Chudnutie a návrat do formy behaním, mám správny spôsob?

Príspevok v téme: Chudnutie a návrat do formy behaním, mám správny spôsob?
BBik

Na začiatok trochu čísla
mám 24rokv
meriam 175cm
vážim 82kg
v páse a na bruchu mám 95cm
cez prsia 100cm
a brucho dosť odstáva

pred tromi rokmi som vážil 73kg
na bruchu som mal tehličky (v číslach neviem nebol dôvod merať)
cez prsia 115cm
civčil som 2-3x do týždňa podstivo (beh, posilovňa, cviky z vlastnou váhou)

podstata je v tom, že som začal robiť na zmeny a popri tom chodiť externe do školy.

Už minulý rok som sa pokúšal schudnúť, dokonca sa mi podarilo behaním zdravou stravou a L-Carnitinom schudnúť zo vtedajších 80kg na 77kg za necelé 2mesiace. No prišli štátnice a na cvičenie som sa úplne vykašlal.

Teraz som sa do toho pustil znova a podstivo.

Behám vždy hodinu v kuse, (12km) z výdržou nie je problém, občas si aj 5-15minút prihodím navrch. Štýlom 2dni po sebe beh jeden deň oddych a toto dokola. (zatial to tak robím iba 2týždne, zmena hmotnosti skoro žiadna, zato energie mám oveľa viac, ale viem že je to skoro čakať výsledok na hmotnosti)
Stravoacie návyky som upravil tak, že jem menšie porcie a častejšie no stále si neviem odpustiť aj menej zdravé mastné 4i sladké jedlá. Čo sa popíjania týka, tak z každodenných 3-4kusov 12° pív som to osekal sečteno podtrženo 1flašku bieleho vína za týždeň.

Na jedálničku stále pracujem, tam sú veľké medzery.

Môj cieľ je schudnúť na 75kg do apríla/mája, bez tríznenia hladomorom.

Moja otázka č.1 je nasledovná: či to behanie stačí, a či je to správne rozvrhnuté. Rozmýšľal som nad behaním so závažím a v kratšom časovom intervale.

otázka č.2: po schudnutí plánujem začať cvičiť v posilovni (nejde mi o objem). Tak som sa chcel spýtať či je tento postup správny, alebo či mám do posilovne chodiť už teraz na úkor behania. Cviky ktoré som niekedy bežne cvičil, hlavne na brucho sú pre mňa teraz utrpením a nedokážem urobiť rozumný počet opakovaní.

evik1

maces!!!som na ňom závislá,dokonca ho doma aj pečiem,aj ked nie je taký ako z obchodu.plátam s ním diery v strave,ked som mimo.Už nejaký ten piatok behávam cca 7 rokov a teda sa dosť zaujímam o všetko okolo neho,ale nedá sa jednoznačne povedať,že beh do koépca musí byť zákonite lepší,je to veľmi diskutabilné.Každý beh je dobrý a ide o to,čo tréningom sleduješ.na jednej strane sú zástancovia HIIT-alebo intervalového tréningu,a druhá skupina je Maffeton-nízkotepci.Ak chceš chudnúť,a vydržať behávať pravidelne tzn.dlho na to,aby si sa naučil hospodáriť s tukmi,je lepšie dlho na nízkych tepoch.Hoci len rýchlou chôdzou.Ak chceš zlepšiť výbušnosť a krátkodobé behy,trénuj kopce niekoľkokrát za sebou.ideš viac na cukry,ale dodatočne efekt rýchlejšieho metabolizmu trvá aj po behaní.Ibaže z toho viac vyhladneš,čo nie je dobré,lebo prídeš domov a vybrakuješ chladničku.Poznám to,ked behám ráno nalačmno,ešte si aj vložím rýchle úseky a potom nevidím od hladu.tak sa pred tým tvarohom napi vody,počkaj a tak jedz.Ja si tvaroch hodím do mixéra s minerálkou,škoricou,citr.kôrou ,bud sladidlo,alebo vanilkový a je z toho fajn nápoj.

doubledog

mlieko obsahuje mineraly a aj nejake sacharidy, takze lepsie hydratuje nez cista voda. ale ak chces chudnut, je lepsie aspon hodinu po behani neprijimat ziadne sacharidy.

maces je biele pecivo, takze to mas za jedno. pri chudnuti treba hlavne riesit mnozstvo prijatych sacharidov.

striedavy beh do/z kopca je lepsi ako beh po rovine, najma ak do kopca zvysis intenzitu

BBik

tu krabicu mlieka pijem od smedu. Neviem prečo, ale čistá voda mi proste smäd nezahasí. Vypijem liter a stále pocit smädu. Sladké piť nechcem nič a pivo by bol ešte väčší hriech.

Medzery medzi jedlami sa potroche snažím vypĺňať ovocím a zeleninou aj keď mi to chuťove nejako nereže, no pracujem na tom.

K tomu tvarohu, je OK ale od smädu nepomáha. Tvaroh skorej na ranajky z bielym jogurtom a nejakou marmeládou na chuť.

K bielemu pečivu. Grahamové a rôzne celozrnné pečivá som neni schopný zjesť, to sa radšej vzdám pečiva nadobro, no čítal som niekde článok, že síce biele pečivo nie je najzdravšie, no 1-2pečivá denne neurobia v životospráve katastrofu.
BTW - teraz testujem take štvorčeky tuším MACES sa to volá. Je to jedlé a hádam je to zdravšie.

Čo sa farebných jogurtov nemám problém sa ich zbaviť viem, že je to samý E "vitamín". Biely jogurt a domáca marmeláda je oveľa chutnejšia kombinácia, a ráno sa trochu toho cukru hádam dá odpustiť.

BTW čo poviete na behanie do kopca a z kopca. Má to väčší efekt, alebo je lepšie plynulé behanie po rovine.

evik1

aj tie farebné jogurty by som prehodnotila,je to dosť veľký... a ešte pečivo biele k tomu,ved to je jek dukátové buchtičky s krémom,teda radšej hoc smotanový,ale biely,alebo cottage+ graham,alebo cereal.pečivko.Ohľadom literatúry nedám dopustiť na behej.com ,je to česká stránka.xkrát som s behom chcela praštiť,ale ľudia a články ma tam vždy tak hecnú,že nemôžem,je tam aj poradňa,forum,články,veľa veľa tém,stačí sa preklikať.neviem prečo,ale česi vždy boli flexibilnejší.my máme aj beh.sk,ale nič moc.Tak poštuduj.

evik1

to to to Danielka si mi od "huby" vzala,to mlieko,lebo tam je asi viac sacharidov,ak ho piješ kvôli bielkovinám,to si radšej švacni tvaroh...

xdanielax

Preco pijes po behu krabicu mlieka?
Inak jedalnicek v ramci moznosti ok..aj ked vylucit by sa z neho dalo viacero prehreskov. Co vsak skus obmedzit ako prve su tie viac ako trojhodinove pauzy medzi jednotlivymi jedlami. Radsej jedz castejsie a menej. Radsej kazde 2.5 hodiny ako kazde 3.5, chapes :)

BBik

tie brusaky boli ked som mal 73kg a perfektnu formu. Dnes dam 15 obycajnych brusakov a idem umret. Ostuda na moju hlavu