Nespavost pred dolezitym dnom

Príspevok v téme: Nespavost pred dolezitym dnom
rhea

niekedy nespim aj 2 dni v kuse a potom nepodam 100% vykon...skusila som si vraviet, ze o nic nejde, stale sa chlacholam, aj medovku, aromaterapiu, magnezium, melatonin si davam, reishi, hocico a nic... som fakt beznadejny pripad? co van pomaha? mozno by mi pomohlo, keby som vedela, ze nie som sama taky stresak, i ked to nikomu nezelam... nie je to kazdodenny problem, len ked ma nieco caka - prezentovanie, obhajoby a tak.. dakujem za odpovede!

amanda23

este ma napadol jeden recept, prevar si pivo, staci 2 dcl, alko, alebo nealko, to jej jedno a trocha zazvoru do neho, upokoji to, prehreje a hned ist do postele..

amanda23

mam presne toto iste, ak ma caka nejaka dolezita udalost, aj ked prijemna, ako dovolenka a tak, nemozem spat , pozerm na hodiny a pocitam cas, ktory mi zistava este na spanie ako noc pokracuje, som zufalejsia a zufalejsia a casto zaspim az nadranom najlepsie, ked mam vstat a rano mi je na umretie, aka som vycerpana a bez nalady..Naradsej sa ulozim uplne do klbka, zakryjem az po usi a myslim ako je mi pekne teplucko, aj to zabera..Skus si kupit v lekarni melatonin, je volne predajny, v ziadnom pripade ziadne lieky na spanie, rano by si sa zobudila uplne vymleta a unavena s bolestou hlavy..

Relt

Zvláštne je že po takomto zaspávaní sa najlepšie vyspím :)
Ale ja s nestresujem len som stále taký nabudený a nejde mi zaspať.

matthias777

rhea a spol.

lekár ti môze predpísat lieky/sedativa na spanie, ktoré ta do 15min. zlozia a zaspis na 8/9 hodín ako drevo bezohladu nato ci sa ti bude chciet spat alebo nie !

ked sa potom zobudis, tak budes svieza, oddýchnutá a silná ! nebudes z toho ospalá ani mat horsiu pamät ani nic,... LENZE na týchto liekoch moze casom vzniknut psychicka a fyzicka zavislost, a budes mat o jeden velký problém viac

zewa

Fyzicka namaha ti pomoze. Skus behat, bicyklovat. Nieco, pri com sa ti spoti cele telo. Inak sa toho napatia a preaktivovanosti nezbavis. Tak sa totiz adrenalinu zbavuje telo. Ak nie, potom dochadza k prilisnej aktivacii! nespravnych centier v tele a nemozes spat.

Magy

stres (nespavost) pred dolezitou udalostou je normalny jav, do tela sa pod vplyvom psychickeho tlaku a rozpolozenia vyplavuje adrenalin a dalsie hormony, ktore ti prirodzene brania zaspat.
je dolezite osvojit si spravny postoj k danej udalosti a tomu, ako treba prisposobit svoj zivot pred nou.
1- niekolko dni pred skuskou upravit studium tak, aby bolo dostatok casu na spanok, nesnazit sa za kazdu cenu naucit vsetko na poslednu chvilu. nepomaha to. vyssie skore v testoch dosahuju ti, ktori si na posledne dni pred skuskou oddychli, namiesto aby do poslednej sekundy sa snazili natlacit vedomosti.
2- vyhybat sa kofeinu. telo ma uz aj tak dost adrenalinu a nedostatok endorfinu. nie je vobec nutne tento stav este zhorsovat
3- dat si upokojujuci napoj pred spanim. teple mlieko, vyvar z maku... nepovazuj ho vsak za "tabletky na spanie", je to len podpora, nie vseliek.
4- vyhybaj sa spanku pocas dna v tyzdnoch pred skuskou, spankovy a denny rezim je nutne dodrzat pravidelny, inak je biorytmus tela uplne rozhodeny.
5- uplne tesne pred samotnou skuskou je mozne si nakratko zdriemnut, ak pocitis unavu. takyto osviezujuci spanok by vsak v ziadnom pripade nemal presiahnut cca 30 minut.
6- je nutne zabezpecit spravne podmienky na spanok. znizit hladinu hluku a svetla v izbe, kde spis. spravna teplota prostredia pocas spanku je tiez dolezita, nestaci len vyvetrat.
--
no a najdolezitejsi je samozrejme postoj. oddelovat veci ohladom studia a skusky od osobnych. system "teraz sa ucim a sustredim vsetky sily na studium" a "teraz mam padla a dajte mi pokoj s cimkolvek ohladom studia" je dolezity, mozog musi dostat moznost si oddychnut, vypnut od uciva a myslienok na danu vec. ak budes mozog neustale zamestnavat myslienkami na studium a ucivo, pocas dna, noci, nejakej aktivity ako hobby ci sportovania, zahltis ho a opat nastava nezelany stav, ked sa ti uz vsetko miesa, nemas chvilu pokoja, nespis, len trpis.

rhea

asi sa s tym musim fakt zmierit... lebo cely den uz podvedome rozmyslam nad tym, ze ked sa nevyspim, budem otapena a potom duplom 110% nezaspim... dakujem za odpovede, aspon viem, ze nie som sama!!

Dadula56

Ja mam to iste, jedine, co som dokazala zlepsit je, ze sa uz nestresujem, ze nespim, lebo je to aj tak jedno. Adrenalin ma vzdy preberie.

orchidejka

myslim, ze je to prirodzene a neda sa s tym nic urobit. ja zazivam presne to iste. o necely mesiac ma cakaju statnice a problem so zaspatim mam uz teraz! minule sme mali ist ZATIAL LEN na konzultacky ohladom statnic do skoly a ja som asi dve hodiny zaspavala. radsej si ani nechcem predstavit co bude v noci pred statnicou