svadba - spoveď

Príspevok v téme: svadba - spoveď
pregunta

Keď dvaja chcú mať svadbu v kostole, musia ísť na spoveď (aspoň čo ja viem). Chcem sa opýtať, či niekto keď mal svadbu v kostole a predtým nechodil veľmi na spoveď, alebo na nej neboj dávno a potom šiel, farár mu nič nepovedal? Nemal nejaké blbé otázky? Väčšina ľudí čo poznám, tak sa ide vyspovedať tak na Veľkú noc a Vianoce, a keď vtedy niečo do toho príde, tak nepôjde a nakoniec nebude na nej aj 2roky. Pýtam sa len tak informačne, lebo nemám rada tie otázky typu prečo si nebola atď, aj keď som veriaca, nemám zapotreby tam chodiť, to neznamená, že v Boha neverím atď. Tak že či sa vás niečo také nepýtal, ako ste reagovali a tak. Ak to je napísané trošku chaoticky ospravedlňujem sa, ale snáď ma pochopíte.

wreck

pregunta, podla mojej skusenosti nie je spoved povinna. jedina mimoriadna vec na tom celom je tzv. priprava do manzelstva -- parkrat ides na take sedenia, kde sa dozvies, ze v pripade problemov sa neuteka k rodicom, ze antikoncepcia je fuj, a ze vo vasom spolocnom zivote ma mat ustredne miesto pan. :)) cele to prebieha podobne ako 'poznaj svoje mesto' :)) -- z kazdeho sedenia (check pointu) donesies peciatku s podpisom, a ked mas tusim tri, mas splnenu ulohu. dokonca na jednom z tych sedeni bola sranda az na cvrknutie.

uplne by som to nezhadzoval. neboli to sprostosti, dali sa tam najst uzitocne rady. najkrajsie na tom pre mna bolo, ze som to cele absolvoval pre niekoho, koho som vtedy miloval. sice aj na spoved by som vtedy kvoli nej, ja pohan, isiel, ale asi to nebolo potrebne, lebo som nebol. vlastne som nebol este nikdy.

celkovo s tym bolo ovela menej cirkusu, nez som si myslel. a keby sa uz o kratky cas na to neukazalo, ze som to cele robil kvoli nespravnej zene, spominal by som na to rad dodnes.

takze sa nemas coho bat. tie ich pravidla sa sice mozu mierne lisit -- ina farnost, mierne ine pravidla alebo ina postupnost veci -- ale nic zasadne.

J111

Ja som isiel na spoved s tym, ze obcas vestim. Cirka hodinu ma spovedal:DDD A to kazanie:D Ze mam karty vyhodit a pod:D Aspon som sa na tom dobre pobavil, ale akoze som to bral vazne:D

pregunta

tak to ma potešilo. Aj keď viem že ma tam nezbije hej:D ale proste tie mudrlantské reči niekedy... No ja na také nemám nervy keď nič také nespácham a oni to berú akoby som niekoho zabila alebo čo.

Zvedavaa

farara do toho nic, ci si ty vobec niekedy bola na spoved ci nie, kamoska bola tiez po x rokoch na spovedi pred svadbou a rovno mu to povedala a nic nemohol.. dal jej sa pomodlit x otcenasov, zdravasov atd. :D

bella12

Podstatou sv. omše je premenenie, sprítomnenie Ježišovej obety a nie kázeň kňaza. V okamihu premenenia Ježiš zostupuje do chleba a z lásky sa nám ponúka (sv. prijímanie). Aj po 2000 rokoch môžeme byť vďaka sv. omši prítomní na Golgote pod krížom a ďakovať Bohu za jeho obetu za nás. Na omšu nechodíme kvôli kňazovi, ale kvôli Bohu.

Takisto pri sviatosti zmierenia očami vnímame osobu kňaza, ale v skutočnosti je to Ježiš, ktorý sa "zakrýva" kňazom a ponúka rozhrešenie od hriechov. Tu treba byť úprimnými, nemá zmysel "hrať divadlo" pred kňazom, pretože Ježiš aj tak všetko vidí. Vo svätej spovedi máme vyznať predovšetkým ťažké hriechy. Všetky hriechy, ktoré hovoríme vo svätej spovedi akoby sme kládli na Ježišov kríž, aby ich odpustil - a On to robí s radosťou. Ak však nepovieme (zatajíme) ťažký hriech, akoby sme hovorili Ježišovi, že nechceme, aby nám ho odpustil, a preto aj s týmto hriechom odchádzame zo spovednice. Aj keď sa nám podarí oklamať kňaza a on vysloví nad nami slová rozhrešenia, v skutočnosti nám náš hriech nebol odpustený a spoveď je neplatná. Boh odpúšťa hriechy, avšak my musíme poprosiť o odpustenie.

