Zdravší život

Príspevok v téme: Zdravší život
Hakli

Zdravší život

Hoci podobných textov je okolo nás kopu, dúfam, že prípadných čitateľov aspoň trošku povzbudím k zlepšeniu svojho zdravia. Vlastne presnejšie povedané časti celku nazvaného zdravie.
Môj článok sa zaoberá fyzickým zdravím. Som toho názoru že každý jeden človek v ktorého to je silách a v drvivej väčšine prípadov je – ak nie aj vo všetkých, by sa mal dostať aspoň do takej základnej fyzickej spôsobilosti (samozrejme najideálnejšie je pokračovať ďalej), ktorú si predstavujem ako priemernú BMI hodnotu – výpočet hmotnosť v kg vydelíme druhou mocninou výšky v metroch – a cvičenie tzv. jadra. To znamená brušné svaly, hlboké svaly chrbta čož sú svaly ktorú zabezpečujú vzpriamený prirodzený postoj pretože sa upínajú na osový skelet človeka : chrbtica, rebrá až po spodinu lebky. Získame pevnejší chrbát, podstatne zvýšime šance vyhnúť sa zbytočným bolestiam chrbta. Brušné svaly zas vytvoria akúsi pevnú stenu pre orgány brušnej dutiny ( v podstate budú pre nich oporou ktorá ktorá zabezpečí aby takpovediac neťahali dopredu stavce chrbtice na ktoré sa prenáša prostredníctvom orgánových závesov ich váha ).
Výbornou správou teraz je , že sú na to cvičenia ktoré sú zdarma a treba nám len seba. Úplne presné varianty nejdem vypisovať dajú bežne vyhľadať ale pre všetky základné platí vyyšie napísané.
Podstatou na brucho sú brušáki- dobré je začať s nohami pokrčenými v kolenách s chodidlami na zemi, v ďalšej sérii nohy zdvihnúť, predkolenie rovnobežne so zemou, a do tretice nohy vystrieť hore. !! Trup dvíhame len pokiaľ sa nezdvihnú zo zeme lopatky viac nie je potrebné.
Na chrbát zasa z ľahu na bruchu trošku nadvihnúť trup aby sme cítili ako sa nám napnú svaly v oblasti krížov, hlava v ose trupu, teda nepozerať dopredu a cvičiť rukami. Buď ich vystierať čo najďalej dopredu ale tam s nimi krúžiť, prípadne iné.
Cvičenia netrvajú dlho sú veľmi jednoduché a hlavne efektívne. Je na nás ako si ich rozdelíme počas dňa či keď máme chvílu voľna, ráno ,večer alebo aj aj. Pár minút ráno a večer predsa vôbec nie je veľa ale zato nám veľa pomôže. Najlepšie je cvičiť chrbát aj brucho, že nadviažeme z jedného na druhé. Budeme mať obe strany mince.
Čo sa týka nadváhy prípadne obezity všeobecne. Hoc sa to nemusí na prvý pohľad zdať treba si uvedomiť, že to môžeme (ako jednu z pomerne malej skupiny životných problémov ) ovplyvniť a jej riešenie je plne v našich rukách v možnostiach. A toto je dôležité. Presne vieme, alebo si vieme zistiť, čo a ako treba robiť a hlavne že to bude fungovať. Treba len chcieť a odhodlať sa.

Povzbudzujúce pre tých s nižšou nadváhou je, Že im treba schudnúť menej. Pre tých s vyššou zas, že budú chudnúť rýchlejšie – väčšia strata sa rovnaké obdobie.
Napríklad si všímam, že až alarmujúco veľa mladistvých a detí je pribratých. Však keď sa naštvete a do toho pustíte tak budete fit tak rýchlo až vás to samých prekvapí. Detom to treba trochu vysvetliť a možno občas pritlačiť, možno byť vzor.
O úprave stravy je kopec informácií, ja napíšem také 2 na začiatok. Obe sú jednoduché a zadarmo 1. nesoliť a 2. Piť najlepšie len vodu, príp. čaj a nie sladené nápoje – sú aj drahšie ako obyčajná voda z vodovodu.

Je vaše právo byť zdravší.
Dúfam že v tých čo si to prečítali to zanechá dojem a povzbudí do zlepšenia. Čo je chvályhodné sa takéto témy čoraz širšie preberajú na školách a cez školy na rôznych projektoch.

Na záver mi teraz napadlo, že mnoho ľudí dvíha bremená zo zeme zle. Majú vystreté nohy a pokrčia chrbát. Správne je pokrčiť nohy a chrbát čo najmenej. Kedže neviem kam to zaradiť nechám to tu. Taký bonbónik na záver.