Vyvážený denný jedálniček

Príspevok v téme: Vyvážený denný jedálniček
mamargotka

Mám 17 a chcela by som vedieť, či je môj jedálniček v pohode, zdravý, vyvážený. Mám pocit že jem málo. Nechcem schudnuť práve naopak, možno by som mala aj trošku pribrať. Mám 47 kg/165 cm. Schudla som tak kvoli štítnej žlaze. Tak napíšem vám napr. môj dnešný jedálniček:
R: jogurt
D: jablko
O: špagety s rajčinovou omáčkou
O: van. puding
V: polka žemle celozrnnej so šunkou+zelenina
Inokedy jedávam na raňajky a desiatu aj detskú výživu alebo občas nejakú sladkosť. A inač večer jedávam oriešky - kešu, arašidy, vlašské. Viem že je to nezdravé no nepriberám z toho.
Tak mala by som niečo zmeniť v jedálničku? :)

mamarotka

Veľa sacharidov? ale tak napr na olovrant jem vačšinou bud nejaké semená (tekvicové, slnečnnicové) alebo orechy. Alebo ovocie ale to su tiež sacharidy. No tak ja som doteraz jedávala asi 3/4 roka na večeru zeleninové šaláty, cottage, tvrdý syr ale musím jesť teraz pečivo, lebo podla mami by som stále chudla keby som jedla len zeleninu. Takže preto ho jem. Tak čo by som potom mala jedávať na večeru? aby som viac neschudla. Alebo na desiatu aby to bolo menej sacharidov?

odpovedam

no mala... nemas dobry jedalnicek. v prvom rade je pravda, ze jes strasne malo. na druhej strane mas v strave privela sacharidov a malo bielkovin. orechy su, naopak, velmi zdrave kvoli obsahu esencialnych tukov. takze ak chces zit zdravsie, prestan jest tolko sacharidov (cukor, zemiaky, ryza, cestoviny, pecivo, knedle, halusky, cerealie, obilniny). a pridaj ryby, plnotucne vyrobky, cottage cheese, tvaroh, vajicka a vela zeleniny. na vecer uz sacharidy nejedz. ak chces pribrat (podla mna si velmi chuda), musis cvicit, pretoze svalova hmota sa inak nabrat neda. bohuzial, niektorym ludom nebola geneticky nadelena v dostatocnom mnozstve (ja som takisto tento priklad), ale postupne sa mi dari priberat - cvicenim a zdravou stravou.