Ak ideme na sv. spoveď s tým, že sme v stave ťažkého hriechu a nechceme s ním prestať, kňaz nám nemôže dať rozhrešenie. Spoveď má byť momentom obrátenia - v okamihu, keď vyznávam svoj hriech ho už nechcem viac spáchať. Ťažkým hriechom je napríklad manželské spolužitie dvoch ľudí pred manželstvom (6. prikázanie: nezosmilníš). Ak sa žena/muž vyzná z toho, že sexuálne žije s priateľom, avšak do budúcnosti (po spovedi) v tom chce aj naďalej pokračovať, kňaz nemôže dať rozhrešenie, pretože tu chýba základná podmienka platnosti spovede, a to skutočná ľútosť a predsavzatie viac nehrešiť. Ak aj človek dostane rozhrešenie od kňaza, ide o neplatnú - svätokrádežnú sv. spoveď. V takom stave je svätokrádežným aj prijatie Sviatosti oltárnej - človek prijíma Boha do srdca zaťaženého ťažkým hriechom a tým sa dopúšťa ťažkého hriechu.

Sviatosti sú stretnutím s Bohom a preto by sme k nim mali pristupovať s vážnym a úprimným úmyslom. Boh nám ich dal z lásky a ich nehodným prijatím ho zarmucujeme a zraňujeme.

lionesssssss

pregunta :D :D písala som, že som aktívna katolíčka :) to znamená, že mám aj sviatosti, ktoré tomu prislúchajú, čiže áno, aj birmovku.

ak ti nevyhovuje štýl vo vašej farnosti, prečo nezačneš chodiť inde? veď vidíš, že sa to dá aj inak v iných farnostiach :)

a nezmyselné veci na omšiach? ako kázne myslíš? niekedy to treba brať s nadhľadom a skúšať rozmýšľať aj srdcom, nie len pasívne brať to čo počuješ. ja do kostola nechodím len kvôli kázni, ale zbytočne ti to tu vysvetľujem

ty si aj tak nájdeš spôsob ako nepraktizovať vieru

a naozaj nevidím dôvod prečo neporovnávať kňaza s hocikým, aj s učiteľom pokiaľ ide o znásilňovanie. Pokiaľ viem, to je otázka morálky a etiky a nie až tak náboženská, takže?

a je pekné že v Boha veríš, ale vieru treba aj aktívne žiť a vzťah s Bohom pestovať. len pasívnou vierou to dosiahneš asi ťažko

pregunta

"a hej, Boh nepotreboval všetky tieto veci. to bude asi tým, že Boh fyzicky nechodil po zemi ;-)))) a že ani Ježiš Kristus." ide to za sebou, nechodil fyzicky po zemi a že ani Ježiš... tak ty sa nauč vyjadrovať, a nie že ja neviem čítať s porozumením

a opakujem sa, u nás sa mu peniaze dať musia, keď chcú byť birmovaný atď (čo ty potom asi nie si, keď si v živote nedala peniaze, alebo neviem), preto je to ďalší dôvod, prečo ich nenásledovať alebo čo. Je to ďalšia somarina, čo si vymysleli

nepovedala som, že učitelia nemajú ísť príkladom, ale vidím, že ty nevidíš rozdiel medzi kňazom a učiteľom a už zas prekrúcaš, ja som nikde nepísala, že sa im majú prepáčiť také ohavnosti len kvôli tomu... Tak keď nevidíš rozdiel medzi tým, čo je poslaním kňaza a čo učiteľa, tak je mi to ľúto.

Zato ty len prekrúcaš a vkladáš mi do úst veci, ktoré som nepovedala. Výhovorky neviem aké tu mám?

