40-dňový pôst

Príspevok v téme: 40-dňový pôst
Poppina

Ahojte! Určite väčšina z Vás vie, že ide byť 40-dňový pôst. Chcela by som vedieť, či ste si dali nejaké predsavzatie na toto obdobie, či niečo chcete obmedziť, alebo práve naopak, či si chcete niečoho dopriať. Alebo teda úplne odignorujete toto obdobie a žijete si ďalej podľa svojho. :)

renushik

ja som si dala záväzok, že prestanem jesť sladké, ale nie kôli tomu, že ide pôst, ja sama moc nie som nábožensky založený človek, ale kvôli zdrav. stavu :) a dúfam, že mi to vydrýí viac ako 40 dní :)

danov

Isté je, že pôst má širší význam, ako nejesť mäso. Nejesť mäso, to je iba diéta. Podľa toho vegetariáni by mali pôst celý život! Pôst je, keď človek neje nič, ale aj to, keď sa zdrží sexu na nejakú dobu. (Neodporúča sa celoživotný pôst tohoto druhu!-). A neodporúča to ani Biblia. Iba na kratšiu dobu a potom sa vrátiť k plnohodnotnému sexuálnemu životu.)

Neschvalujem nikým nariadený pôst, ani keď je to cirkev. Pôst má byť dobrovolný a nie povinný. Keď niekto sa rozhodne držať pôst, musí vedieť prečo to robí. Či to robí z lásky k svojmu Bohu, či z presvedčenia, že jeho modlitby takýmto spôsobom budú vypočuté, atď. A v takomto prípade nepríde vôbec do úvahy otázka, či pôst držať, alebo odignorovať!

Maros75

Na zamyslenie.......Zijeme preto,aby sme jedli,alebo jeme preto,aby sme zili ???
Dokazat to v dnesnej dobe vsetkeho v obchodoch je dost nerealne.

Porenica

V niektorých krajinách majú ľudia pôst aj 40 rokov (viac sa nedožijú) a nepotrebujú žiadne predsavzatia.

xdanielax

okrem toho, este poznamka:
kedysi 40 dnovy post sice znamenal iste obmedzenie v jedle, ale napriklad kazdu nedelu jedli maso... cize nebolo to az take ze by nic nejedli, alebo dokonca nejedli vobec maso.
suhlasim ale s tym, ze post ma byt aj duchovna obnova, resp. najma duchovna obnova.
pocula som o extremistoch, co si odpieraju sex, no neviem ci ich to dusevne obnovi a zrelaxuje :D

doubledog

VTomi
to, ze vy krestania mate svoj sposob postu, je vasa vec. svoj sposob a ciel postu maju takisto aj ini ludia, ktori postom povedzme len chudnu.
ani oni, ale ani vy nedodrziavate post v jeho povodnom tvare ci zmysle, vybrali ste si nejaku jeho sucast a tu preferujete.

VTomi

doubledog:
po prvé: neprezentujeme sa tu ako znalci pôstu.
po druhé: základom pôstu nie je nič nejesť.
po tretie: zase len vo všeobecne odsudzuješ.
Takže počúvaj:
Táto téma bola zriadená pri príležitosti blížiaceho sa 40-dňového pôstneho obdobia. Toto obdobie je obdobím kresťanskej iniciatívy s koreňmi u židovstva, aby sme sa teda snažili duchovne obnoviť a pripraviť sa na duchovné prežívanie sviakov Veľkej noci. Takže hovoríme tu o pôste z náboženského hľadiska. No a ktomu si prečítaj príspevok nižšie od petronely, kde cituje Izajáša. Ďalej to už nebudem komentovať. Ale predsalen ešte v krátkosti: to že tu napríklad citujeme úryvok z Písma, neznamená, že sme znalci pôstu, je to návod na to, ako by sme mali prežívať pôst (je tam opísaný telesný a duchovný rozmer "nášho" pôstu). A ten citát je tu uvedený aj kvôli tomu, aby si taký ako ty pochopil, o čom vlastne je ten náš pôst...

doubledog

VTomi
ja odsudzujem jedine to, ze sa tu prezentujete ako znalci toho, aky ma byt post, pricom zakladnu podmienku postu (tzn. nic nejest), obchadzate.
tak ako to robia ludia, ktori podobnym "postom" napr. len chudnu alebo ocistuju telo.

VTomi

sa mi "ľúbi", že týpek ako doubledog tu všeobecne odsudzuje kresťanov a ich osobný pôst. Myslíš si, že neexistujú úprimne postiaci sa nábožní kresťania? Čo ti mám na to odpovedať, hm?? Budem len krátky: DOKONALE SA MÝLIŠ. Tvoje tvrdenie o pôste a jeho praktizovaní je maximálne bludné.

doubledog

sa mi lubi, ako tu vy krestania obhajujete povodny zmysel postu, pricom sa ho sami nedrzite.

povodny zmysel postu je predsa postit sa, tj. nic nejest.
40 dnovy post znamena hlavne 40 dni nejest ziadne jedlo.