Keď zistíte neskoro, čo vás baví

Príspevok v téme: Keď zistíte neskoro, čo vás baví
sockarka

Ahojte, som druháčka na obchodnej akadémii.
Na tútú školu som išla pretože som nevedela kam ísť, nevedela som čo ma baví tak som sa z ľubovoľného dôvodu rozhodla takto. Nebaví ma to obsolútne, z učením to mám tak, že keď sa naučím mám dobré známky, ale musím sa učiť dosť dlho. Inak mám (pod)priemerné výsledky, ale dá sa to, nemám problém.
Problém nastáva tu. Zistila som čo by ma v živote bavilo. Od malička mám vzťah k móde, kozmetike, stylingu, vláskom a tak. Zaujímavé že mi to až teraz doplo, že to je to, čo by ma bavilo. Ľutujem, že som nešla na nejakú takúto školu: kozmetička, kaderníčka, alebo umelecký styling.
Nieje problém prestúpiť, ale v druhom ročníku? Úplne iný odbor?
V budúcnosti by som chcela mať vlastný kozmetický salón.
Mamina mi povedala, že si mám dokončiť OA a potom spraviť nejaký kurz a môžem si sama robiť účtovníctvo.
Čo si o tom myslíte vy? keďže som ešte mladá žabka ;)

skleptik

Zlatá rada to a pekne počúvni. Dnes, nie je problém si teoriu nejako naštudovať trebárs z netu, ak vieš, kde, čo a od koho hladať, čo je kvalitné..., len tá prax...

Dnes chcú mať aj vysokoškoláčky kurz nechtového dizajnu, ak sú nezamestnané, ako to písali cca pred mesiacom aj niečo v jednom mienkotvornom denniku. Takže, všetci sa raz stretneme v jednom nechtovom študiu a tam to roztočíme (ľudstvo).

Brány nechtových dizajnov - Sezame otvíraj sa!:)

excentrik

eddings - dobre si to vystihla a tiez nie je ziadny problem dat si robit uctovnictvo niekomu inemu, tak sa to bezne robi a ak ma clovek pausalne vydavky ,tak ani to nepotrebuje, co je moj pripad.

Osobne by som radsej bol vyuceny kuchar, nez mal strednu a maturu z elektrotechniky, lebo nemam k tomu ziadny vztah a ako pises, niektore skoly su proste len na to, aby tlacili vhodnych ludi na vysoke. Pritom kvalitny kuchar zarobi neraz velmi dobre peniaze, nehovoriac o tom, ze svoje remeslo vie aktivne vyuzit aj do zivota ,ci v zahranici.

Vyska sa da spravit kedykolvek, aj ja chcem este ist a mam 26.

Chcem to hlavne pre seba, pracu mam dobru.

phoe

Systém je zle nastavený. Mladí ľudia väčšinou nevedia čo ich bude baviť, realita je iná ako predstavy a ked človek zistí čo by ozaj mohol, vedel a chcel robiť, je obyčajne už neskoro. Mali by učiť len veci ozaj potrebné do života a s tým že nie je problém si vzdelanie doplniť aj v dospelosti. Odmala by mali deti učiť vo všetkých oblastiach , aby si poskusali čo im pasuje, a na čo reálne majú.

eddings

Emily opat> ja kazdemu radim aby studoval kolko sa da, aj si urobil vysku ak sa da. Ale v tomto pripade, ked dievca vie co chce robit - maturitu si na tej novej skole moze, a aj by mala, urobit. Ale naco by jej bola vysoka skola???

eddings

Jednoduche uctovnictvo si mozes urobit sama aj bez 4-rocneho studia na OA...to ta naucim za hodinu, ak by so bola extremne nechapava tak za 2-3 :) podvojne ti nebude treba.
Sledujem trh prace uz x rokov. OA je skola, ktora produkuje nezamestnanych a nezamestatelnych ludi. Uctovnikov je jak hadov, velka cast z nich ma vysoku skolu, takze s OA je problem dostat miesto uctovnika. A okrem uctovnictva cloveka na OA vlastne nic nenaucia....
Ja byt tebou tak prestupim, ked nie teraz tak potom uz asi bude fakt neskoro a neoplati sa to.

Co sa tyka platu - v dnesnej dobe vyuceni a sikovni ludia zarabaju velmi slusne, hlavne ak robia sami na seba. Je ich totiz menej a menej, ucnovske skolstvo slo bohuzial uplne do hajzlu a studuju tam z vacsej casti ludia len z nutnosti, lebo ich nevzali inde alebo ak nevedeli kam sa hlasit. To clovek vidi - kuchari co ani vyvar nevedia uvarit, casnici co nevedia obsluhovat, obkladacovi opadaju po 2 mesiacoch kachlicky, naposledy priatelke elektrikar hladal kabel v stene kladivom miesto meracom...skoda reci. Preto by bolo to super, ak by si studovala a potom aj robila nieco co ta bavi. Ako absolventka OA aj tak nezarobis ziadne dobre peniaze, aspon nie prve roky, jedine ze by si mala pekelne stastie.

zewa

Ze neskoro :D
Ja som to zistila az v 26tich rokoch :)) A zacinam odznova.
Nic neboj, nic nie je stratene.
A kludne si dokonci skolu. Mozno este parkrat zmenis nazor na to, cim chces byt. A ked nie, urob si dobry kurz. Niekedy je to lepsie ako 4 roky v skole. Pokial nemas problem so znamkami, zostan na OA.

redbatica2

neskoro bude az ked budes vonat fialky od spodu... dovtedy mas cas na vsetko... si mlada a ak si presvedcena o tom, ze inde by ti bolo lepsie, tak si za tym chod... na svete je kopa ludi s vysokymi skolami, ktori studovali len preto, aby mali titul a drilovali sa roky veci, ktorym ani nerozumeli a nebavili ich... ale mamka chcela mat ekonomku ci pravnicku, tak sa dieta div nezblaznilo na vyske, len aby to mamke a tatkovi ci babke splnilo sny (kopa pripadov tazkych psychickych poruch a pokusov ci dokonanych samovrazd sa odohrava prave v obdobi studia na vysokych skolach kedy deti nezvladaju tazke poziadavky studia a tlaku svojich rodicov) na co je to dobre sa takto nicit, ked nas to taha inam a v inom odbore by sme boli uzitocnejsi, istejsi, prospesnejsi.... ak si o tom skutocne presvedcena chod za tym... mame x pravnikov, doktorov, ekonomov ktori nemaju co robit a drhnu v anglicku pohare v baroch.... alebo maju co robit (lebo maju vplyvnych rodicov, znamych) ale svojej praci vobec nerozumeju a nemaju k nej vztah... mam pocit ze trh je presyteny vysokoskolakmi bez perspektivy a chybaju take normalne profesie ako opravari cohokolvek, kvalitni remeselnici a pod...

excentrik

Prestup. Len ty vies, co ta bavi, nie tvoja mamka, ktora zila v inej dobe a nemusi chapat tvoje zmyslanie. Ak si potom budes trieskat hlavu, ze si srpavila chybu, mozes vinit seba a nie druhych. Vyber skoly ma byt vecou teba, nie rodiny. Sam som chodil na skolu, ktora ma nebavila a premyslal som nad prestupom, nakoniec som tam zostal a teraz mam 4 roky zivota zabitych - vzdelanim, ktore vlastne ani nie je, lebo tym, ze ma to nebavilo, som sa prd naucil a nemam k tomu ziadny vztah. Rok extra prezijes, zober si, kolko ludi taha na vyske o rok, ci dva dlhsie.