Ty si svoj vzťah s Bohom pestuješ a neovplyvní ho kňaz. Veď ani môj vzťah k nemu nič neovplyvní, o čom tu píšem? vieš vlastne o čom som písala? Ty povieš že vzťah s Bohom si budujem aj cez to, že chodím do kostola, na spoveď atď, alebo ako si to napísala... a ja hovorím to, že prečo tam chodiť, keď robia úplne niečo protichodné (tým myslím veci, ktoré som tu popísala). Prečo mám chodiť počúvať každý týždeň niekoho, kto káže nezmyselné veci? Ja v Boha verím aj bez toho... neviem ako ináč ti to vysvetliť, ale tak jasné, o týchto veciach sa stále len polemizuje, tak ja to tu s tebou už fakt neidem rozoberať, lebo to nemá zmysel.

chcela som vedieť len to so spoveďou....

lionesssssss

pregunta, ja som napísala, že je to normálne? :))) ja som napísala, že v živote som nedala kňazovi (ale napr.. ani lekárovi) len tak peniaze za niečo čo je v náplni jeho práce

a kde píšem, že Ježiš nechodil po zemi? čítanie s porozumením asi nie je tvoja silná stránka. píšem len, že síce ani Ježiš nepotreboval vilu a BMW, ale ťažko porovávať tú dobu s touto

a k tým učiteľom a kňazom :) učitelia majú ísť rovnakým príkladom ako kňazi a všetci ostatní ľudia. ako nehnevaj sa, to ako za to že oni "neslúžia oficiálne Bohu", tak za to sa im to tak nejak prepáči? také ohavnosti?

úplne v pohode sa to môže porovnávať

ale zbytočne sa tu dohadujeme, ty si samá výhovorka a samý alibizmus.

ja si svoj vzťah s Bohom pestujem a určite by sa mi nemohlo stať aby to nejako ovplyvnil nejaký nepodarený kňaz.

ty si proste nie presvedčená katolíčka, tak tu pletieš piate cez deviate

pregunta

tak neviem, ale u nás, a nie len u nás sa pri birmovke a iných veciach, za to sa platí...chceš mi povedať, že to je normálne? a áno, to vyberanie peňazí do zvončeka, poprípade ešte aj do nejakej bedničky z dreva, najlepšie 3krát počas omše aj po nej...

No tak Ježiša som myslela, prepáč. Ako že nechodil po zemi Ježiš? to potom koho to plátno, tá plachta na ktorej ležal je vyvesená v kostoloch, asi 3 na svete? A kto to za nás umrel na kríži, keď ani Ježiš nechodil po zemi?

dobre to rozhrešenie uznávam, som to nemala písať, bola to sprostosť..

a majetky im nezávidím, toho sa neboj a nie je podľa mňa ok, keď znásilňujú deti učitelia, tak neprekrúcaj čo hovorím, ale učitelia mi nemajú ísť takým príkladom jak kňazi, ktorí tieto veci by robiť nemali, keď sú to taký nadľudia... Učitelia sa na to nehrajú...o tom rozprávam... Kňaz a učiteľ je niečo iné, tak to nemiešaj prosím ťa.

A preto porovnávam dobu s dnešnou, pretože doba sa vyvíja a v tomto smere, alebo v duchu, akom mala slúžiť viera, cirkev čo mala robiť, sa veľa veci zmenilo. Ježiš asi rozširoval a kázal normálne veci atď, ale potom tie križiacke výpravy /a iné vraždy/, až po súčasnosť, je to myslím úplne iné ako niekedy, a prispôsobili si tieto pravidlá podľa seba. A vlastne aj pôvod, vznik spovede sa líši trošku od toho, čo je dnes.

lionesssssss

pregunta, som aktívna katolíčka a ešte ani raz som nemusela dať peniaze. dokonca ani do zvončeka som nikdy nemusela nič dať :) a ani nedávam :)

a hej, Boh nepotreboval všetky tieto veci. to bude asi tým, že Boh fyzicky nechodil po zemi ;-)))) a že ani Ježiš Kristus. pozri sa, a nemôžem porovnávať s autobusármi, ty prečo porovnávaš dobu pred 2 000 rokmi s tou dnešnou ? :)))

že ty nevieš prečo kňaz nemôže dať rozhrešenie, neznamená že ho nemôže. Boh odpúšťa hriechy prostredníctvom kňaza, kňaz má na to poverenie a povolenenie :-)))

a naozaj neviem o čo ti ide :) závidíš im majetky? lebo ako, učitelia že znásilňujú deti, to je podľa teba zjavne ok, pokiaľ nemajú majetky :D