale citim sa taka nejaka istejsia, aj ked mozem mat viac vrstiev oblecenia na sebe :D ale mne asi prepina trosku... ja som neni uplne v pohode... ale este raz k teme, zima pre mna neni depresivna... nahodou je celkom zlata :DDD

jajka001_

ze ty si este nezazila zimu :DDDD
odhliadnut od absurdnosti tejto vety, minuly ci predminuly rok? bola taka dlha zima, slnko nebolo vidno pol roka, a depky mali aj ludia ktori s tym nemavaju problemy. a solarko? dakujem pekne. nechaj sa kludne ozarovat ty. o par rokov zistis.

Nikolleta

Pre jajka001_ : Áno nedostatok slnečneho žiarenia = nedostatok vitaminu D to sposobuje depky ale podla mňa ty si ešte nezažila zimu, pretože aj v zime raz za čas vykukne slnko. A nemusime byt hodiny na slnku aby nam to trošku dobilo vitamin D, stači chvilka. A pre vás depkarov: Keď nemate dostatok slnka chodte do solarka. Stači raz za 3-4 tyždne na nejakych 4-5 min, zo začiatku len 3 min.

Karimeeto

Pre LETICIA: Neznášaš zimné oblečenie?! Ja ho priam milujem. Stačí keď si kúpiš pár zimných vecí a budeš sa tešiť kedy ich využiješ :D Ja som si teraz napriklad kupila kabat v New Yorkeri za 10 €!!!!!! A je uplne krasny a tak sa tešim kedy ho konečne prevetram. Vážne, pri ženách toto funguje lepšie ako hocijake tabletky sveta :D