Problém s učením

Príspevok v téme: Problém s učením
global

Dobrý deň študujem na elektrotechnickej fakulte som druhák (prvák mám komplet hotový) a mám problém s učením možno je to aj tým, že mi bolo diagnostikované ADHD (niesom hypochonder - diagnostikoval to psychiater)

Kúpil som si už knihy s technikami ako sa učiť správne čiže napríklad sa učím vždy ráno 10 strán potom poobede si zopakujem to s rána prípadne s predošlého dňa a naučm sa nových 10 strán.

Pričom používam tzv. pomodoro metódu 25 minút sa učím a 5 minút mám na odreagovanie a zas sa učím 25 minúť a 5 minút na odreagovanie potom do tretice to isté a potom pol hodinový prestávka až kým neviem požadované učivo vopred naplánované na daný deň.
Všetko si to pred spaním prečítam a idem spať na druhý deň je to stejný postup.

Problémom je, že napriek využívaniu týchto pamäťových techník mám na druhý deň problém spomenúť si na najzákladnejšie veci napr. naposledy z fyziky coulumbov zákon napriek tomu, že deň predtým som ho vedel povedať (potom čo som sa ho naučil) napríklad aj na záchode.

Je to akokeby som sa to ani neučil niekedy na druhý deň si ani nepamätám pri niektorých veciach, že som to preberal včera ale keďže si s každého učiva robím stručne poznámky keď sa učím viem, že som sa to predtým určite učil. Je to akokeby ma niekto počas spánku vygumoval. Pamätám si možno 10% s toho čo deň predtým ale je potrebné poznamenať, že aj deň predtým si pamätám s toho čo sa učím možno polovicu s toho myslím už aj vám jasne vyplýva, že na druhý deň si väčšinou pamätám skoro "prd".

Teraz sa vyjadrím k tzv. smartdrugs vyššie popisovaný problém som mal aj pred užívaním týchto podporných prostriedkov čiže tým chcem povedať, že napísať je to kôli tomu nemá opodstatnenie keďže to bolo aj predtým keď som bol "čistý" - naopak viem ur4ite, že to pomáha.

Samozrejme som si našiel aj tzv. nootropiká a aktívne ich využívam spoločne s ich "násobičmi" tak konkrétne: Lucetam 1200mg, Lecitín 1200mg, B-komplex forte, BrainActive, Tebokan - každú 2x denne ráno o siedmej a naobed o pol druhej isté zlepšenie vidím avšak k normálu to má ďaleko. Viem, že je to moc ale napr. sám piracetam mi vôbec nepomohol tak som si našiel "dobré kombinácie"kde jeden preparát funguje ako násobič ďalšieho tiež som to vyčítal s knihy ktorú som si zohnal.

Samotné učenie teraz cez skúškove 3 hodky ráno 3 poobede (ak je to potrebné pred skúškou aj viac)- pomocou pomodoro metódy aby som uviedol, že učím sa oveľa viac ako si hľadám informácie o tom ako sa učiť menej ak by sa tým niekto chcel ohánať, že sa mám radšej učiť ako zháňať si také info a vypisovať po fórach.

Týmto sa vás chcem spýtať ako si môžem skúsiť ešte pomôcť skúšam rôzne pamäťové techniky, s´priznávam, že aj tzv. "smartdrugs". Ďakujem za názory.

global

Proste som ho zabudol veď tému som nazval problém s učením.... A nie všetkému čo sa učím chápem áno to čo nechápem si skoro vôbec nepamätám smutné je, že veľmi rýchlo zabudnem aj veciam ktorým pochopím proste vyslovene zlá pamät

Prezyvka055

Mozno sa to len biflis a nerozumies tomu co sa biflis a tak si to nepamatas co je logicke. Vies si to aj logicky odovodnit to co sa ucis alebo si len chces zapamatavat ten text?

0vecka

hmm ako mozes zabudnut coulombov zakon??? to je vec ktoru si raz precitas a ak to pochopis tak si to musis pametat aspon 5 rokov...

LMarika

Aj ja si myslim, ze ADHD sa da volou vyriesit a je lepsie riesit to volou ako cvokarskymi liekmi. Skolu mas teda dost tazku. Matika a fyzika (vzorce a navody na riesnia prikladov) sa sice daju velmi rychlo a lahko pochopit, ale aj lahko zabudnut, cize sa tazko ukladaju prave do tej dlhodobej pamate, v ktorej ale bezpodmienecne ulozene byt musia, ked chce clovek spravit skusku. Mne sa do dlhodobej pamate vzdy lahko ukladali basnicky, ale nie toto. No ale ked si zvladol prvy rocnik, ktory je, myslim si na vsetkych VS prave ten najtazsi, tak potom urcite nato mas, aby si zvladol celu skolu. Ak by si nato nemal, tak by si ani cez prijimacky nepresiel a ak aj ano, tak cez prvy rocnik urcie nie. Ja by som taketo nieco riesila len formou priebezneho ucenia sa a neustaleho opakovania az do zblbnutia. Drzim palce, dufam, ze ti to vyjde a po skuskach napis, ako si dopadol.

RNG

Nuz vedci zistili, ze si zapamatas dlhodobo len to, co si aspon 15 minut mal v mysli, sustavne. Preto je dolezite opakovanie a sustavna koncentracia. Tj musis vypnut vsetko ostatne.
ADHD je podla lekarov "choroba" nedostatku koncentracie. To sa ale da volou vyriesit.

Slobodna

Ešte ti poradím jeden doplnok, ktorý je veľmi dobrý na psychické problémy ale aj na pamäť a to je rybí olej napr. aj v kapsuliach.

Slobodna

Takéto veci sa ani naspamäť neuč ale precvičuj - cvičenia, píš si to, kresli dookola.
A tiež je oveľa účinnejšia asociácia ako bifľovanie.

global

Tak tu ADHD poruchu určite mám o tom niet pochýb zhodli sa natom psychológ,psychiater a neurológ je to od detstva neobjavilo sa to teraz s ničoho vždy som mal problém s učením len na zakladne/strednej škole toho nebolo toľko čiže až taký problém to nebol tu sa mám učiť vyslovene stovky strán a niesu to nejaké básničky ale veci ako matika,fyzika,elektrotechnika.

V takej fyzike je toľko vzorcov, že by 60 metrový toaleťák nestačil keby si ich naňho chcel vypísať, v matike treba logicky myslieť a samozrejme nejaké tie postupy a vzorce na správne riešenie príkladu. V elektrotechnike treba vedieť počítať elektroschémy a samozrejme ich vedieť nakresliť a vysvetliť plus niektoré veci sa proste treba naučiť naspamäť je problém si to zapamätať.